Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΛΝΤΑ ΑΛΜΠΑ ΤΟΥ ΛΟΡΚΑ

 Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο, επιτρέψτε μου να ανασύρω από τη συλλογή μας  ένα ακόμη έργο του Λόρκα και να το προσθέσω σε αυτά που έχουν ήδη ανέβει. Μήπως λοιπόν προέκυψε ένα μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο ισπανό ποιητή;


ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΛΝΤΑ  ΑΛΜΠΑ  είναι το τελευταίο θεατρικό έργο του και γράφτηκε το 1936 . Δεν πρόλαβε να το δει επί σκηνής, αφού δολοφονήθηκε και το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1945. Μαζί με τη "Γέρμα" και το "Ματωμένο Γάμο" αποτελούν την τριλογία της "ισπανικής υπαίθρου" του συγγραφέα.


Υπόθεση: Μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, η Μπερνάρντα Άλμπα γίνεται τυραννική με τις πέντε κόρες της, που σπάνια είχαν οποιαδήποτε επαφή με το άλλο φύλο. Επιβάλλει πένθος 8 χρόνων και τον εγκλεισμό τους μες στο σπίτι, καθώς η ανώτερη τάξη τους δεν τους επιτρέπει να "ανακατεύονται" με τους απλούς χωρικούς. Η Ανγκούστιας, η μεγαλύτερη κόρη της Μπερνάρντα από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Πέπε Ρομάνο. Τον Πέπε όμως ποθούν κι η Αδέλα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στη μητέρα της και συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του, αλλά κι η Μαρτίριο, που τη ζηλεύει για κάτι που η ίδια δεν μπορεί να αποκτήσει, λόγω του παρουσιαστικού της. Η ζήλια της Μαρτίριο θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος της Αδέλα και στη διατήρηση του πένθους στο σπίτι.
 



Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα (ιστορική ηχογράφηση του 1962 με τις Κ. Παξινού Ε. Χατζηαργύρη Α. Βαλάκου)


Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα (Κ. Βασιλάκου 1972)
Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα (Τ. Νικηφοράκη 1976)
Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα (Ν. Κώνστα 1994)
 

2 σχόλια:

Seirios είπε...

Μου αρέσει το ιδιότυπο αφιέρωμα που ξεκίνησε! Ήδη κατεβάζω το αρχείο...δε λες "σύνθεση" της ομάδας αλλά θα το ακούσω σε πρώτη ευκαιρία.
χαιρετώ!

υγ. έχω ακούσει απόσπασμα από την παράσταση της Παξινού από έναν δίσκου που έχω στην κατοχή μου...

θα πρότεινα να μπαίνουν στις αναρτήσεις "ετικέτες" (tags) ώστε να οργανώσουμε την αρχειοθήκη του μπλογκ. οι αναρτήσεις πλέον είναι πολλές κι είναι δύσκολα προσπελάσιμο προς αναζήτηση το μπλογκ. Ήδη στις αναρτήσεις μου έχω βάλει tags και φρονώ πως είναι επιβεβλημένες τούδε και στο εξής.

Radio Theatre ως βασικός διαχειριστής τούτου του χώρου ποια άποψη έχετε?

Με αγάπη κι εκτίμηση
ΣΕΙΡΙΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα
Το εργο περιγράφει τα γεγονότα κατά την περίοδο πένθους σε ένα σπίτι στην Ανδαλουσία, όπου η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα κατέχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις κόρες της: Αγκούστιας, Μαγκνταλένα, Αμέλια, Μαρτίριο και Αδέλα. Στο σπίτι ζουν επίσης η Πόνθια, η οικονόμος, κι η Μαρία Χοσέφα, μητέρα της Μπερνάρντα. Στο έργο δεν εμφανίζεται επί σκηνής κανένας ανδρικός χαρακτήρας. Ακόμα κι ο Πέπε Ρομάνο, το αντικείμενο του πόθου για τις κόρες της Μπερνάρντα και μνηστήρας της Ανγκούστιας, δεν εμφανίζεται ποτέ.

Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, του συμβιβασμού και του πάθους και την επιρροή των ανδρών στις γυναίκες. Η τυραννία της Μπερνάρντα απέναντι στις κόρες της προμηνύει τη φύση του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία, λίγο αφού τελειώσει το έργο του ο Λόρκα

nikolaskoul Καλησπέρα