Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ– Edgar Allan Poe

(ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από το "ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ")
(Ημέρα μετάδοσης: Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010 - Γ' ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)
διάρκεια 55'

Η Άννα Σακαλή ("Ακούτε το τρίτο πρόγραμμα"), μας παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης και το Τρίτο Πρόγραμμα ένα αφιέρωμα στον Edgar Allan Poe με αφορμή τα 200 και ΕΝΑ χρόνια από τη γέννηση του. Μεταμεσονύκτιες φανταστικές ιστορίες μυστηρίου, δοσμένες με τη μορφή ενός ιδιαίτερου θεατρικού αναλογίου. Το αφιέρωμα φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του Κωστή Καπελώνη και περιλαμβάνει δύο ιστορίες του Edgar Allan Poe.

                                     ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ
Το σκοτεινό ποίημα της χαμένης αγάπης*. Στη χώρα του "Ποτέ πια! Ποτέ πια!*
Στο ποίημα που τον έκανε διάσημο, ο Poe μας λέει για ένα κοράκι, που μια σκοτεινή νύχτα του χειμώνα, που ήταν άφεγγη σαν Άδης και φοβερή σαν Κόλαση, κτύπησε το παραθύρι του, σαν "άνθρωπος". Τον τρόμαξε, καθώς ήταν σκυμμένος πάνω σ' ένα βιβλίο και ξενυχτούσε από τον πόνο της χαμένης αγάπης του, της Ελεονόρα. Ανοίγοντας το παράθυρο, το μαυρόφτερο πουλί θρονιάζεται πλάι στην προτομή της Αθηνάς. Ανοίγει κουβέντα με το πουλί, το ρωτά πως το λένε: "Μίλησε τότε το πτηνό και είπε, "Ποτέ πια".
Το κοράκι λέει μόνο "Ποτέ πια"... και γίνεται πότε βάλσαμο*... και πότε εφιάλτης...*

Ερμηνεύει ο Πασχάλης Τσαρούχας
Χορεύει η Ειρήνη Στρατηγοπούλου




                           ΤΟ 1002ο  ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΣΕΧΡΑΖΑΤ
Η Σεχραζάτ, μετά την ολοκλήρωση των χιλίων νυχτερινών παραμυθιών, και τον θρίαμβο της ζωής επί του θανάτου, κατόρθωσε να γλυτώσει τις γυναίκες της χώρας της, από τη μανία του βασιλιά. Τι έγινε όμως την επόμενη νύχτα, τη "Χιλιοστή δεύτερη"; Ο Poe μας δίνει τη δική του "διαφορετική" εκδοχή.
Στη σχέση αφηγήτριας - ακροατή υπάρχει η ειρωνεία. Τα "παραμύθια" της Σεχραζάτ, είναι παράδοξα για τον σουλτάνο, κι όμως τόσο "αληθοφανή". Ο σουλτάνος θα αποδειχτεί τελικά, όχι τόσο πειθήνιος ή αμέτοχος ακροατής. Η Σεχραζάτ θα πληρώσει την "αποκοτιά" της, με την ζωή της. Την παρηγορεί όμως η σκέψη ότι τον τιμωρεί, αφού ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας δεν έχει ειπωθεί. Χαμένος τελικά είναι ο σουλτάνος, που στερεί τον εαυτό του, από την απόλαυση της αφηγηματικής συνέχειας...

Τους ρόλους ερμηνεύουν o Μιχάλης Μητρούσης και η Ολύνα Ξενοπούλου.
Χορεύει η Ειρήνη Στρατηγοπούλου


Τα δύο έργα είναι ντυμένα με πολύ μουσική. Από Ρίχαρντ Στράους μέχρι Λέοναρντ Κοέν και από
Τομ Τζόουνς μέχρι Audio slave και Pearl Jam.

Δεν υπάρχουν σχόλια: