Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ ΤΗΣ ΕΜΙΛΥ ΜΠΡΟΝΤΈ

Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη (Wuthering Heights) είναι το μοναδικό μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ. Η Έμιλι εξέδωσε το βιβλίο το 1847 με το ψευδώνυμο Έλλις Μπελ, ενώ μια δεύτερη έκδοση του βιβλίου μετά το θάνατο της Έμιλι επιμελήθηκε η αδερφή της, Σαρλότ.
Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη αρχικά αντιμετώπισαν ποικίλες κριτικές, αλλά θεωρείται πλέον ένα από τα κλασικά μυθιστορήματα της αγγλικής λογοτεχνίας. Έχει γνωρίσει πολυάριθμες διασκευές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και κινηματογραφικές μεταφορές και μιούζικαλ.
Στην Ελλάδα, το μυθιστόρημα έχει επίσης μεταφραστεί με τον τίτλο Ο Πύργος των Καταιγίδων.

Πλοκή του έργου: Το έργο αφηγείται την ιστορία της Κάθριν και του Χίθκλιφ, της αγάπης τους και το ανεκπλήρωτο πάθος που τελικά καταστρέφει και τους δυο.
Η αφήγηση γίνεται από το Λόκγουντ, υποψήφιο ενοικιαστή της έπαυλης Thrushcross Grange, ιδιοκτησίας του Χίθκλιφ, που είναι κοντά στην έπαυλη Wuthering Heights (Ανεμοδαρμένα Ύψη).

Πολλά γεγονότα του παρελθόντος τα μαθαίνει ο Λόκγουντ κατά την περίοδο της ασθένειάς του από την αφήγηση της οικονόμου του σπιτιού, Νέλι Ντιν. Το πάθος του Χίθκλιφ για την Κάθριν καταστρέφει την ευτυχία όλων: του συζύγου της Κάθριν, της νύφης της, του ανιψιού της, της κόρης της, ακόμα και του ίδιου του γιου του Χίθκλιφ. Τελικά, γίνεται ακόμα μεγαλύτερο ακόμα και μετά το θάνατό της.

Μέρος Πρώτο
Όταν ο Κύριος Έρνσω, ο αρχικός ιδιοκτήτης της έπαυλης Wuthering Heights γυρίζει από το Λίβερπουλ, φέρνει μαζί του κι αποφασίζει να μεγαλώσει το Χίθκλιφ, ένα παιδί που αλήτευε στους δρόμους. Ενώ αρχικά τα παιδιά του Έρνσω, ο Χίντλεϊ κι η Κάθριν δε συμπαθούν το παιδί, αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στην Κάθριν και το Χίθκλιφ, στην οποία αντιτίθεται ο Χίντλεϊ.

Τρία χρόνια αργότερα, με το θάνατο του Έρνσω, ο Χίντλεϊ γυρίζει από τις σπουδές του και φέρνει μαζί τη σύζυγό του, Φράνσις. Παίρνει τα ηνία του σπιτιού και φέρεται στο Χίθκλιφ σαν υπηρέτη, αλλά εκείνος παραμένει κοντά με την Κάθριν.

Ένα ατύχημα αναγκάζει την Κάθριν να μείνει για έξι εβδομάδες στην έπαυλη της οικογένειας Λίντον. Ο ατίθασος χαρακτήρας της ωριμάζει και έρχεται κοντά με τον εκλεπτυσμένο νεαρό Έντγκαρ Λίντον, ανάμεσα στον οποίο και το Χίθκλιφ υπάρχουν αμοιβαία συναισθήματα αντιπάθειας.
Η Φράνσις πεθαίνει πάνω στη γέννα του γιου της, Έιρτον, κι ο Χίντλεϊ γίνεται αλκοολικός. Δυο χρόνια αργότερα, η Κάθριν αρραβωνιάζεται τον Έντγκαρ κι αυτό τη φέρνει αντιμέτωπη με την οικονόμο, Νέλι Ντιν, που πιστεύει ότι το νέο θα καταρρακώσει το Χίθκλιφ. Ο Χίθκλιφ κρυφακούει την κουβέντα και φεύγει από το σπίτι θυμωμένος, όταν ακούει την Κάθριν να λέει ότι θα ήταν "παρακατιανό" να τον παντρευτεί, πριν προλάβει να ακούσει την εξομολόγηση τηε αγάπης και του πάθους της Κάθριν γι' αυτόν.

Μέρος Δεύτερο
Δυο χρόνια μετά το γάμο της Κάθριν και του Έντγκαρ Λίντον, ο Χίθκλιφ επιστρέφει αρκετά πλούσιος. Ο αλκοολικός Χίντλεϊ του χρωστάει την ίδια την έπαυλη Wuthering Heights. Ο Χίθκλιφ μαθαίνει ότι η Ισαβέλλα, αδερφή του Έντγκαρ, είναι ερωτευμένη μαζί του κι εκμεταλλεύεται το γεγονός, ξελογιάζοντας και κλέβοντάς την, προκειμένου να έρθει πιο κοντά στην πιθανότητα να είναι ο κληρονόμος της έπαυλης Thrushcross Grange. Μετά το γάμο τους, αποκαλύπτει τα πραγματικά συναισθήματά του και κακομεταχειρίζεται τόσο εκείνη, όσο και τον Έιρτον, γιο του Χίντλεϊ.

