Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι

(αντιγράφω από αποσπάσματα των "Εισαγωγή στην ελληνική Λαογραφία" και "Νεοελληνικά λαογραφικά κείμενα" του καθηγητή Δ. Σ. Λουκάτου που δημοσιεύτηκαν στον τρίτο τόμο της Επιθεώρησης Παιδικής Λογοτεχνίας (1988) που ήταν αφιερωμένος στο παραμύθι).
Το παραμύθι σε όλους τους λαούς:
1) Ψυχαγώγησε και ψυχαγωγεί το κοινό, στις σπιτικές ώρες της ζωής του (ιδιαίτερα στα παλιότερα χρόνια) αλλά και σε άλλες ώρες συναναστροφής ή πορείας (καραβάνια, ταξίδια κτλ.)
2) Έδωσε στον κάθε λαό εγκυκλοπαιδική γνώση για τον άγνωστο κόσμο των ταξιδιών αλλά και για τον φανταστικό της μυθολογίας.
3) Γέμισε με φιλοσοφία και αισιοδοξία τη σκέψη του, με το να του δείχνει ότι όλες οι περιπέτειες έχουν την καλή έκβασή τους, φτάνει να υπάρχει επιμονή και τόλμη.
4) Πλούτισε τη φαντασία των μικρών παιδιών με σκηνές από τη ζωή των ενηλίκων και από τις πιθανές δραστηριότητες των φανταστικών όντων.
5) Δίδαξε στα παιδιά την αφήγηση, πλούτισε τις εμπνεύσεις τους με θέματα κι έγινε πρόδρομος στη σημερινή λογοτεχνία και τα κινηματογραφικά θεάματα.

Ημέρα του παιδιού η 11η Δεκέμβρη και με την ευκαιρία αυτή προσφέρουμε ένα παραμύθι για όλα τα παιδιά (μικρά και ...μεγάλα). Σε ραδιοσκηνοθεσία του Δημήτρη Ποταμίτη


Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι
ένα έργο της Ιρένε Μαραντέι, διασκευή του ομώνυμου παραμυθιού από τις Χίλιες και μια Νύχτες.
Η ηχογράφηση του έργου έγινε το 1979 και ακούγονται μεταξύ άλλων οι Μίμης Χρυσομάλλης, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Νανά Νικολάου, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Κική Ρέππα. Τη μουσική συνέθεσε ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Ακολουθεί μια ηχογράφηση του 1977 όπου στην εκπομπή Κάθε Σάββατο κάτι άλλο του Νίκου Πιλάβιου, ο Διονύσης Σαβόπουλος τραγουδάει και διαβάζει ένα παραμύθι.


 

2 σχόλια:

estragon είπε...

ΜΠΡΑΒΟ! ΕΞΑΙΡΕΤΑ ΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΡΑΔΙΟΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑΣ.ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΞΟΧΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.
ΕΞΑΛΛΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙ=ΜΥΘΟΣ,ΚΑΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Ο ΜΥΘΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΜΑΓΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΕ ΠΟΙΗΣΗ,ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ.
ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ ΡΙΘΜΗ ΣΙΣΙΧΟΥ.ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΜΕ ΑΔΗΜΟΝΙΑ.ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

Seirios είπε...

καλώς όρισες στη μεγάλη συντροφιά μας!

Εξαιρετική ανάρτηση κι ήδη βρίσκεται στα αρχεία από χτες το βράδυ όπου το κατέβασα! Από μικρό παιδί μου κέντριζε το ενδιαφέρον ο μύθος του Αλαντίν...ακόμα θυμάμαι το εικονογραφημένο βιβλίο που μου είχε την ιστορία του...έντονα χρώματα κι εικόνες...

Καλή συνέχεια να έχεις...

Σε χαιρετώ

(χαίρομαι που όλο και περισσότεροι ενεργοί χρήστες μετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε ο Radio Theatre. Παρότι έχω χάσει κάποια από τα τεκταινόμενα χαίρομαι για όσα συμβαίνουν...)

Καλές Γιορτές σε όλους σας!