Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΜΠΑΑΛ ΤΟΥ ΜΠΡΕΧΤ



 Το έργο γράφτηκε το 1922 όταν βλέποντας σε παράσταση το έργο «ο μοναχικός, ο αφανισμός ενός ανθρώπου» του Χανς Γιοστ με θέμα τη ζωή του δραματικού ποιητή Ντήτριχ Γκράμπε, ο Μπρεχτ αποφάσισε να γράψει αυτό το έργο (Μπάαλ), που θα βρισκόταν στον αντίποδα του έργου του Γιοστ. Ο Μπάαλ είναι από τα έργα του Μπρέχτ που τον κυνηγούσαν σε όλη του τη ζωή, όμως η αγάπη του γι αυτό έμεινε πάντα ζωντανή. Σε ένα άρθρο ο ίδιος ο συγγραφέας έγραψε ότι ο Μπάαλ ίσως δημιουργήσει δυσκολίες σε όσους δεν έμαθαν να σκέφτονται διαλεκτικά

Το έργο εκτείνεται χρονικά σε μια περίοδο δέκα χρόνων πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελείται από μια σειρά από επεισόδια απ' τη ζωή ενός αμοραλιστή ποιητή και τραγουδιστή.

Ο Μπάαλ έχει πάθος με τις γυναίκες και είναι άνθρωπος των άκρων. Βρίσκεται υπό την προστασία ενός πλούσιου επιχειρηματία στον κόσμο της τέχνης και ξελογιάζει την όμορφη γυναίκα του. Επίσης, «κλέβει» την κατά δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτερη φιλενάδα ενός φοιτητή, ο οποίος τον θαυμάζει. Μετά από δύο χρόνια, στο ξεπεσμένο καμπαρέ που δουλεύει, εξευτελίζει την τότε κοπέλα του. Αποφασίζει να περιπλανηθεί στην επαρχία της Νότιας Γερμανίας με μια κοπέλα και τον φίλο του Εκαρτ, που είναι μουσικός. Όταν η κοπέλα τού αποκαλύπτει ότι είναι έγκυος, την παρατάει στο πουθενά.

Μετά από χρόνια περιπλάνησης, οι δύο μουσικοί επιστρέφουν στην πόλη και στο καμπαρέ που τραγουδούσε ο Μπάαλ. Το μαγαζί έχει αποκτήσει καλή φήμη και κόσμο, αλλά ο πρώην φοιτητής και οι δύο γυναίκες στις οποίες ο Μπάαλ είχε φερθεί τόσο άθλια έχουν χάσει κάθε ίχνος ευαισθησίας και ευγένειας. Όταν ο φίλος του ο Εκαρτ φλερτάρει με τη μία από τις δύο γυναίκες, ο Μπάαλ τον σκοτώνει από ζήλια.

Στον Μπάαλ ο Μπρεχτ διακηρύσσει την άρνηση. Μιαν άρνηση ριζική, απόλυτη. Ο Μπρεχτ φτιάχνει έναν χαρακτήρα που κυλιέται με ηδονική φρίκη μέσα στην ύλη, που δε διεκδικεί, αλλά απλώς υφίσταται. Δεν περιγράφεται η κατάπτωση ενός ανθρώπου, αλλά μια κατάσταση.

Παίζουνοι ηθοποιοί: Χρήστος Τσάγκας (Μπάαλ) Φάνης Σχοινάς, Μηνάς Χατζησάββας, Μαρία Μίχα, Γιώργος Κέντρος, Σοφοκλής Πέππας, Καριοφυλιά Καραμπέτη, Ελενα Παπαδοπούλου, Γιώργος Λέφας, Μανώλης Πουλιάσης, Λουίζα Μητσάκου, Νάντια Μουρούζη, Λουκία Πιστιόλα, Κική Φιλιππίδου, Ελενα Φωτεινάκη,


Δεν υπάρχουν σχόλια: