Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΑΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΤΟΛΣΤΟΪ


ΑΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΤΟΛΣΤΟΪΈχουμε συναντήσει και στο παρελθόν πολλές φορές διασκευές μυθιστορημάτων για το ραδιοφωνικό θέατρο. Αριστουργήματα της παγκόσμιας πεζογραφίας δραματοποιήθηκαν για το ραδιόφωνο. Και δεν ήταν βέβαια εύκολη δουλειά. Αυτό βέβαια αποδεικνύει τη σημαντική θέση που είχε το ραδιοφωνικό θέατρο στα χρόνια που πέρασαν.  Σήμερα, λοιπόν,  ανεβάζω την «Άννα Καρένινα», ένα από τα κορυφαία έργα του Λέοντος Τολστόι. Η Άννα Καρένινα είναι και  το έργο που πρώτο καθρεφτίζει την αλλαγή της φιλοσοφίας του συγγραφέα για τη ζωή. Γραμμένο σε συνέχειες για αρχή, από το 1873 ως το 1877 (δημοσιεύτηκε ολοκληρωμένο το 1878 ), το έργο μας είναι απαισιόδοξο και οι εσωτερικές συγκρούσεις των χαρακτήρων, που είναι συχνά αδιέξοδες, πολλές φορές οδηγούν στην καταστροφή. Τέλος, οι αγωνιώδεις σκέψεις των ηρώων για το νόημα της ζωής, το πρόβλημα της αυτοκτονίας και της ζωής των κατωτέρων τάξεων απηχούν την εσωτερική πάλη του Τολστόι εκείνης της περιόδου. Καλή ακρόαση

ΥΠΟΘΕΣΗΗ Άννα Καρένινα, μια όμορφη γυναίκα που ανήκει στην υψηλή τάξη, ζει την ήρεμη αν και πολλές φορές βαρετή και καταπιεστική ζωή της, στο πλευρό του συζύγου της. Η γνωριμία της όμως με τον Βρόνσκυ, έναν νέο κι όμορφο κόμη, θα της αλλάξει τη ζωή. Ο έρωτας της για αυτόν γίνεται βαθύς κι επίμονος σε σημείο που δεν αντέχει να συμπεριφέρεται πια υποκριτικά. Εγκαταλείπει τον Καρένιν και τον γιό της για αυτόν τον έρωτα. Οι αντιδράσεις όμως της κοινωνίας, καθώς και η αθέτηση των κοινωνικών συμβάσεων της εποχής, θα την οδηγήσουν να πληρώσει ακριβά τα συναισθήματά της.


 ΛΙΓΑ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ

Το σημερινό μας έργο έχει μεταφερθεί πάρα πολλές φορές στον κινηματογράφο. Σημειώνω την παραγωγή του 1914 με την Μαρίγια Γερμάνοβα, του 1935 με τη Γκρέτα Γκάρμπο, του 1948 με την Βίβιαν Λη και του 1997 με πρωταγωνίστρια τη Σοφί Μαρσό. 

Στο ελληνικό θέατρο μεταφέρθηκε το 1992 με πρωταγωνίστρια τη Μιμή Ντενίση.

 





ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ: Γιώργος Γιαννίσης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Σοφία Γιαννίτση
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λάμπρος Κωστόπουλος

ΠΑΙΖΟΥΝ: Βάσω Μανωλίδου, Γιώργος Τζώρτζης, Ζώρας Τσάπελης, Μαίρη Λαλοπούλου, Γιώργος Κυριακίδης, Βέτα Προέδρου, Μαργαρίτα Λαμπρινού, Χρυσή Κοζίρη, Ντέπη Μωραϊτοπούλου, Θεόδωρος Σαρρής, Κώστας Κοσμόπουλος, Νίκος Βανδώρος, Τάκης Ασυμακόπουλος, Δημήτρης Τσούτσης, Σταύρος Ξενίδης, Γιώργος Μοσχίδης, Λουίζα Ποδηματά, Μαρία Φωκά, Λούλα Ιωαννίδου, Βασίλης Μητσάκης, Μαρία Κουμαριανού, Γιώργος Καρέτας, Καίτη Μητροπούλου, Κώστας Καρλής, Νέλυ Μαρσέλου, Μαιρούλα Ευαγγέλου, Ολυμπία Παπαδούκα
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες και 12 λεπτά
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 1971









 

4 σχόλια:

Aννέτα είπε...

Σας ευχαριστώ απο καρδιάς για την αφιέρωση.Η "Άννα Καρένινα"είναι απο τα πιο αγαπημένα μου βιβλία και θα χαρώ πολύ να την ακούσω σε ραδιοφωνική διασκευή!!!Να'στε καλά και συνεχίστε έτσι ποιοτικά κόντρα στην πεζή εποχή μας!!!

Ανώνυμος είπε...

Ακολουθώντας το link για το Annete's blog, βρήκα το ηχητικό βιβλίο Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χόλμς:Σκάνδαλο στη Βοημία. Πολλή καλή προσπάθεια. Ελπίζουμε να συνεχιστεί.

Ανώνυμος είπε...

Είχα δει την κινηματογραφική ταινία που βασίζεται στο βιβλίο στο σινεμά πέρισυ αλλά βέβαια η ραδιοφωνική εκδοχή ήταν απίστευτη.

Μάρσια

Aννέτα είπε...

Απάντηση στον ανώνυμο:Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια για την προσπάθεια μου να ηχογραφήσω τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χόλμς.Κάνετε υπομονή,η συνέχεια έρχεται...Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίχνεται που και που καμμιά ματιά στο κανάλι μου στο youtube,όπου και θα δημοσιευτούν κι άλλες περιπέτειες.Ακολουθήστε το λινκ στο Annete's blog απο όπου εύκολα θα μπορέσετε να συνδεθείτε με το κανάλι μου στο youtube.Ευχαριστώ και πάλι!!!