Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΣΑΛΩΜΗ ΤΟΥ ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ

Το έργο, τραγωδία, αφηγείται την ιστορία της Βιβλικής Σαλώμης, η οποία, κατόπιν προτροπής της μητέρας της χόρεψε τον «χορό των 7 πέπλων», ζητώντας σε αντάλλαγμα από τον πατριό της, Ηρώδη Αντύπα, το κεφάλι του Γιοχανάν (Ιωάννης ο Βαπτιστής) ἐπί πίνακι.

Ο Ουάιλντ δυσαρεστημένος από την ζωή στο Λονδίνο, παρόλο που η φήμη του ήταν στο απόγειό της, επέστρεψε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1891, αυτή την φορά ως καταξιωμένος συγγραφέας. Έγινε δεκτός στα παριζιάνικα salons littéraires, ανάμεσα στα οποία και του διάσημου Γάλλου συμβολιστή ποιητή Στεφάν Μαλαρμέ. Τα δύο θεατρικά του Ουάιλντ της δεκαετίας του 1880, η Βέρα η μηδενίστρια (Vera; or, the Nihilists, 1880) και η Δούκισσα της Πάδουας, δεν σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία. Το ενδιαφέρον του για το θέατρο παρέμενε αμείωτο, και, έχοντας πλέον γευτεί την επιτυχία στον πεζό λόγο, επέστρεψε στην δραματουργία για να μεταφέρει στο σανίδι την ιστορίας της Σαλώμης. Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι ένα βράδυ, έχοντας αναλύσει με φίλους τις καλλιτεχνικές απεικονίσεις της Σαλώμης μέσα στην ιστορία, γύρισε στο ξενοδοχείο του και βλέποντας ένα λευκό τετράδιο στο γραφείο του, αποφάσισε να μεταφέρει τις σκέψεις του στο θέατρο. Έτσι γεννήθηκε η Σαλώμη, γραμμένη εξ' ολοκλήρου στα Γαλλικά.
Όταν ο Ουάιλντ επέστρεψε στο Λονδίνο λίγο πριν τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους, η παριζιάνικη εφημερίδα Paris Echo αναφέρθηκε σε αυτόν ως το γεγονός της χρονιάς. Είχαν ξεκινήσει οι πρόβες για την παράσταση, με πρωταγωνίστρια την Σάρα Μπερνάρ (Sarah Bernhardt), αλλά το έργο δεν πήρε άδεια από τον αυλάρχη, εξαιτίας της αναφοράς του σε βιβλικούς χαρακτήρες. Το θεατρικό εκδόθηκε και κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε Λονδίνο και Παρίσι το 1893, αλλά ανέβηκε πρώτη φορά το 1896 στο Παρίσι, ενόσω ο Ουάιλντ βρισκόταν στην φυλακή.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ξένια Αρτεμίου, Μάχη Συράκου, Φώτος Φωτιάδης, Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Κώστας Τύμβιος, Βούλα Πελεκάνου, Δημήτρης Φαντίδης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Π. Φιλιππίδης, Ανδρέας Μουσουλιώτης, Ανδρέας Νικολής.





Επίσης ....
Ηχογράφηση από την εκπομπή «Θεατρική Βραδιά» τον Οκτώβριο του 1994.
Μετάφραση- Ραδιοσκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος
Μουσική σύνθεση: Νίκος Κυπουργός
Παραγωγή: Δημήτρης Φραγκουδάκης
Ηχογράφηση: Δημήτρης Καλοστύπης


Παίζουν οι ηθοποιοί: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Τάρλοου, Νίκος Καραθάνος, Δημήτρης Καραμπέτσης, Σωτήρης Σκάντζικας, Παναγιώτης Νόιφελτ, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Άννα Μακράκη, Λυδία Φωτοπούλου.
Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη 




Δεν υπάρχουν σχόλια: