Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΚΛΙΦΟΡΝΤ ΟΝΤΕΤΣ


 Το έργο εστιάζει στον Τζόε Βοναπάρτη, του οποίου το όνειρο είναι να γίνει βιολιστής. Παρουσιάζεται όμως μια μεγάλη ευκαιρία στην καριέρα που ήδη έχει αρχίσει ως πυγμάχος. Βρίσκεται λοιπόν διχασμένος ανάμεσα στο δέλεαρ του χρήματος και τη μεγάλη πιθανότητα να τραυματίσει τα χέρια του, καταστρέφοντας έτσι τη μουσική σταδιοδρομία του. Μεταξύ αυτών που προσφέρονται να τον συμβουλεύσουν είναι ο ιταλικής καταγωγής μετανάστης πατέρας του και μια γυναίκα η Λόρνα Μουν.

 Όντετς, Κλίφορντ (Clifford Odets, Φιλαδέλφεια 1906 – Λος Άντζελες 1963). Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ηθοποιός, στο Theater Guild (το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Group Theater), ενώ αργότερα παρουσιάστηκε ως θεατρικός συγγραφέας (1928-35). Κατόπιν συνεργάστηκε με τα στούντιο του Χόλιγουντ ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης, χωρίς ωστόσο να σταματήσει να γράφει θεατρικά έργα και να έχει επαφές με το Group Theater, για το οποίο έγραψε τα έργα Περιμένοντας τον Λέφτι (1935), Ξύπνα και τραγούδα (1935), Έως την ημέρα που θα πεθάνω (1935), Δεν μπορώ να κοιμηθώ (1935). Άλλα θεατρικά του έργα της ίδιας εποχής είναι τα: Το παιδί με τη χρυσή τύχη (1935), Πύραυλος στο φεγγάρι (1938), Νυχτερινή μουσική (1940) και Σύγκρουση μέσα στη νύχτα (1941)· το τελευταίο σηματοδοτεί και το τέλος της νεανικής περιόδου του Ό. Το 1949 επέστρεψε στο θέατρο με το έργο Το μεγάλο μαχαίρι, ενώ το 1950 παρουσίασε τη Χωριατοπούλα και το 1954 την Ανθισμένη ροδακινιά. Τα έργα του αυτά είναι λιγότερο ενδιαφέροντα, αν και πιο ώριμα από άποψη ύφους, σε σχέση με τη ρωμαλέα παραγωγή της πρώτης περιόδου, η οποία εξέφραζε όλη την κοινωνική ένταση της δεκαετίας του 1930 στην Αμερική. Μεγάλη του επιτυχία υπήρξε το έργο Το παιδί με τη χρυσή τύχη (Golden Boy). Για τον κινηματογράφο έγραψε, μεταξύ άλλων, τα σενάρια των ταινιών Ο στρατηγός πέθανε την αυγή (1936), Προθεσμία έως την αυγή (1946) και Χιουμορέσκ (1947). Σκηνοθέτησε επίσης τα φιλμ Μοναχική καρδιά (1944) και Το Θέμα της πρώτης σελίδας (1960), του οποίου έγραψε και το σενάριο.

 
 Παίζουν οι ηθοποιοί: Φοίβος Ταξιάρχης, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Γιώργος Τζώρτζης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιώργος Νέζος, Δήμος Σταρένιος, Λίζα Κουντούρη, Νίκος Δενδρινός, Θεόδωρος Εξαρχος, Δημήτρης Μαλαβέτας, Νικηφόρος Νανέρης, Γιάννης Φιλιππούσης, Δημήτρης Ζακυνθινός, Ντίνος Καρύδης, Γιώργος Χριστόπουλος, Τάσος Παπαδάκης, Λάζος Τερζάς, Κώστας Παλιός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: