Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ,του Πετρου Μαρκαρη

    Το εργο του Μαρκαρη βασιζεται στο  ομωνυμο, μυθιστορημα  του Ορατιου Μακ Κου, το οποιο εκδοθηκε το 1935 και γυριστηκε σε ταινια, απο τον Σιντνει Πολλακ το 1969.
Ο Μαρκαρης τοποθετησε την υποθεση στη συγχρονη εποχη,ενω το μυθιστορημα αφηγειται μια ιστορια που συμβαινει στη δεκαετια του 1920,δηλαδη την περιοδο του μεγαλου κραχ στην Αμερικη.
Η μεγαλη αιθουσα χορου,ο κυριοτερος  χωρος του μυθιστορηματος έχει παραχωρησει τη θεση της στη ντισκο.Αυτη η χρονικη μετατοπιση αναγκασε τον Μαρκαρη να αλλαξει τοσο τους χρακτηρες,οσο και την πλοκη του εργου.Απο την στιγμη που αλλαξε η εποχη,αλλαξαν και τα κινητρα και οι αντιδρασεις.
Η δευτερη βασικη διαφορα βρισκεται στη γλωσσα.Τα προσωπα του εργου,εκτος απο τις δυο ηλικιωμενες κυριες,χρησιμοποιουν την γλωσσα που μιλουν οι νεοι  σημερα.Μια γλωσσα επιθετικη.Πισω απο την επιθετικοτητα της κρυβεται η αδυναμια των νεων ανθρωπων ή μαλλον μια δυναμη που δεν ξερουν  ή δεν εχουν που να την διοχετευσουν.
Ειναι ενας δυναμισμος που παει χαμενος και που εξαντλειται σε μια λεκτικη επιθετικοτητα.Ευκολα κατηγορουμε τους νεους για ελλειψη ιδανικων,χωρις να συσχετιζουμε την ελλειψη αυτή με την φθορα των ιδεολογιων  που ζουμε στην εποχη μας.

Την σκηνοθετικη επιμελεια του εργου ανηκει στο θεατρο  Καισαριανης  και στους ρολους ακουγονται οι ηθοποιοι: Μαιρη Σαουσοπουλου, Σωτηρης Χατζακης, Γιαννης Χριστογιαννης, Μελινα Παπανεστορα, Γιωργος Κυριακιδης, Ευδοκια Σουβατζη, Μαξιμος Καρρας, Εφη Καλογεροπουλου, Θανασης Θεολογης, Ανδριανη Τουντοπουλου,
Ιλεανα Παναγιωτουνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: