Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΑΝΤΙΖΗΛΟΙ του Ρίτσαρντ Σέρινταν

 
           
                Richard Brinsley Sheridan - The Rivals
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1775, έκτοτε έγινε ένα κλασσικό της αγγλικής λογοτεχνίας.

Οι Αντίζηλοι" του Ρίτσαρντ Σέρινταν είναι μια κωμωδία ηθών, που σατυρίζει τον συναισθηματισμό και τις σοφιστικέ προσποιήσεις το πνεύμα της οποίας λάμπει ακόμα και σήμερα. Περιλαμβάνει μονομαχίες, σπαθομαχίες την αυγή, εξαπάτηση και μάλιστα διπλή και τριπλή, όλα στο όνομα του έρωτα, με τους καλύτερους φίλους Captain Jack Absolute, Sir Lucius O'Trigger και Bob Acres όλους να ερωτεύονται άελά τους το ίδιο κορίτσι, τη γοητευτική και πολύ ιδιαίτερη Λυδία, η θεία της οποίας είναι η φοβερή κυρία Malaprop, η ίδια η ενσάρκωση της προσποίησης. Η κυρία Μάλαπροπ  απολαμβάνει τη χρήση λέξεων και φράσεων που ακούγονται σοφιστικέ, οι περισσότερες από τις οποίες χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Ο χαρακτήρας έφερε στη θεατρολογία και στη γλώσσα γενικότερα τον όρο "μαλαπροπισμός" και γνώρισε μεγάλες δόξες και στο ελληνικό θέαμα από την υπηρέτρια της Δέσποινας Στυλιανοπούλου μέχρι τον πρόσφατο Φατσέα.
Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά στο Κόβεν Γκάρντεν στις 17/1/1775. Ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο την περίοδο 53-54 με πρωταγωνιστές την Ελένη Χαλκούση (που κρατά και στο ραδιόφωνο τον ίδιο ρόλο), τον Άρη Μαλιαγρό,  τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Ανδρέα Φιλιππίδη και άλλους. Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε, αγαπητοί ακροατές,  ΕΔΩ τα θεωρητικά κείμενα και τις κριτικές της εποχής. Προσέξτε τα ονόματα που έγραψαν μεταξύ άλλων, κριτική για το έργο: Άγγελος Τερζάκης, Αιμίλιος Χουρμούζιος, Μιλτιάδης Καραγάτσης, Ευάγγελος Παπανούτσος, Μενέλαος Λουντέμης, Λέων Κουκούλας, Άλκης Θρύλος (Ελένη Ουράνη), Περσεύς Αθηναίος, Κώστας Παράσχος.

Για το ραδιόφωνο: ηχογράφηση 1968 - μετάφραση Διονυσίου Ρώμα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ορφέας Ζάχος, Νάσος Κεδράκας, Καίτη Λαμπροπούλου, Ξένια Καλογεροπούλου, Κλεώ Σκουλούδη, Ελένη Χαλκούση, Νίκος Τζόγιας, Τρύφων Καρατζάς, Γιάννης Αποστολίδης, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Γιάννης Αργύρης, Σπύρος Φασιανός, Λουκιανός Ροζάν, Εύη Πολυχονίδου.

Καλή ακρόαση!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ξεκαρδιστικό

Μάρσια από Αγγλία