Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΘΕΙΟΣ ΒΑΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ

 

ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο γέρος καθηγητής Σερεμπριάκωφ αναστατώνει με τη βαναυσότητα και τον εγωισμό του τη ζωή στο κτήμα το οποίο επιμελούνται ο Βάνια, αδερφός της πρώτης συζύγου του που πέθανε, κι η Σόνια, κόρη του απ’ αυτόν τον γάμο. Περισσότερο όμως απ’ τις παραξενιές του καθηγητή, ταραχή έχει προκαλέσει η νέα κι όμορφη σύζυγός του Έλενα. Η εγκατάσταση του ζευγαριού έχει σπάσει τη ρουτίνα των μέχρι πρότινος υποταγμένων διαχειριστών. Ο απελπισμένος έρωτας του Βάνια για την Έλενα ξεσπάει αμήχανος. Ο βουβός έρωτας της Σόνια για τον ονειροπόλο γιατρό Αστρώφ, συχνό επισκέπτη από πριν στο κτήμα, αρθρώνεται. Η πλήξη της καλοπροαίρετης μα επιπόλαιης Έλενα την ώρα που η Σόνια της εξομολογείται το αίσθημά της βρίσκει στο πρόσωπο του γιατρού ενδιαφέρον. Ακόμα κι όταν του μιλάει για τη Σόνια ίσως δεν συνειδητοποιεί ότι η ίδια έχει γίνει η αιτία που ο Αστρώφ δεν θα ενδιαφερθεί ποτέ για την προγονή της…


ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ: 1966,
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νίκος Πράπας
ΠΑΙΖΟΥΝ: Νίκος Παπακωνσταντίνου, Νίκος Χατζίσκος, Τιτίκα Νικηφοράκη, Γιώργος Νέζος, Σπύρος Καλογήρου, Πόπη Παπαδάκη, , Έλλη Ξανθάκη, Ρίτα Μουσούρη, Κώστας Παπαγεωργίου.



Η ρωσική λογοτεχνία και το ρωσικό θέατρο είναι ιδιαίτερα αγαπητά στο ελληνικό κοινό. Συγγραφείς όπως ο Ντοστογιέφσκι και ο Τσέχωφ πάντα συγκινούν τους Έλληνες. Φαίνεται πως κάτι από τη ρωσική ψυχοσύνθεση συναντιέται με το μεσογειακό ταπεραμέντο μας και ενεργοποιεί βαθειά μας συναισθήματα.
Στο Βάνια ο Τσέχωφ φτιάχνει ακόμα μια φορά το γνωστό του σύμπαν απομόνωσης και μελαγχολίας, χρησιμοποιώντας όλα τα συστατικά των έργων του θρυλικού κουαρτέτου του: τον ανεκπλήρωτο έρωτα, την ανία μιας ζωής που χάνεται ανεκμετάλλευτη και φυσικά την απαραίτητη δόση από αίμα ψυχής διανθισμένο με γλυκόπικρες πινελιές ενός βιτριολικού (ενίοτε και σαρκαστικού) χιούμορ. Τα ανεκπλήρωτα όνειρα, η απόσταση ανάμεσα στο «θέλω» και το «μπορώ» τ' απωθημένα πάθη που ξεσπούν αμήχανα για να πνιγούν στην ανελέητη ανακύκλωση του «Πρέπει» της πραγματικότητας αποκαλύπτονται μέσα από τις θλιβερές υπάρξεις τούτου του έργου. Μετά τον «Βυσσινόκηπο» είναι το πιο πολιτικό έργο του Τσέχωφ, μιλώντας ξεκάθαρα για μια νέα αστική τάξη χωρίς σαφή προσανατολισμό που μπλέκεται στα πόδια της ήρεμης και χωρίς μεγάλες συγκινήσεις απλοϊκής ζωής των αγνών ανθρώπων της επαρχίας και τη συνταράσσει…
Το σημερινό έργο έχει ανέβει αρκετές φορές στην Ελλάδα. Αναφέρουμε τις εξής παραστάσεις: Το 1953 ανέβηκε από το Εθνικό θέατρο με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τους: Μαρία Αλκαίου, Θάνο Κωτσόπουλο κ.α. Ο Κάρολος Κουν το ανέβασε το 1960 με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Το 1968 ανέβηκε με πρωταγωνιστή τον Βάσο Ανδρονίδη και με τους Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Μπέτυ Αρβανίτη κ.α. Τέλος, το 2008 ανέβηκε με πρωταγωνιστή τον Σοφοκλή Πέππα. Ραδιοφωνικά το έργο έχει ανέβει άλλες δύο φορές, το 1989 με τους Νικήτα Τσακίρογλου, Όλγα Τουρνάκη κ.α. και το 2004 σε μία από τις τελευταίες ηχογραφήσεις με τους: Γιάννη Μπέζο, Μαρίνα Ψάλτη κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: