Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΘΕΣΗ

ΤΟ ΖΑΡΚΑΔΙ ΤΟΥ ΦΟΝ ΚΑΤΣΕΜΠΟΥΕ

Μετάφραση : Δημήτρης Γιαννουκάκης
Διασκευή για το ραδιόφωνο : Κώστας Παπαγεωργίου ο Αθηναίος
Μουσική επιμέλεια : Μαρία Δραμιτινού
Σκηνοθεσία : Μανώλης Μαυρομμάτης
Πρώτη μετάδοση : 2.4.1969
Παίζουν
Κώστας Καστανάς, Χρήστος Τσάγκας, Γιάννης Γκιωνάκης, Χλόη Λιάσκου, Μαίρη Λαλοπούλου, Ρένα Βενιέρη, Μαίρη Παραδέλη



ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΛΑΣ
ΤΩΝ
ΠΙΕΡ ΜΠΑΡΙΓΕ ΚΑΙ ΖΑΝ ΓΚΡΕΝΤΥ ΠΙΕΡ
 
Μετάφραση : Καικιλία Χρυσούλη
Μουσική επιμέλεια : Λούλα Ωρολογά
Σκηνοθεσία : Κωστής Μιχαηλίδης
Πρώτη μετάδοση: 20.7.1977
Παίζουν : Βίλμα Κύρου, Γιώργος Τζώρτζης, Θάλεια Παπάζογλου, Πέπυ Οικονομοπούλου, Λευτέρης Ελυθεριάδης.
 



ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΚΟΥΙΝΤΕΣ 
ΤΟΥ ΝΟΕΛ ΚΑΟΥΑΡΝΤ


  

Noel Coward

Sir Noel Peirce Coward (1899-1973). Άγγλος θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός, συνθέτης και στιχουργός. Γεννήθηκε στο Teddington στις 16 Δεκεμβρίου 1899, λίγες μέρες πριν τα τελευταία Χριστούγεννα του 19ου αιώνα και γι' αυτό του έδωσαν το όνομα Νόελ. Σε ηλικία 12 ετών άρχισε να εμφανίζεται ως ηθοποιός σε παραστάσεις του West End. To 1920 έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο "I Leave It to You" που παρουσιάστηκε στο West End με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πιο παραγωγική θεατρικά περίοδός του ήταν από τα μέσα της δεκαετίας του '20 έως τις αρχές της δεκαετίας του '40.
Σ' αυτά τα χρόνια έγραψε τα "Vortex" (1924), "Hay Fever" (1925), "Private Lives" (1930), "Design for Living" (1933), "Present Laughter" (1939), "Blithe Spirit" (1942). Έγραψε επίσης, αρκετές επιθεωρήσεις με δικά του τραγούδια που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και στις δύο μεριές του Ατλαντικού. Πολλά από τα θεατρικά του έργα έγιναν ταινίες.
Έγραψε την αυτοβιογραφία του σε τρία μέρη: "Present Indicative" (1937), "Future Indefinite" (1954), "Past Conditional" (1967). Το 1970 εχρίσθη ιππότης και την επόμενη χρονιά του απονεμήθη το αμερικανικό βραβείο Τόνι, για "Εξαιρετική επίδοση στο θέατρο" (1971). Σε όλη του τη ζωή θεωρείτο πρότυπο κομψότητας. Πέθανε στην Τζαμάικα στις 26 Μαρτίου του 1973
Παίζουν οι ηθοποιοί: Παμφύλλη Σαντοριναίου, Ελλη Ξανθάκη, Αγγελική Κοτσάλη, Βάσω Μεταξά, Ρίτα Μουσούρη, Ρίτα Μυράτ, Νίκος Κούρκουλος, Αγγέλικά Καπελαρή, Σπύρος Μουσούρης, κ.α.




ΔΩΣΕ ΘΕΟΔΟΣΗ ΔΩΣΕ ΤΟΥ ΑΣΗΜΑΚΗ ΓΙΑΛΑΜΑ

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βιβέττα Τσιούνη, Κλαίρη Κατσαντώνη, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιάννης Κάζαγλης, Λάμπρος Κοτσίρης, Θάλεια Παπάζογλου, Τάσος Χαλκιάς, Θεοδόσης Ισαακίδης, Παντελής Κοκόσης, Θεόδωρος Σαρρής





Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΛΩΠΟΔΥΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΟΥΙΓ ΖΑΝ

Γάλλος Θεατρικός συγγραφέας από την πόλη Μπορντό (1910-1987). Η "Ερμίνα" και ο "Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές" θεωρούνται προοίμιο της θεατρικής του σταδιοδρομίας.
Ο Ανούιγ είναι ένας από τους καλύτερους κλασικοιύς θεατρικούς συγγραφείς και δεν άφησε ανεπηρέαστους τον Καμύ και τον Σαρτρ.
Θέματα των έργων του μεταξύ άλλων είναι : "Ευρυδίκη", "Αντιγόνη", "Ο χορός των λωποδυτών", "Πρόσκληση στον πύργο", "Αρντέλ", "Μαργαρίτα" και άλλα που συνοψίζονται στο γενικότερο έργο του "Θεατρικά έργα μαύρα, ρόδινα, φρικιώντα, αστραφτερα".



Υπόθεση: Η πλούσια αλλά μεγάλης ηλικίας Lady Hurf έχει βαρεθεί τον Vichy και τις δύο ανιψιές του, Eva και Juliet, και τον παλιό του φίλο Lord Edgar. Η ίδια και οι ανιψιές ανέχονται την επίμονη παρουσία των Dupont και Dufort, πατέρα και γιού που ως τραπεζίτες υπό πτώχευση αναζητούν μια μεγάλη προίκα για να σωθούν.
Η άφιξη τριών απατεώνων, του Peterbono - αρχηγού της ομάδας, του Hector και του Gustave θα ταράξουν την μονοτονία των ημερών. Η Lady Hurf δεν θα αργήσει να καταλάβει τις προθέσεις τους αλλά προκειμένου να διασκεδάσει λέει ψέματα στον Peterbono ότι γνώρισε το 1902 στο Biarritz τον Duke of Miraflor και μέχρι το θάνατο του ήταν πολύ καλοί φίλοι. Αφού λοιπόν έχουν έναν τόσο πολύ καλό κοινό φίλο καλεί τους τρεις στη βίλλα της για να τους φιλοξενήσει. Από τους τρεις μόνο ο Gustave έχει ενδοιασμούς και δεν θέλει να ξεγελάσει την Juliet την οποία έχει ήδη ερωτευτεί ....


Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κανάκης, Τρύφων Καρατζάς, Λύδα Πρωτοψάλτη, Χρήστος Πολίτης, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Τζόλη Γαρμπή, Γιάννης Βογιατζής, Θύμιος Καρακατσάνης




 


ΦΟΥΕΝΤΕ ΟΒΕΧΟΥΝΑ ΤΟΥ ΛΟΠΕ ΝΤΕ ΒΕΓΑ
 Lope de Vega 

Ο Λόπε Φέλιξ δε Βέγα Κάρπιο γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1562. Σπούδασε στην αρχή κοντά στους Τεατινούς (θρησκευτικό τάγμα) και αργότερα στο φημισμένο πανεπιστήμιο της πόλης Αλκαλά δε Ενάρες. Το ταλέντο του φάνηκε πολύ νωρίς, αφού μικρό παιδί ακόμα μετέφρασε ένα ποίημα του Κλαυδιανού και σε ηλικία μόλις δεκατριών χρόνων έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο. Ο Λόπε Δε Βέγα είναι ο παραγωγικότερος συγγραφέας της ισπανικής λογοτεχνίας. Ο συνολικός αριθμός των θεατρικών του έργων ανέρχεται σε 1800 κοσμικά και 400 θρησκευτικά δράματα. Από τα κοσμικά διασώθηκαν και έφτασαν ως τις μέρες μας τα 426 και από τα θρησκευτικά τα 42, γραμμένα όλα σε στίχους με μέτρο και ομοιοκαταληξία. Σε πρόζα είναι γραμμένες οι νουβέλες μόνο. Ως ποιητής ο Λόπε Δε Βέγα συγκρίνεται με τους δύο μεγάλους του 17ου αιώνα, τον Γκόνγκορα και τον Κεβέδο.
Ο χρόνος που γράφτηκε η Φουέντε Οβεχούνα είναι το 1618. Ο χρόνος στον οποίο αναφέρεται είναι το 1476. Θέμα του έργου, χωρίς ν' ακολουθούνται τα Χρονικά κατά γράμμα, είναι τα γεγονότα της 23ης Απριλίου της χρονιάς εκείνης στη Φουέντε Οβεχούνα, ένα μικρό χωριό 500 κατοίκων - όλοι τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι - στην ορεινή περιοχή της Κόρδοβα. Πρόθεση του συγγραφέα είναι, μέσα απ' αυτό το επικό δράμα, να εκθειάσει τη μοναρχία ως θεσμό εκθέτοντας παράλληλα τους υπονομευτές της.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΛΟΠΕ ΝΤΕ ΒΕΓΑ
Φουέντε Οβεχούνα
Χαζή Κυρά
Ο Χωριάτης στη γωνιά του
Το παλικάρι του Ολμέδο
Καλύτερος δικαστής, ο Βασιλιάς
Τ’ αγκίστρια της Φενίσσας
Το αστέρι της Σεβίλλης (αμφισβητείται αν είναι γνήσιο του Λόπε ντε Βέγα)
Του περιβολάρη το σκυλί (με τον ωραίο και πληρέστερο τύπο γυναίκας που παρουσιάστηκε ποτέ)

Ηχογράφηση 1959 Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη
Αντιγόνη Βαλάκου, Μάνος Κατράκης, Θεόδωρος Μορίδης, Σπύρος Μουσούρης, Αλέκα Παίζη, Νίκος Βασταρδής, Γιώργος Βλαχόπουλος, Κώστας Παπάς, Χειμάρας





ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΟΡΙΣ ΕΝΕΚΕΝ

Ηχογράφηση 1967
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Ρηγόπουλος, Κώστας Παπαγεωργίου, Αντιγόνη Βαλάκου, Ελένη Γαβριήλ, Γιάννης Γκιωνάκης, Λουκιανός Ροζάν, Κλειώ Σκουλούδη, κ.α.



Δεν υπάρχουν σχόλια: