Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατροΌποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ ΤΟΥ Σεργκέι Προκόφιεφ


Εορταστική Ανάρτηση 4η

“Ο Πέτρος και ο Λύκος” με το Δημήτρη Χορν

Δεν υπάρχει πιο δημιουργική διαδικασία απ’ το να μάθεις κάτι μέσα από το παιχνίδι ή ακούγοντας μιαν αλλιώτικη ιστορία. Μιαν ιστορία όπως αυτή του «Πέτρου και του Λύκου».  Ο Σεργκέι Προκόφιεφ έγραψε το 1936 ένα ευρηματικό μουσικό παραμύθι, το οποίο είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα συμφωνικά έργα για παιδικό (κι όχι μόνο!) ακροατήριο.
Η επιτυχία του έργου έγκειται στο ότι, αν και παιδαγωγικό και διδακτικό, με στόχο να μυήσει τα παιδιά στα βασικά ηχοχρώματα της ορχήστρας, δεν υστερεί καθόλου σε ποιητικότητα, αυθορμητισμό, απλότητα και φυσικότητα. Ο κάθε ήρωας του παραμυθιού είναι και ένα όργανο ή μία ομάδα οργάνων. Στο μουσικό παραμύθι του Προκόφιεφ το φλάουτο κάνει το πουλί, το όμποε την πάπια, τα έγχορδα εκπροσωπούν το γενναίο Πέτρο, τα κόρνα της ορχήστρας με το βαρύ ήχο τους είναι ο λύκος,, το παιχνιδιάρικο κλαρινέτο γίνεται η γάτα του Πέτρου, και το φαγκότο ο αυστηρός παππούς του. Ενώ η εμφάνιση των κυνηγών συνοδεύεται από τους θριαμβευτικούς ήχους των τυμπάνων.
Την αφήγηση κάμνει ο Δημήτρης Χορν και η ηχογράφηση είναι από την παρουσίαση του έργου, το έτος 1993 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για την τελευταία επίσημη θεατρική δραστηριότητα του σπουδαίου αυτού ηθοποιού. Παρότι η φωνή του έχει αρχίσει, ήδη, να καταβάλλεται, δεν έχει χάσει τίποτε από τη γοητεία της κι ο σπουδαίος αυτός ηθοποιός ανταποκρίνεται με αρτιότητα στον τελευταίο αυτό «ρόλο» του. 


Η υπόθεση: Ο Πέτρος είναι ένα ορφανό παιδί που ζει σε ένα οχυρωμένο αγροτόσπιτο στην άκρη ενός μεγάλου Ρωσικού δάσους με τον υπερπροστατευτικό Παππού του. Απομονωμένος από τους κατοίκους της πόλης και περιφρονημένος από τα παιδιά του χωριού, ο Πέτρος έχει μόνο δύο φίλους, την Πάπια του και ένα σκανταλιάρικο Πουλί, που τον προτρέπουν να αναζητήσει την περιπέτεια πέρα από τον φράχτη του αγροτόσπιτου. Παρά τις απαγορεύσεις του Παππού, η περιέργεια του Πέτρου τον παρακινεί να πάει παραπέρα. Η πρώτη περιπέτεια λήγει άδοξα και ο Πέτρος αναγκάζεται να γυρίσει στο σπίτι. Αλλά τότε εμφανίζεται ο λύκος έτοιμος να χορτάσει την πείνα του με τα ζώα της αυλής.

Ο Πέτρος δεν μπορεί να μείνει μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού, όταν ο κίνδυνος είναι εκεί έξω. Το σκάει με τη βοήθεια του Πουλιού και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα δόντια του Λύκου. Η μάχη μεταξύ τους είναι άγρια. Δυο κυνηγοί ο Χοντρός και ο Γκρινιάρης, εισχωρούν στο δάσος και πέφτουν πάνω στον Πέτρο και τον εξαντλημένο Λύκο. Στην θέα του Λύκου πανικοβάλλονται και αρχίζουν να πυροβολούν προς κάθε κατεύθυνση. Ο Παππούς τρέχει έξω με το όπλο στο χέρι αλλά ο Πέτρος έχει τον έλεγχο των πραγμάτων. Μαζί βάζουν τον Λύκο σε ένα κλουβί και δένουν το κλουβί στην καρότσα του σαραβαλιασμένου αυτοκινήτου του παππού. Ο Λύκος θα πιάσει καλή τιμή στο παζάρι στην πόλη όπου πολύς κόσμος έχει μαζευτεί γύρω απ’ το αυτοκίνητο. Όλοι θαυμάζουν τον Πέτρο που έπιασε τον Λύκο. Το πλήθος γιουχάρει και πειράζει τον κλειδωμένο Λύκο. Μολονότι είναι στο κέντρο της προσοχής επειδή κατάφερε αυτό που δε μπόρεσαν να καταφέρουν οι μεγάλοι, ο Πέτρος καταλαβαίνει τις συνέπειες της πράξης του. Πριν είναι πολύ αργά, ανοίγει το κλουβί. Ο Λύκος τρέχει ανάμεσα στο πανικόβλητο πλήθος και χάνεται στα βάθη του δάσους.
 _________________________________________________________________

Τούτη ήταν η τελευταία «εορταστική ανάρτηση», μια σειρά αναρτήσεων που ξεκίνησαν με αφορμή τον εορτασμό των Χριστουγέννων και συνέπεσαν με τον μαγικό αριθμό των 100.000 επισκέψεων από εσάς. Η ροή των αναρτήσεων κατόπιν τούτης, επιστρέφει στα αμιγώς ραδιοθεατρικά έργα.

