Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

ΑΘΗΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΑΙ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΑΝΤΟΥΝΑ



Η ηχογράφηση του 1968 μεταδόθηκε πρώτη φορά από το Ε.Ι.Ρ στην επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς Ναζί (Οκτώβριος του 1944).

 

Ο νεαρός δικαστικός Γεώργιος Πραντούνας, μετά την επιτυχημένη ανάγνωση της τραγω­δίας του "Αι Ελευθερωμέναι Αθήναι" στο φιλολογικό σαλόνι του λόγιου γιατρού Ταλιαπιέτρα, την εξέδωσε την ίδια χρονιά, το 1830.

 

Υπόθεση: Η πλοκή του δράματος μας μεταφέρει στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ., όπου οι Γότθοι βάρβαροι, σκληροί και αιμοβόροι είχαν κυριεύσει την Αθήνα. Πολλοί από τους Αθηναίους, αναγκάστηκαν να διαφύγουν σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, διότι δεν ήθελαν να ζουν υπό το καθεστώς των Γότθων. Μεταξύ τους, βρίσκεται και ο Κλεόδημος, ο οποίος αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του για να την ελευθερώσει. Αποφασισμένος να σκοτώσει τον τύραννο Κνίβα, συνεννοείται με τους συμπολίτες του, καθώς και με τους υπόλοιπους Έλληνες, και οργανώσουν την επανάσταση. Η συνωμοσία, όμως, αποκαλύπτεται στους βαρβάρους από τον φιλάργυρο προδότη Πολέμωνα, και ο Κνίβας χρησιμοποιεί άγρια μέτρα, ούτως ώστε, να εμποδίσει το εγχείρημα των συνωμοτών. Η σύλληψη της γυναίκας του Κλεόδημου Ευάνδρας, και οι απειλές πως θα σκοτώσουν το μοναχογιό τους, δεν αλλάζει το ρου των σχεδίων τους, διότι ο θάνατος για την πατρίδα προβάλλεται ως το ύψιστο καθήκον. Έχοντας στο πλευρό του συμμάχους από όλη την Ελλάδα, ο φιλόπατρις Κλεόδημος ξεκινά για τη μάχη. Τελικά, μετά από δύσκολες και γενναίες προσπάθειες, ο Κνίβας δολοφονείται και η Αθήνα ελευθερώνεται. Την ένδοξη νίκη, ακολουθούν οι συμβουλές του θεού Ερμή σχετικά με το μέλλον των Ελλήνων. Δια στόματος Ερμή, τονίζονται, για ακόμη μια φορά, οι καταστροφικές συνέπειες της διχόνοιας, και προτείνεται  το  πολιτειακό  πρότυπο  της μοναρχίας που θα πρέπει να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο αυστηρών νόμων για όλους.

Ραδιοφωνική διασκευή: Νίκος Σφυρόερας
Μουσική επιμέλεια: Σοφία Μιχαλίτση
Επιμέλεια ήχων: Δανάη Ευαγγελίου
Ρύθμιση ήχου: Στέφανος Ευαγγελίου
Ραδιοσκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιορδάνης Μαρίνος- Κλεόδημος, Δημήτρης Βεάκης- Λεώστρατος, Τέλης Ζώτος- Δέξιππος, - Βασίλης Παπανίκας-Πολέμων, Γιώργος Μετσόλης-Τύβουλος, Λουκιανός Ροζάν-Καλλίων. Χρήστος Κατσιγιάννης- Απίας, Κάκια Παναγιώτου- Ευάνδρα, Φοίβος Ταξιάρχης- Κνίβας, Ιάκωβος Ψαρράς- Θεοφάνης, Πέρης Παναγιωτόπουλος- Α΄Αγγελιοφόρς, Σπύρος Ολύμπιος- Β΄Αγγελιοφόρος, Κώστας Καφάσης- ένας Πολίτης.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.





Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Ναδίνα Φωτεινή Παπαναστασίου

Επιβλέπων: Ευαγγελία Λούβη

Το ιστορικό δράμα στην περίοδο της οθωνικής μοναρχίας

το κείμενο της υπόθεσης είναι στις σελ. 120-130

Δεν υπάρχουν σχόλια: