Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Η ΜΑΡΙΜΠΕΛ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ του Μιγκέλ Μιούρα

Αγαπητοί φίλοι, σήμερα έχουμε την πρώτη ευκαιρία να γνωρίσουμε τη θεατρική γραφή του Ισπανού Μιγκέλ Μιούρα. Ο πολυτάλαντος δημιουργός, όπως θα διαβάσετε και στο σύντομο βιογραφικό του που ακολουθεί, στο έργο Η ΜΑΡΙΜΠΕΛ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ παρουσιάζει τις περιπέτειες του επαρχιώτη Μαρθελίνο που πηγαίνει στη Μαδρίτη να βρει νύφη και ερωτεύεται την πόρνη Μαριμπέλ. Ο Μιούρα χρησιμοποιεί το χιούμορ για να δείξει την ψευτιά και την υποκρισία ορισμένων κοινωνικών κανόνων και συνηθειών, μέσα από τις συγκρούσεις του ζευγαριού. Τα μπερδέματα, τα ψέματα και τα λάθη προκαλούν κωμικές καταστάσεις που δε στερούνται αγωνίας.  Ο Μιούρα κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Θεάτρου για το έργο αυτό, που έκανε πρεμιέρα στη Μαδρίτη το 1959 και θεωρείται το κορυφαίο του.

Miguel Mihura Santos
Κόμικ του Μιούρα
 Ο Μιγκέλ Μιούρα (Miguel Mihura Santos, 21 Ιουλίου 1905 - 27 Οκτωβρίου 1977) ήταν Ισπανός θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης κομίστας και χιουμορίστας που γεννήθηκε στη Μαδρίτη. Ο πατέρας του ήταν ηθοποιός και θεατρικός παραγωγός.. Στα είκοσί του, έγραψε την καλύτερη κωμωδία του Τα τρία καπέλα, αλλά το χιούμορ του δεν εκτιμήθηκε από την συντηρητική προπολεμική ισπανική κοινωνία και το έργο δεν παίχτηκε μέχρι το 1952 οπότε και έγινε μεγάλη επιτυχία. Το έργο ήταν γεμάτο με παράλογο χιούμορ, πρόδρομος των έργων του Μπέκετ και του Ιονέσκο, που διέρρηξε πολλές από τις προηγούμενες συμβάσεις του ισπανικού κωμικού θεάτρου.
Ο Miguel Mihura έγραψε επίσης πολλά σενάρια για τον κινηματογράφο στη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο. Τα περισσότερα από αυτά κόπηκαν από τη λογοκρισία και κάποια από αυτά δεν υπάρχουν πια. Στην Carlota (1954), ένα από τα πολλά αστυνομικά του έργα αντιστρέφει τις συμβάσεις του είδους και αρνείται στο κοινό του μια οριστική κατάληξη. Σκηνοθέτησε με ξεχωριστό στυλ και ζωηράδα πολλά από τα δικά του έργα σε θεατρικές σκηνές της Μαδρίτης.

Γρηγόρης Μασαλάς
Η ΜΑΡΙΜΠΕΛ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ  ηχογραφήθηκε για το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ το 1969 σε μετάφραση και ραδιοφωνική προσαρμογή της Ιουλίας Ιατρίδου και ραδιοσκηνοθεσία του Γρηγόρη Μασαλά.
 " Λαμβάνουν μέρος με τη σειρά που θα ακουστούν οι καλλιτέχναι:
Μαργαρίτα Λαμπρινού, Στράτος Παχής, Ντίνα Γιαννακού, Άννα Παϊταζή, Γιάννης Φέρτης, Γκέλλη Μαυροπούλου, Θόδωρος Κατσαδράμης, Αγνή Βλάχου και Ελένη Ερήμου"




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: