Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΕΝΑ ΜΑΚΑΒΡΙΟ ΠΑΡΤΙ ΤΟΥ Patrick Hamilton



Rope - 1929


Ένα μακάβριο πάρτι γύρω από ένα πτώμα κλεισμένο σε ένα μπαούλο. Μια θηλιά που διαχωρίζει το φαίνεσθαι από το είναι, την αθωότητα από την ενοχή, το έγκλημα από την τιμωρία, τη σιωπή από την έκρηξη.

Δεν πρόκειται για μια αστυνομική ιστορία που μας βάζει το αίνιγμα "ποιός σκότωσε;". Ανήκει στην κατηγορία των έργων, με αγωνία και suspense, που οι Άγγλοι γεννήτορες τους τα ονομάζουν θρίλερ. Δημοφιλές έργο, λόγω της μεταφορά του στον κινηματογράφο το 1948, από τον μετρ των ψυχολογικών θρίλερ Alfred Hitchcock "Rope" (Η "Θηλιά").
Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1998, στο θέατρο "Χώρα".

Υπόθεση: Για να απολαύσουν την ηδονή της εμπειρίας του φόνου δύο νεαροί στραγγαλίζουν έναν συμμαθητή τους κρύβοντας το πτώμα μέσα σε ένα μπαούλο. Την ίδια μέρα διοργανώνουν ένα πάρτι. Καλεσμένοι είναι ο πατέρας του θύματος, η αρραβωνιαστικιά του, ο πρώην φίλος της και ένας παλιός καθηγητής τους, την ευφυΐα του οποίου θαυμάζουν και θέλουν να προκαλέσουν... Η ΘΗΛΙΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ .....

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ:Κωστής Λειβαδέας, Ορφέας Ζάχος, Γιάννης Κώστογλου, Δημήτρης Κουκής, Μίμης Χρυσομάλλης, Ξένια Καλογεροπούλου, Θόδωρος Εξαρχος, Ντόρα Βολανάκη, Σταύρος Ξενίδης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ντόρα Βολανάκη
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ράνια Βισβάρδη
ΡΑΔΙΟΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κωστής Λειβαδέας

Ηχογράφηση 17 Νοεμβρίου 1977 (Πρώτη εκπομπή 25 Ιανουαρίου 1978)



Ο Patrick Hamilton (1904-1962) γεννήθηκε στο Sussex της Αγγλίας. Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Δευτέρα πρωί", εκδόθηκε το 1925, όταν ο Χάμιλτον ήταν μόλις 21 χρονών. Με την έκδοση του βιβλίου του "Η καμπάνα του μεσονυκτίου" καθιερώθηκε στους λογοτεχνικούς κύκλους, ως ένας από τους πιο ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους συγγραφείς της γενιάς του.
Το πρώτο του θεατρικό έργο που ανεβαίνει στην Αγγλία είναι το "Rope". Το έργο, του έφερε άμεση οικονομική επιτυχία και αναγνώριση από την διανόηση και το κοινό, γεγονός που δεν συνοδεύτηκε και από προσωπική ευτυχία. Η δυστυχία και η απόγνωση μαζί με την προσωπική του θεώρηση πάνω στον μαρξισμό, είναι τα νέα στοιχεία που θα εμπλουτίσουν τα έργα του. Έχοντας ζήσει ένα διάστημα με μια πόρνη, η οποία τον είχε μυήσει στη θλιβερή ζωή του υποκόσμου του Λονδίνου, το 1930 θα κάνει έναν αποτυχημένο γάμο. Το 1932 θα τραυματιστεί σοβαρά από έναν μοτοσικλετιστή. Κουτσός, παράλυτος στο αριστερό χέρι και με παραμορφωτικές ουλές στο πρόσωπο θα βρει καταφύγιο στο ποτό.
Με το "Φως γκαζιού" που πρωτοπαίχτηκε το 1938, καθιερώνεται παγκόσμια σαν συγγραφέας μελοδραματικών θρίλερ. Θα ακολουθήσει μια σειρά μυθιστορημάτων, που γνώρισαν επίσης μεγάλη επιτυχία, χωρίς όμως να σταματήσουν την πτώση του συγγραφέα, στην απομόνωση, την αρρώστια και την κατάθλιψη. Πέθανε το 1962.

*"Το Φως του Γκαζιού" (Gaslight), είναι το πιο πολυπαιγμένο έργο στην ελληνική σκηνή.


Ευχαριστούμε τον Γιάννη Χ από την Θεσ/κη τόσο για το έργο όσο και για το κείμενο.

1 σχόλιο:

HD είπε...

Προσπαθω να κατεβασω το αρχειο αλλα φαινεται πως δεν ειναι διαθεσιμο. Θα ηταν δυνατο να ανεβει πλαι?

Ευχαριστω πολυ!