Στην οικία Thrushcross Grange, η Κάθριν πεθαίνει πάνω στη γέννα της κόρης της, Κάθι. Η Ισαβέλλα εγκαταλείπει το Χίθκλιφ και λίγο αργότερα γεννάει ένα γιο, το Λίντον. Πεθαίνει κι ο Χίντλεϊ κι έτσι ο
Χίθκλιφ γίνεται κύριος της έπαυλης Wuthering Heights. και αφέντης του Έιρτον, στον οποίο φέρεται με τον ίδιο τρόπο που είχαν αντιμετωπίσει κι εκείνον σαν υπηρέτη.
Δώδεκα χρόνια αργότερα, πεθαίνει η Ισαβέλλα κι ο Χίθκλιφ παίρνει το γιο του, Λίντον, που είναι κακομαθημένος και ασθενικός. Ο Χίθκλιφ καταστρώνει το σχέδιό του. Αναγκάζει το γάμο της Κάθι και του νεαρού Λίντον. Όταν ο πατέρας της Κάθι, Έντγκαρ, πεθαίνει, ο Λίντον ως σύζυγός της παίρνει την περιουσία της. Πεθαίνει όμως κι αυτός κι έτσι η έπαυλη Thrushcross Grange έρχεται στα χέρια του Χίθκλιφ, ενώ η Κάθι μένει χήρα κι ουσιαστικά "αιχμάλωτη" του Χίθκλιφ.

Σε αυτό το σημείο, καταφτάνει ο κος. Λόκγουντ, ο οποίος ακούει την αφήγηση της οικονόμου και τρομαγμένος φεύγει για το Λονδίνο.

Μέρος Τρίτο
Η νεαρή Κάθι αρχικά απωθείται από τον τραχύ χαρακτήρα του Έιρτον, αλλά σταδιακά αναπτύσσεται συμπάθεια ανάμεσά τους, όπως ακριβώς ανάμεσα στη μητέρα της, Κάθριν, και το Χίθκλιφ.

Με την ένωση της Κάθι και του Έιρτον, αλλά και του θανάτου του Χίθκλιφ, λήγει ο κύκλος του μίσους
και της εκδίκησης. Η διαφορά ανάμεσα στα δυο ζευγάρια (Κάθριν-Χίθκλιφ, Κάθι-Έιρτον) είναι πως δεν τους χωρίζουν κοινωνικά στερεότυπα κι έτσι έχουν περισσότερα κοινά εκτός από την αμοιβαία αγάπη τους.


Στοιχεία του μυθιστορήματος
· Μικρές αναφορές περιέχουν το υπερφυσικό στοιχείο. Με την άφιξή του, ο Λόκγουντ στο υπνοδωμάτιό του φαίνεται να βλέπει το φάντασμα της Κάθριν, που τον παρακαλεί να ανοίξει το παράθυρο να μπει μέσα. Ο Χίθκλιφ βασανίζεται για χρόνια από το "φάντασμα της Κάθριν" και κατά το θάνατό του, το παράθυρο του δωματίου του ανοίγει, σαν να ενώθηκε με την Κάθριν.
· Σε όλο το μυθιστόρημα αναφέρονται μόνο 2-3 ημερομηνίες και κάποιες από τις ηλικίες των χαρακτήρων, ωστόσο η χρονολογική σειρά των γεγονότων είναι ακριβής και συνεπής.
· Το σχέδιο εκδίκησης του Χίθκλιφ, προκειμένου να γίνει ο ιδιοκτήτης και των δυο υποστατικών, Wuthering Heights και Thrushcross Grange, βασίζεται αρκετά στους νόμους του κληρονομικού δικαίου που επικρατούσαν την εποχή εκείνη.


Για το Ραδιόφωνο: 

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Κωστής Λειβαδέας, ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Μύρτα Πολύζου, Μεγακλής Βιντιάδης,
ΠΑΙΖΟΥΝ: Γιώργος Μούτσιο
ς, Ελένη Χατζηαργύρη, Ιάκωβος Ψαρράς, Ανδρέας Μπάρκουλης, Αννα Παίτατζή, Αιμιλία Υψηλάντη.




ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Καζαγλης, Ρίτα Μουσούρη, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Κώστας Καστανάς, Κώστας Λύρας, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Ρίτα Σπανού, Τάσος Υφάντης, Ντίνος Καρύδης, Κατερίνα Βασιλάκου




3 σχόλια:

Aννέτα είπε...

Τα "ανεμοδαρμένα ύψη" είναι ένα απο τα αγαπημένα μου μυθιστορήματα.Και τα δύο έργα που αναρτήσατε είναι καταπληκτικά.Θα μου επιτρέψετε,όμως,να έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στην διασκευή με τον κο Καστανά στο ρόλο του Χήθκλιφ.Η φωνή αυτού του ανθρώπου είναι μαγευτική και εκτός απο αυτό βρήκα την εν λόγω μεταφορά πιο πλήρη απο αυτήν με τον Μπάρκουλη και την Χατζηαργύρη.Κατά τα άλλα,υποκλίνομαι και στις δύο αυτές ραδιοφωνικές παραγωγές.Συνεχίστε την καταπληκτική σας δουλειά.Περιμένουμε κι άλλα έργα,αν γίνεται αστυνομικά τώρα που είναι καλοκαίρι.Να περνάτε καλά!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κάποιος να μου πει πως λέγεται το γνωστό κλασσικού ύφους κομμάτι που ακούγεται στο έργο με τους Μπάρκουλη-Χατζηαργύρη;
Το έχω ακούσει πολλές φορές αλλά δεν ξέρω πως λέγεται!!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Ένας φανατικός ακροατής του παλιού ραδιοφωνικού θεάτρου...

Ανώνυμος είπε...

Μήπως γνωρίζει κάποιος το γνωστό κομμάτι κλασσικού ύφους που ακούγεται προς το τέλος του έργου με Μπάρκουλη-Χατζηαργύρη;;
Το ψάχνω πολύ καιρό αλλά δε θυμάμαι πως λέγεται...

Κίμων από Άργος