Η ομάδα του Radio Theatre εύχεται
ΚΑΛΕΣ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ
&
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έργο αριστουργηματικό, ευχαριστούμε πολύ.

Μάρσια από Αγγλία

Seirios είπε...

Να' σαι καλά Μάρσια και καλή χρονιά να έχεις.

Χαιρόμαστε όταν βλέπουμε σχόλια σας...μας δίνετε με παρουσία σας κουράγια να συνεχίζουμε...

φιλώ κ χαιρετώ σε

Ανώνυμος είπε...

Ενώνει κι η ταπεινότης μου τις εγκάρδιες ευχαριστίες και την απέραντη ευγνωμοσύνη μου για τις πολύτιμες προσφορές σας, μ' αυτές της Μάρσιας, αλλά κι άλλων πολλών σιωπηλών επισκεπτών του "Σιντριβανιού των Θαυμάτων"!

Μακάρι η νέα χρονιά να σας/μας προσφέρει απλόχερα σιδερένια υγεία και φώτιση στις καρδιές και τους λογισμούς μας κι "η αγάπη ν' απλωθεί παντοτινή στη Γη σαν προσευχή", για ν' ανατρέξουμε και στον αλησμόνητο δημιουργό του περίφημου τραγουδιού "Ηθοποιός, σημαίνει Φως...", που σφράγισε με την ερμηνεία του ο πρωταγωνιστής της παρούσης εμπνευσμένης σας ανάρτησης! Καλή Χρονιά και Χρόνια Σας Πολλά, Χαρούμενα και Δημιουργικά!

Με βαθιά εκτίμηση,
Σάκης

Seirios είπε...

@ Σάκη

Σας ευχαριστούμε από βάθος καρδίας για τούτο το θερμό χαιρετισμό σας προς το blog. Ας είναι αυτή η χρονιά καλύτερη από τις προηγούμενες κι όλα όσα μας ευχηθήκατε να γίνουν πραγματικότητα για όλους μας.

Καλή χρονιά κ πολλά χαμόγελα. Χαμόγελα κι αισιοδοξία να κυριαρχεί σε κάθε δυσκολία που θα φέρει ο χρόνος.

ΥΓ. πόσο πολύ μου άρεσε το πάντρεμα που κάνατε με το στίχο από τη "Μητέρα κι αδερφή", πόσο πολύ μου αρέσει το εν λόγω τραγούδι του Χατζιδάκι.

Χαιρετώ σας

Benikos place είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση! Καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους! Την καλημέρα μας από το χιονισμένο Βερολίνο.

Seirios είπε...

@Benikos place

Ευχαριστούμε και καλή χρονιά να έχεις! Χρόνια πολλά για τη μέρα.

Χαιρετώ σε

roilos είπε...

Ευχαριστώ που μου δώσατε τη δυνατότητα να ακούσω τη μοναδική παράσταση του Δημήτρη Χόρν που θα είχα τη δυνατότητα να δω. Από απλή περιέργεια και ζήλεια ρωτώ: πως έγινε αυτή η ηχογράφηση; Ελπίζω να υπάρχει μια ωραία ιστορία για απάντηση αλλά ίσως να πρόκειται απλώς για μια ακόμα ιδανική έμπνευση της στιγμής χωρίς κανένα σχέδιο και προγραμματισμό.

Seirios είπε...

@ roilos

Από τα γραφόμενα σου εικάζω ότι ηλικιακά ίσα γύρω στα τριάντα. Δε χρειάζονται ευχαριστίες. Για μας το μεγαλύτερο "ευχαριστώ" είναι η παρουσία σας, τα κατεβάσματα κ η στήριξή σας.

Όσο για την ηχογράφηση, θα αρκεστώ να σου πω ότι με αρκετό κόπο και ακόμη περισσότερο ψάξιμο μπορείς να βρεις πολλά σπάνια πράγματα.

Δυστυχώς, δεν ξέρω ποιος είχε την ιδέα της ηχογράφησης. Εγώ πάντως όχι... θέλω να ελπίζω πως ήταν μια ιδανική έμπνευση της στιγμής χωρίς κανένα σχέδιο και προγραμματισμό.

Το πως βρέθηκε στα χέρια μου είναι μεγάλη ιστορία αλλά δεν έχει χώρο εδώ...

καλό ξημέρωμα