Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ του Τσαρλς ΜΟΡΓΚΑΝ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο, γεια σας!
Σήμερα θα "ακολουθήσουμε" τη ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη συνθηματική ονομασία ενός δρόμου διαφυγής από την κατεχόμενη από Γερμανούς Γαλλία. Τη νύχτα όμως της διαφυγής εκτελείται ο ένας από τους τέσσερις συντρόφους στον πόλεμο.
Ποια ήταν η κατηγορία που βάρυνε τον επονομαζόμενο "Ερωδιό"; *Ποια νήματα κίνησε η μοίρα, ώστε να συναντηθούν μερικά χρόνια αργότερα στο Γκλόστερσάιρ της Αγγλίας, οι περισσότεροι από τους επιζήσαντες εκείνης νύχτας;
*Ποιο δράμα ζούσαν και ποια βαριά σκιά έπεφτε πάνω στις συνειδήσεις τους;
*Ποια ήταν η κοπέλα με την φωτογραφία τού, αδίκως εκτελεσμένου, Αμερικανού στην τσάντα της; 


Αγαπητοί φίλοι σας αφήνουμε να πάρετε τις απαντήσεις, ακούγοντας το έργο. Καλή σας ακρόαση.



Με το τίτλο Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ το έργο ανέβηκε στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 1954. Τους ρόλους τότε είχαν ερμηνεύσει οι: Μ. Αρώνη, Α. Αλεξανδράκης, Θ. Κωτσόπουλος, Α. Φιλιππίδης, Δ. Διαμαντίδου, Γ. Γκιωνάκης και Α. Βαλάκου. Η σκηνοθεσία ήταν του Δ. Ροντήρη, που δεν έτυχε και της καλύτερης υποδοχής (βλέπε δεξιά κριτικό σημείωμα του Μ. Καραγάτση από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου) Για το ραδιόφωνο ηχογραφήθηκε το 1973 και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κλέαρχου Καραγιώργη τα πρόσωπα του έργου υποδύθηκαν οι ηθοποιοί: Ν. Τζόγιας, Ν Παπαναστασίου, Κ. Παναγιώτου, Κ. Ασπρέα, Β. Καρακατσάνη, Κ. Καστανάς, Ναπ. Ροδίτης και Π. Φώσκολος.
 Το ηχητικό αρχείο προέρχεται φυσικά από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, που και πάλι ευχαριστούμε θερμά εκ μέρους του όλο και διευρυνόμενου ραδιοθεατρόφιλου κοινού.
Τα αποκόμματα από τις εφημερίδες της εποχής προέρχονται από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου.








1 σχόλιο:

Κύκλος ζωής είπε...

ΕΙΜΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ!!!!