Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΡΩΜΑ


Αστυνομική ιστορία του Διονυσίου Ρώμα, από την σειρά με τον γενικό τίτλο "Από την ζωή του Παύλου Φέλτη", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κωνσταντινίδη και ηχογράφηση του 1956. *(Μεταδόθηκε σε τρεις συνέχειες, τα επεισόδια είναι μονταρισμένα)

Παίζουν: Γιώργος Παππάς, Λυκούργος Καλλέργης, Αθανασία Συγγελάκη, Μιχάλης Μπούχλης, Φραγκούλης Φραγκούλης, Δέσπω Διαμαντίδου, Δημήτρης Ντουνάκης και Γιώργος Πλούτης. Αφηγήτρια η Τόνια Καράλη.

Ο Διονύσιος Ρώμας (1906-1981), ανέπτυξε πολύπλευρη θεατρική δραστηριότητα, ασχολήθηκε με τη θεατρική μετάφραση και κριτική, ωστόσο η δραματουργική του παραγωγή περιορίζεται σε μόλις πέντε έργα: "Ζακυνθινή Σερενάτα", "Το Ζαμπελάκι", "Καζανόβας στην Κέρκυρα", "Οι Τρεις Κόσμοι" και το βυζαντινό δράμα "Ιδού ο Νυμφίος έρχεται". Πρόδρομος του ραδιοφωνικού θεάτρου, εισήγαγε το είδος αυτό, το 1938 με το έργο του "Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη" ή "Πώς γράφτηκε ο Εθνικός μας Ύμνος". Ο ίδιος έγραψε και ανέβασε γύρω στα 150 ραδιοφωνικά θεατρικά σκετς - σύντομα δραματικά κείμενα, όπως τα χαρακτήριζε ο ίδιος - με θεματολογία, κυρίως, από την μεταβυζαντινή και νεοελληνική ιστορία, άλλα, με ευθυμογραφικό χαρακτήρα, κωμικά, αισθηματικά και αστυνομικά (Τα εκατομμύρια του Αρλεκίνου) που φαίνεται ότι προσέλκυαν το ενδιαφέρον των ακροατών. Από το 1938 μέχρι και το 1958 εργάζεται, σε διάφορες διοικητικές θέσεις στη Ραδιοφωνία (1938 - 1940 προϊστάμενος του θεατρικού τμήματος, 1954 - 1958 διευθυντής προγράμματος της Ε.Ι.Ρ. όπου ιδρύει και το Τρίτο Πρόγραμμα).

Υπόθεση: Ένα βράδυ, στην Αθήνα της κατοχής, ο Παύλος Φέλτης η γυναίκα του και ο ανακριτής Κάρλακας, θα βρεθούν στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας. Μετά την πρώτη έκπληξη, θα ακολουθήσει και μια δεύτερη... ένας φόνος.
Το γράμμα που βρέθηκε στις τσέπες του θύματος, θα δώσει την λύση....



Την ηχογράφηση προσφέρει στους φίλους του blog από την Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Χ. και τον ευχαριστούμε θερμά

Δεν υπάρχουν σχόλια: