Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΘΕΑΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΝΤΙΚΑ


Δύο γειτονικά δωμάτια ενός άθλιου ξενοδοχείου, αποτελούν τους σκηνικούς πόλους του έργου. Στο πρώτο, μια εξαθλιωμένη γυναίκα, που δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την τραγική καθημερινότητά της, δολοφονεί τον κοινωνικά απόκληρο άντρα της και στη συνέχεια αυτοκτονεί. Στο δεύτερο, ο «γείτονας», ένας άνεργος ηδονοβλεψίας, παρακολουθεί με έκπληξη αλλά και με απάθεια τα δρώμενα από μια τρύπα στον τοίχο του δωματίου του και αργότερα τα διηγείται με ψυχραιμία στην εξίσου ψυχικά ακρωτηριασμένη ερωμένη του. Το ζευγάρι σχολιάζει με σκληρότητα την κατάρρευση της σχέσης των "γειτόνων" τους, χωρίς να είναι σε θέση να αντιληφθεί τη δική του τραγική αποξένωση.


Το έργο, γραμμένο πριν από 40 περίπου χρόνια,  διατηρεί, με την καθαρή, οξεία ματιά του, μια εκρηκτική δυναμική, και αποδεικνύεται εξαιρετικά επίκαιρο στη σημερινή κοινωνία της αποξένωσης, της συναισθηματικής σκληρότητας και της πολιτικής απάθειας.
Χρησιμοποιώντας εύστοχα το σύστημα των αντικατοπτρισμών, ο συγγραφέας ασκεί μια σκληρή κριτική στον ψυχικά τραυματισμένο άνθρωπο, που είτε αδιαφορεί για το δράμα του διπλανού  είτε απομονώνεται για να δώσει μόνος του λύση στα προβλήματά του, καταλήγοντας πολλές φορές στις πιο καταστροφικές επιλογές.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Αντωνίου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γίτσα Γεωργοπούλου, Λήδα Πρωτοψάλτη.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν χαρακτήριζε κάποιος με δυο λέξεις τα έργα του κ Μαριου Ποντίκα θα ήταν "Πικρή Αλήθεια".

Ειναι έργα τροφή για σκέψη , με κοινωνική κριτική , δυνατές ερμηνείες και ανατροπές.

Φιλικά
Γιώργος
Τσομπανίδης