Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΤΡΟΧΙΕΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΙ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΤΟΤΑΙΝΙΑ 1 ( ΠΟΙΜΕΝΙΚΟ ΕΙΔΥΛΛΙΟ )

Δαφνις και Χλοη
Αγαπητοι φιλοι του Θεατρου στο Ραδιοφωνο, οπως εχει ηδη ανακοινωσει ο εκλεκτος Radiotheater ξεκιναμε ενα νεο θεματικο αφιερωμα με επικεντρο θεατρικα εργα η θεατρικες διασκευες πεζογραφηματων που ταξιδεψαν στο χρονο μεσα απο την αποτυπωση τους οχι μονο σε ηχογραφησεις του ραδιοφωνου αλλα και στο σελιλοιντ του κινηματογραφου.Ελπιζουμε οτι οι φιλοι του blog θα βρουν ενδιαφερουσες τις οποιες συγκρισεις και αναλογιες προκυπτουν αναμεσα στις ερμηνευτικες εκδοχες του καθε μεσου.
Υπενθυμιζουμε οτι ηδη εχουν αναρτηθει μεχρι τωρα ορισμενα μεμονωμενα εργα που γνωρισαν παραλληλη πορεια σε ραδιοφωνο και κινηματογραφο.Τα επισημαινω για οσους φιλους θα ηθελαν να ανατρεξουν στους σχετικους υπερσυνδεσμους και να τα προσθεσουν σε οσα θα ακολουθησουν στη συνεχεια. Απο nikolaskoul:
"Aγαπη μου Ουα Ουα" του Φρ.Καμπο,ηχογραφηση1974 (Κ.Ρηγοπουλος - Κ.Αναλυτη) ,κινηματογραφηση την ιδια χρονια και με το ιδιο πρωταγωνιστικο ζευγος.



"Στελλα Βιολαντη" του Γ.Ξενοπουλου,ηχογρ.1956(Ε.Χατζηαργυρη) - κιν/ση 1931,βωβη (Ε.Παπαδακη)



"Κερενια κουκλα" του Κ.Χρηστομανου,ηχογρ.1966(Α.Βαλακου) - κιν/ση 1915,βωβη (Β.Διαμαντη) και 1958( Δ.Σκουρα).

Απο radiotheater: "Ο αχόρταγος" , ηχογρ.1980 (Η.Λογοθετης,Β.Τριφυλλη,Γ.Μιχαλοπουλος) - κιν/ση 1967 (Γ.Γκιωνακης,Μ.Κοντου,Δ.Παπαγιανοπουλος)

Ο αχόρταγος


Η πρωτη αναρτηση σε αυτο το νεο αφιερωμα ειναι το ποιμενικο ειδυλλιο "Δαφνις και Χλοη" του Λογγου.Αποτελει το πρωτο βουκολικο μυθιστορημα της ευρωπαικης λογοτεχνιας,γραμμενο στην ελληνιστικη περιοδο.Ο συγγραφεας του,Λογγος,αποτελει μια αινιγματικη μορφη καθως δεν γνωριζουμε για αυτον σχεδον τιποτα.Εικαζεται οτι ηταν Ελληνας απο την Μηθυμνα της Λεσβου,οπου εκτυλλισεται και η πλοκη του μυθιστορηματος του και οτι εζησε μεταξυ του 2ου και 4ου μ.Χ. Οι ηρωες του εργου ειναι δυο παιδια που ζουν μαζι στα βουνα και ανακαλυπτουν τον ερωτα με τον ερχομο της εφηβειας.
Η λυρικη αυτη δημιουργια του Λογγου μεταφερθηκε 3 φορες στον κινηματογραφο (1931,1966,1969).
Η ταινια του 1931 αποτελει την πρωτη σκηνοθετικη αποπειρα του Ορεστη Λασκου και θεωρειται ως το πιο καλλιτεχνικο φιλμ του προπολεμικου ελληνικου σινεμα.Αν και βωβη προβληθηκε με μεγαλη επιτυχια και στο εξωτερικο(Πολωνια,Γερμανια,Ρουμανια και Αμερικη).Πρωταγωνιστες της ηταν ο Εντισον Βηχος-με το χαρακτηριστικο ψευδωνυμο Απολλων Μαρσυας- και η χορευτρια Λουση Ματλη (Ελληνοαμερικανοι και οι δυο).Η σκηνη με τη Χλοη να κανει μπανιο στη λιμνη ειναι η πρωτη με γυναικειο γυμνο στον ευρωπαικο κινηματογραφο.Επισης για πρωτη φορα χρησιμοποιηθηκε στην Ελλαδα παγχρωματικο φιλμ που τονιζε με καθαροτητα ολες τις αποχρωσεις του γκριζου.
Η δευτερη κιν/φικη αποδοση του 1966, με πρωταγωνιστες τους Τελη Ζωτο και Αλεξανδρα Λαδικου,ειναι η πρωτη αλλα και τελευταια σκηνοθετικη δουλεια της
Μικας Ζαχαροπουλου, που αποτελει μολις την τεταρτη κατα σειρα εμφανισεως Ελληνιδα σκηνοθετιδα.Ειχαν προηγηθει η Μαρια Πλυτα,η Λιλα Κουρκουλακου και η Ελλη Νεζεριτη.
Η ταινια "Δαφνις και Χλοη" του 1969 κυκλοφορησε και με τον εναλλακτικο τιτλο "Οι μικροι ερασται" και αποτελει μια προσπαθεια του Λασκου για ενα remake της ταινιας του 1931,με τους Ντινο Θεοδωρελο και Χαρα Αγγελουση ως βασικους ερμηνευτες.
Το εργο διασκευαστηκε θεατρικα για την Κρατικη Ραδιοφωνια απο την Αντωνια Κουτουπη και ηχογραφηθηκε στις 8 Σεπτεμβριου 1972.Η σκηνοθετικη επιμελεια ειναι του Τακη Βουγιουκλακη και τους δυο ηρωες ερμηνευουν οι Νικος Πιλαβιος και Ματινα Καρρα,πλαισιωμενοι στους υπολοιπους βασικους ρολους απο τους Κωστα Καστανα,Νασο Χριστογιαννοπουλο,Αλικη Ζωγραφου,Σπυρο Καλογηρου,Ρενα Γαλανη,Αγνη Βλαχου.

-->
Καλή ακρόαση!
estragon

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ. ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕI;ΚΟΝΤΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΣΤΕΡΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ.