Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΑΡΝΟΛΝΤ ΟΥΕΣΚΕΡ





Arnold Wesker - Chips with Everything
Το σημερινό μας έργο, είναι ένα έργο – κραυγή, που αν και γραμμένο είκοσι χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, απηχεί ξεκάθαρα κι έξυπνα το αντιπολεμικό κλίμα. Ο συγγραφέας, έχοντας και ο ίδιος την εμπειρία του στρατού, δημιούργησε ένα κείμενο κόντρα στο κατεστημένο, που εκφράζει καταστάσεις και γεγονότα μέσα από μία άλλη οπτική γωνία. Το έργο μας είναι ταυτόχρονα ευαίσθητο και σκληρό, ανθρώπινο κι απάνθρωπο. Ένα έργο άκρως ρεαλιστικό που διεισδύει βαθειά στην ανθρώπινη ψυχολογία. Το «Πατατάκια για όλες τις ώρες» βρήκε τεράστια απήχηση κατά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, που επικρατούσε έντονη φιλειρηνική διάθεση.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Έχει έρθει η ώρα να καταταγούν στο στρατό και να υπηρετήσουν τη πατρίδα. Νέοι άντρες που αποτελούν μία ομάδα. Νέοι άνθρωποι με διαφορετικό παρελθόν, διαφορετικές εμπειρίες κι άλλες καταβολές. Πρέπει να συνυπάρξουν και να ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα ,τις ίδιες εντολές και τους ίδιους νόμους. Και τότε το απροσδόκητο. Ένας από τους στρατιώτες, ο εκλεκτός λόγω καταγωγής και μόρφωσης, δεν αντέχει άλλο. Σπάει. Επαναστατεί… Και τότε…

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ – ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ: Χρήστος Ζωιόπουλος
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Έλλη Σολωμονίδη
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λεωνίδας Τριβιζάς
ΠΑΙΖΟΥΝ: Σπύρος Καλογήρου, Νικήτας Τσακίρογλου, Νάσος Κεδράκας, Γίωργος Μιχαλακόπουλος, Γιώργος Μάζης, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Σπύρος Μπιρμπίλης, Νίκος Διονυσόπουλος, Γιώργος Τζώρτζης, Θεόδωρος Ντόβας, Λάζος Τερζάς, Βασίλης Μητσάκης, Γιώργος Μετσόλης, Φάνης Χήνας, Βασίλης Μαλούχος
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα και 43 λεπτά
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 1964 (12 Αυγούστου)


ΛΙΓΑ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ

Η σημερινή ηχογράφηση έγινε μόλις δύο χρόνια μετά τη συγγραφή του έργου από τον Ουέσκερ (1962), κι αυτό δηλώνει και τα γρήγορα αντανακλαστικά της τότε διεύθυνσης της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αλλά και το ενδιαφέρον περιεχόμενό του. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως το έργο αγαπήθηκε πολύ από το ελληνικό κοινό, όταν ανέβηκε μετά τη δικτατορία από τον Γιώργο Μεσσάλα με τον τίτλο Πατατάκια. Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη η επιτυχία του, που κάποια χρόνια αργότερα γυρίστηκε από το Θέατρο της Δευτέρας σε σκηνοθεσία πάλι του Γιώργου Μεσσάλα.




Ο Άρνολντ Ουέσκερ είναι Άγγλος θεατρικός συγγραφέας της μεταπολεμικής γενιάς που γεφυρώνει τον ρεαλισμό του Όσμπορν με τον αντιρεαλισμό του Πίντερ. Γεννήθηκε το 1932. Τα πλανόδια νεανικά του χρόνια κι η επαφή του με το λαό προσέφεραν μια γνήσια πρώτη ύλη στην παραγωγή του και κέρδισαν εύκολα το κοινό του Λονδίνου. Απ’ τον θίασο του Ρόγιαλ Κωρτ παρουσιάστηκε η τριλογία του Κοτόσουπα με κριθάρι, Ρίζες και Μιλάω για την Ιερουσαλήμ, χρονικό της μικροαστικής τάξης, στα πριν και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χρόνια, με λαϊκή θυμοσοφία κ’ ιδεολογική πίκρα (1058-60). Σάτιρα του κατεστημένου, σε μιλιταριστικό πλαίσιο, αποτελεί το Παντού πατατάκια - Πατατάκια για όλες τις ώρες (1962) και στην Κουζίνα (1959). Άλλα του έργα: Τέσσερις εποχές, Η χρυσή τους πολιτεία, Οι Φίλοι, Οι γέροι, Γαμήλια γιορτή, Κάριτας (1981), μια διασκευή του Έμπορου της Βενετίας. Συνολικά έχει γράψει 42 θεατρικά έργα, 4 συλλογές διηγημάτων, 2 συλλογές δοκιμίων, ένα βιβλίο για παιδιά, ποιητικές συλλογές, ενώ έχει ασχοληθεί και με την δημοσιογραφία. Το συγγραφικό του έργο έχει μεταφραστεί σε παραπάνω από 17 γλώσσες, ενώ τα έργα του παίζονται παγκοσμίως.

Για το έργο και το κείμενο ευχαριστούμε πολύ τονNikosPs


Δεν υπάρχουν σχόλια: