Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΝΣΟΥΑΖ ΣΑΓΚΑΝ



Château en Suède ( Château in Sweden )

Σε ένα πύργο κάπου στη Σουηδία, αποκλεισμένο από το χιόνι, η οικογένεια Φαλσεν παραμένει «φυλακισμένη» μέχρι τον ερχομό της άνοιξης με την συντρόφια ενός καλεσμένου ο όποιος έχει αυτοπροσκαληθεί για μια επίσκεψη στον πύργο. Η αργόσχολη πυργοδέσποινα απολαμβάνει την προσπάθεια αποπλάνησης αυτού του νεαρού φιλοξενούμενου, που είναι και εξάδελφος της και ο όποιος υποκύπτει στην γοητεία της, υπό τα βλέμματα συνενοχής, τόσο του κατσούφη συζύγου όσο και του αιμομικτικού αδελφού της.
Διαθέτοντας την κλασική υπόθεση ενός βωντβιλ, ο «Πύργος στη Σουηδία» αποδύεται σε μια πνευματώδη και λεπτών αποχρώσεων απεικόνιση των ονείρων του ερώτα και του χρήματος, όπως τα αντιλαμβάνονται διαφορετικές γενεές.
Με το απατηλά ελαφρό ύφος της Φρανσουά Σαγκαν στο οποίο το χιούμορ νικά τη μελαγχολία η συγγραφέας επανεφευρίσκει σύγχρονα ξενοιαστά ανδραγαθήματα.

Μετάφραση και ραδιοφωνική προσαρμογή Δέσπω Διαμαντίδου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέφανος Ληναίος, Τζένη Ρουσσέα, Αννα Παιτατζή, Τίτος Βανδής, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Πέτρος Φυσσούν, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Πόπη Μέγκουλα.



Η Φρανσουάζ Σαγκάν, που το πραγματικό της όνομα ήταν Φρανσουάζ Κουαρέζ, γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1935 στην Καζάρκ (νοτιοδυτική Γαλλία). Γόνος εύπορης οικογένειας, εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο σε ηλικία 18 ετών,το 1954, με ψευδώνυμο από έργο του Προυστ. Ηταν το «Καλημέρα θλίψη» που διηγείται το ερωτικό ξύπνημα μιας έφηβης και το οποίο την έκανε διάσημη.
«Η δόξα και η επιτυχία με απελευθέρωσαν πολύ νωρίς από τα όνειρά μου για δόξα και επιτυχία», δήλωσε αργότερα. Τα τρελά βράδια που περνά δεν την εμποδίζουν να εργάζεται. «Είμαι επιπόλαιη. Αλλά η επιπολαιότητα συνίσταται στο ότι ασχολούμαι με διάφορα πράγματα», είπε.
Θα δημοσιεύσει πολλές νουβέλες με κύριο θέμα τους έρωτες μιας κοινωνίας πλούσιας και αργόσχολης, έναν κόσμο που γνώριζε καλά. Ανάμεσα στις μεγάλες της επιτυχίες «Ένα κάποιο χαμόγελο» (1956), «Σας αρέσει ο Μπραμς;» (1956), «Η συγκίνηση» (1965), «Το ξέστρωτο κρεβάτι» (1977), που διακρίνονται για το ανάλαφρο και πικρό, χωρίς προσποίηση, ύφος τους.

Στο θέατρο, θριάμβευσε με το «Πύργος στη Σουηδία» (1959) και «Το μοβ φόρεμα της Βαλεντίνης» (1963), αλλά γνώρισε επίσης την αποτυχία με το «Κάποτε τα βιολιά» (1961) ή «Είναι καλά ημέρα και νύκτα» (1978).
Έγραψε επίσης σενάρια για τον κινηματογράφο.

Η Φρανσουάζ Σαγκάν, που αγαπούσε την ταχύτητα και τον τζόγο και κατανάλωνε ανεξέλεγκτα ναρκωτικά και αλκοόλ, είχε το 1957 ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα, ενώ τον Οκτώβριο του 1985 υπέστη ένα σοβαρό αναπνευστικό επεισόδιο στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κολομβία με τον πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν με τον οποίο ήταν φίλοι.
Το Φεβρουάριο του 1995 καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός χρόνου με αναστολή και καταβολή προστίμου για χρήση κοκαΐνης. Το Φεβρουάριο του 2002 καταδικάστηκε και πάλι σε φυλάκιση ενός χρόνου με αναστολή για φοροδιαφυγή στο περιθώριο της υπόθεσης Elf.
Η Φρανσουάζ Σαγκάν είχε ένα γιο, τον Ντενί, από το δεύτερο γάμο της με τoν αμερικανό Ρόμπερτ Ουέστχοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: