Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Οι εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ-ΚΟΡΑΛΛΙ και ο ΙΑΝΟS
παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Στέφανου Ληναίου 
Ένα Ποτάμι Θάλασσα
 15 κομμάτια μιας ολόκληρης ζωής.



Τρίτη 02.04.2013 / Ώρα 19:00
ΑΘΗΝΑ (ΣΤΑΔΙΟΥ 24) - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ


Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Μάνος Στεφανίδης.Προσωπικές παρεμβάσεις: Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο Αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης και ο Μιχάλης Γαβράς, Πρόεδρος του Συλλόγου « ΠΑΜΙΣΟΣ » Μεσσήνης, της ιδιαίτερης πατρίδας του Στέφανου Ληναίου. Τη βραδιά θα κλείσει ο ίδιος ο συγγραφέας, διαβάζοντας αποσπάσματα από το βραβευμένο  βιβλίο.     
                                                                                               Είσοδος ελεύθερη

Ο ίδιος σημειώνει στην εισαγωγή του: «..Αυτές οι 15 αληθινές ιστορίες, είναι κάποια κομμάτια της ζωής μου. Δεν είναι όμως μόνο της δικής μου ζωής. Είναι αληθινά γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής, μιας ολόκληρης γενιάς. Οι περισσότεροι φίλοι μου έφυγαν για πάντα.. Κι έμεινα μόνος. Για να διηγηθώ και για λογαριασμό τους, όσα ζήσαμε, χαρήκαμε, πάθαμε και μάθαμε…»

Στέφανος Ληναίος, Καλλιτεχνικό Ψευδώνυμο του Διονύση Μυτιληναίου. Γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Σπούδασε στην Αθήνα, στη Σχολή Θεάτρου του Σωκράτη Καραντινού και το Μορφωτικό Σύλλογο Αθήναιον. Παράλληλα, φοίτησε στην Πάντειο και τη Δραματική Σχολή R.A.D.A., στο Λονδίνο. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Κοτοπούλη το 1954 και από τότε, μέχρι το 1967,έπαιξε σε όλα, σχεδόν, τα Αθηναϊκά θέατρα. Ιδρυτικό στέλεχος της πρωτοποριακής κίνησης "Δωδέκατη Αυλαία" και του πρώτου Εταιρικού Θιάσου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) "Άρμα Θεάτρου". Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.Η.(1965-67). Αυτοεξόριστος στο Λονδίνο (1967-70), εκπρόσωπος του εργατικού Π.Α.Μ., στην Ευρώπη, μέλος της αντιδικτατορικής κίνησης "Committee Against Diktatorship" και επίτιμο μέλος του Σωματείου Βρετανών Ηθοποιών μέχρι καισήμερα Το 1970 επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνελήφθη από τη χούντα, αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία και αμέσως δημιούργησε με τη σύζυγό του Έλλη Φωτίου, το "Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο" . Έκτοτε παρουσίασαν, στο Θέατρο ΑΛΦΑ, πάνω από 40 θεατρικά έργα, του ελληνικού και του διεθνούς ρεπερτορίου.

Ξεχωρίζουν, σε όλη την ως τώρα θεατρική του ζωή, τα έργα: "Καληνύχτα Μαργαρίτα", "Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω", "Τυχαίο Ατύχημα", "Κλειδοκράτορες", «Ρόζεμπεργκ», "Οθέλλος", "Μακμπέθ", «Ειρήνη», «Οιδίπους Τύραννος» ","Επικίνδυνο φορτίο", "Ιωάννα της Λωρένης", "Έμποροι της Δόξας", "Εκατομμυριούχοι της Νάπολης", «Ωραία μου Κυρία», « Η Μελωδία της Ευτυχίας» κ.α.
Από πολύ νωρίς συμμετείχε σε πολλές ραδιοφωνικές παραγωγές. Στο μπλογκ μας θα τον συναντήσετε στα έργα: Τα Μάγια της πεταλούδας του Λόρκα, τον Πύργο του Νελ του Δουμά, Ένας απόστρατος Δον Κιχώτης του Ανούιγ, ο κύριος Κάλαγκαν του Βέρνερ, Επικίνδυνο φορτίο του Μουρσελά, Ξυπόλητοι στο Πάρκο του Σάιμον, Πύργος στη Σουηδία της Σαγκάν, Μιας πεντάτας νιάτα των Γιαλαμά Πετεντέρη, Οι τρεις σωματοφύλακες του Δουμά, Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι του Σέξπιρ, Η δίκη της Μαίρης Ντιούγκαν του Βέιλερ, Μια τρύπα στον τοίχο του Μιράντ, Το τρένο του μυστηρίου του Ρίντλεϊ, Ήταν όλοι τους παιδιά μου του Μίλερ, Ο διάσημος 702 του Μιροντάν, Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης του Ντε Φιλίππο, Δεν πληρώνω δεν πληρώνω του Φο.
Συμμετείχε σε κινηματογραφικές παραγωγές ("Μιας πεντάρας Νιάτα", "Η Κόμισσα της Φάμπρικας", "Αγάπη και Θύελλα" κ.α.) και τηλεοπτικές εκπομπές ("Ετυμηγορία", "Μίλα Ελεύθερα", "Αυτοπροσωπογραφίες", κ.α.).
Έχει εργαστεί στο Β.Β.C. (ερμηνεία, σκηνοθεσία, συγγραφή και παραγωγή - Greek Section). Υπήρξε Πρώτος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Δημοτικού Ραδιοσταθμού Κύκλος 94,8 F.M.(1989) και Διευθυντής του προγράμματος του, από το 1995 μέχρι το 2001. Την περίοδο 1986-1990 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, 1989-90. Γραμματέας Πολιτισμού ΠΑΣΟΚ 1990-1996. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Νεολαίας Λαμπράκη (1963), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Αρχείου ΕΠΟΝ και του Μουσείου της ΕΠΟΝ (1993), ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ελληνοτουρκικής Φιλίας (1987) και συνιδρυτής της Ελληνικής φιλειρηνικής οργάνωσης Συμμαχία - Σταματήστε τον Πόλεμο (2002). Από το 2007 βρίσκεται στη θέση του Ειδικού Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με Πρόεδρο το Μανώλη Γλέζο. Υπεύθυνος συντονιστής και παρουσιαστής πολλών συζητήσεων ανάμεσα σε κοινό και ειδικούς, πάνω σε πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα, στο θέατρο, το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση (1962-1985). Συμμετείχε σε διασκέψεις και σεμινάρια για τα σημερινά προβλήματα του Πολιτισμού και της ραδιοτηλεόρασης, ως εκπρόσωπος Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, στη Μόσχα, Βρυξέλες, Πράγα και Αβινιόν, τα καλοκαίρια του 1988, 1991, 1992. Στον τομέα της εκπαίδευσης ανέλαβε ως Καθηγητής Θεατρικής Αγωγής και Αγωγής του Λόγου στη Μαράσλειο Ακαδημία (1983-1990). Παράλληλα, έδωσε πολλές ομιλίες και σεμινάρια σε ολόκληρη την Ελλάδα για τα θέματα της θεατρικής παιδείας. Πολλά κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες Καθημερινή, Νέα, Ελευθεροτυπία και Έθνος. Ήδη από το 1956 ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων.


Έχει εκδόσει έξι βιβλία :

· ΜΕΡΙΚΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ, διηγήματα, Εκδόσεις Μαυρίδης (1956)
· ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΘΕΑΤΡΟ, μελέτη, Εκδόσεις Φιλιππότη (1981)
· ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΕΣ , σκέψεις, Εκδόσεις Λιβάνη (1995)
· Η ΑΛΥΣΙΔΑ , θέσεις - αντιθέσεις, Εκδόσεις Προσκήνιο (2003)
· ΤΟ ΑΓΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙ, κατοχικό ημερολόγιο, Εκδόσεις Διογένης (2007)
· ΕΝΑ ΠΟΤΑΜΙ ΘΑΛΑΣΣΑ, αυτοβιογραφία, Εκδόσεις Έσοπτρον - Κοράλλι (2011) (βραβευμένο από την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος)

Το 2004 έλαβε το βραβείο "Αιμίλιος Βεάκης", από το Θεατρικό Μουσείο.
Το 2009 τιμήθηκε από το Δήμο και το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης για την προσφορά του στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Το 2012, η UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος τον τιμά και τον βραβεύει, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο, για την συνολική του προσφορά στο Θέατρο, την Τέχνη και την Λογοτεχνία.
Από το 2010 επιστρέφει ξανά στη σκηνή του Θεάτρου ΑΛΦΑ, αναλαμβάνοντας πλήρως τα καθήκοντά του ως θεατράνθρωπος, με το επετειακό πια (συμπληρώνοντας συνολικά 1700 παραστάσεις), έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Τώρα ερμηνεύει τον «Εχθρό του Λαού» του Ερρίκου Ίψεν.

Στο Θέατρο ΑΛΦΑ βρεθήκαμε προχθές, όπου ένα δημοτικό σχολείο των Αθηνών, που θα ...ανεβάσει τον "Εχθρό του λαού" παρακολούθησε την παράσταση και μετά ζήτησε τις συμβουλές του Στέφανου Ληναίου και των συνεργατών του. Ο Ληναίος γονάτισε και συζήτησε πολλή ώρα με τους μαθητές. Δείτε τον μεγάλο θεατράνθρωπο να αντιμετωπίζει με μεγάλο σεβασμό τους μικρούς ... ανταγωνιστές του.






Δεν υπάρχουν σχόλια: