Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

ΑΜΛΕΤ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ

Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο, σήμερα έχουμε τη χαρά να μοιραστούμε μαζί σας ένα σπάνιο θεατρικό ντοκουμέντο. Το θεατρικό έργο ΑΜΛΕΤ στην ιστορική ηχογράφηση με τους Έλλη Λαμπέτη και Δημήτρη Χορν του 1954. Περισσότερες πληροφορίες γι' αυτήν την ηχογράφηση θ' ακούσετε στην εισαγωγή του έργου. Η χαρά μας είναι μεγαλύτερη, γιατί έτσι ικανοποιείται και η επιθυμία του Σείριου, που το είχε ζητήσει. Αυτό μας έκανε να ψάξουμε στο -αρκετά ανοργάνωτο ακόμα -αρχείο μας και να ανακαλύψουμε αυτό το θησαυρό. Πιστεύουμε ότι θα μας καταλάβετε που δεν ανεβάζουμε (λόγω χώρου) ένα ακόμα αστυνομικό. Να κατεβάσουμε κάποιο δε μας "αφήνετε" ,αφού τα downlοαds συνεχίζονται... Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την ανταπόκριση, που έχει το εγχείρημά μας και σας ευχαριστούμε, γιατί μία μεγάλη συλλογή που έτεινε να γίνει πολύ προσωπική κι ενδεχομένως μουσειακή, ζωντάνεψε και βρήκε αποστολή. Να οργανωθεί και να διαδοθεί, να μοιραστεί σ' αυτούς που τους ανήκει και θα την εκτιμήσουν.
Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο απολαύστε τις μαγικές ερμηνείες Λαμπέτη - Χορν και εμείς τα ξαναλέμε σύντομα.



Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: ο πατέρας του Άμλετ, ο βασιλιάς της Δανίας, σ’ έναν νικηφόρο πόλεμο σκοτώνει τον βασιλιά της Νορβηγίας. Ενώ ο Φορτεμπράς, ο γιος του βασιλιά της Νορβηγίας, ετοιμάζεται για έναν νέο πόλεμο, ο βασιλιάς της Δανίας δολοφονείται από τον αδελφό του, ο οποίος σφετερίζεται έτσι τον θρόνο της Δανίας και παντρεύεται τη χήρα του σκοτωμένου βασιλιά. Οι αδελφοί των σκοτωμένων βασιλιάδων σταματούν τον πόλεμο. Κάποια στιγμή το φάντασμα του πολέμαρχου πατέρα ζητάει από τον νεαρό Άμλετ να εκδικηθεί τον θάνατό του. Ο Άμλετ αποφασίζει να αυτοεξοριστεί μα τελικά επιστρέφει και διαπράττει μια σειρά από φόνους, πρώτος από τους οποίους είναι ο φόνος του Πολώνιου, του πατέρα της φίλης του Οφηλίας. Στην τελική σκηνή του έργου ο Άμλετ σκοτώνει τον Λαέρτη σε μονομαχία -τον αδελφό της Οφηλίας- και έπειτα τον ίδιο τον βασιλιά σφετεριστή Κλαύδιο, ενώ η μητέρα του πέφτει νεκρή από το δηλητηριασμένο κρασί που προοριζόταν για τον ίδιο. Ο ίδιος ο Άμλετ πέφτει νεκρός από το δηλητηριασμένο ξίφος του Λαέρτη, ενώ ο Φορτεμπράς καταφτάνει και προστάζει να μεταφέρουν το άψυχο σώμα του Άμλετ εκτός σκηνής.

6 σχόλια:

Seirios είπε...

Ένα μεγάλο κι ειλικρινές ευχαριστώ!

Seirios είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Madame de la Luna είπε...

Χαίρομαι που έφτασα ως εδώ (χάρη στην Iza) κι ελπίζω να συνεχιστεί η ωραία αυτή προσπάθεια. Εγώ ήδη κατέβασα τον Άμλετ για ν' ακούσω αυτά τα ιερά τέρατα του Θεάτρου να παίζουν μαζί. Αφήνω ένα ευχαριστώ λοιπόν από καρδιάς και πολλές ευχές για ένα ήσυχο βράδυ..

Rena Fan είπε...

Εξαιρετικό! Ευχαριστούμε!

chrismetampounia είπε...

καταρχας πολλα συγχαρητιρια στην ιζα
Πριν λιγες μερρες γνωρισα τυχαια το σιτε και ομλογω εντυπωσιαστικα
θυμιθηκα τα παιδικα μου χρονια που εγραφα σε κασσετες τα εργα του τριτου
με το εργο αυτο αγαπησα το ραδιοφωνικο θεατρο αλλα στο ρολο του αμλετ ηταν ο καταπληκτικος μινωτης
μακαρι να υπαρχει καπου αυτη η παραλλαγη του εργου!!!!!!!

chrismetampounia είπε...

θεος ο Μινωτης!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!