Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΑΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ



Πρόκειται για μια σατιρική, ηθογραφική κωμωδία. Γράφτηκε στα τέλη της γερμανικής κατοχής και ανέβηκε από την Εταιρεία Ελληνικού θεάτρου, στις 9 Αυγούστου 1947, στο θέατρο Μακέδο.

Το 1995, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Αδαμάντιου Λεμού.
Καθιστοί: Γιώργος Μούτσιος (Λάμπρος), Μιράντα Κουνελάκη (Θεανώ), Κώστας Ρηγόπουλος (Χατζηφώτης), Βίκυ Σταύρακα (Καλυψώ). Όρθιοι: Ρέα Φορτούνα (Γραμματούλα), Τάσος Πολυχρονόπουλος (Χαραλάμπης), Τάκης Λουκάτος (Διονύσης), Χρήστος Ευθυμίου (Θάνος), Τατιάνα Παπαμόσχου (Αννέτα).

Βασικός ήρωας είναι ο φιλοχρήματος και παραδόπιστος Γιάννης Χατζηφώτης, ο οποίος αντιπροσωπεύει μια πολύ συνηθισμένη και κατακριτέα εικόνα της ελληνικής ζωής. Μέσω αυτού του προσώπου, ο συγγραφέας θίγει το πρόβλημα της μοίρας των υπερήλικων που γίνονται συχνά ανεπιθύμητοι όταν δεν έχουν λεφτά.

Για το ραδιόφωνο – ηχογράφηση 1968
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Μιχαλόπουλος, Βασίλης Ανδρονίδης, Ρένα Γαλάνη,
Καίτη Χρονοπούλου, Χάρης Παναγιώτου, Γιώργος Βελέντας, Δήμος Σταρένιος, Ελένη Κριτή, Μαρία Ζαφειράκη, Νάσος Κεδράκας, Φραγκούλης Φραγκούλης, Στάθης Γαβάκης, Κώστας Παπαγεωργίου, Λουκιανός Ροζάν, Γιώργος Τσιχουρίδης.




Μιχαήλ Κουνελάκης ήταν σκηνοθέτης, συγγραφέας και κριτικός θεάτρου.
Γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το 1901. Σπούδασε φιλολογία στο Βερολίνο και ακολούθως σκηνοθεσία στη περίφημη τότε σχολή του Μαξ Ρέινχαρτ. Στην Ελλάδα ήλθε το 1925 κι εργάσθηκε ως σκηνοθέτης στο θίασο Βεάκη - Νέζερ . Διετέλεσε επίσης επί οκταετία καθηγητής της δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών καθώς και, επί μία δεκαετία, της δραματικής σχολής του Εθνικού Ωδείου. Από το 1944 και καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 διεύθυνε δική του σχολή αναγνωρισμένη από το κράτος.
Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται τα θεατρικά του έργα «Η αρπαγή της Σμαράγδως», «Ενοικιάζεται» και «Ερωτική καθοδήγηση». Έγραψε επίσης το μυθιστόρημα «Το παιδί της θάλασσας» καθώς και το δράμα «Τα μάγια» που βραβεύτηκε στον Καλοκαιρίνειο Διαγωνισμό του 1941, καθώς και «Περί σκηνοθεσίας». Ως θεατρικός κριτικός συνεργάσθηκε με διάφορες αθηναϊκές εφημερίδες. Εργάσθηκε επίσης για λίγο και ως σκηνοθέτης στο κινηματογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: