Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Η ΕΓΩΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΡΙΟ ΝΙΚΟΝΤΕΜΙ




Ο Dario Niccodemi (Livorno, Italy, 1874 – Rome, Italy, 1934) ήταν Ιταλός συγγραφέας. Γνωστότερό του έργο είναι "η εχθρά".






Το έργο του "Η εγωίστρια", που σας παρουσιάζουμε σήμερα αγαπητοί ακροατές, έχει μια περίεργη υπόθεση, είναι λίγο μελό, η εποχή του είναι λίγο μακριά μας, αλλά οι ερμηνείες και οι αδροί χαρακτήρες γρήγορα θα σας παρασύρουν. Η σχέση του Ανδρέα Μπάρκουλη με τη Τζένη Ρουσσέα σ' αυτό το έργο δεν είναι αυτή που θα περίμενε κάποιος. Είναι μάννα και γιος. Απολαύστε τους σε ρεσιτάλ ερμηνείας.

Θα ξαφνιαστείτε από την κατάχρηση του πληθυντικού της ευγενείας  στους διαλόγους που θα ακούσετε, και θα ερμηνεύσετε την υιοθέτησή του και στη ελληνική γλώσσα το 19ο αιώνα. Στα ελληνικά απευθυνόμασταν πάντα στον ενικό ακόμα και στα πιο σπουδαία και σεβαστά πρόσωπα (ελθέ και σκήνωσον, δος, άφες ημίν, -στο Θεό, χαίρε Νύμφη - Αυτοκράτωρ, Καίσαρ). Μέσα από την επιρροή της ευρωπαϊκής κουλτούρας -και δη της γαλλικής- εκόπιασε και στα ελληνικά ο πληθυντικός της ευγενείας και μπορούμε και μεις τώρα να λέμε "Κύριε Σαμιωτάκη, γυρίσααατεεε;"  και δεν διαννοούμαστε να ζητήσουμε άδεια από τον διευθυντή μας στον ενικό ("κύριε υπουργέ μου δίνεις μια τριήμερη σε παρακαλώ;").Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Τζένη Ρουσσέα, Ανδρέας Μπάρκουλης, Γιώργος Χριστόπουλος, Καίτη Χρονοπούλου, Θεόδωρος Συριώτης, Ρίτα Μουσούρη, Σταύρος Ρωμανός, Κατερίνα Χέλμη, Γιώργος Σαντοριναίος, Αλίκη Γκούμα, Γρηγόρης Βαφιάς,




Καλή Ακρόαση



Δεν υπάρχουν σχόλια: