Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΑΤΣΙΚΟΝΗΣΙ ΤΟΥ ΟΥΓΚΟ ΜΠΕΤΤΙ


Ugo Betti - Delitto all'isola delle capre (Crime on Goat-Island, 1946)

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στην Ιταλία, λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας νεαρός, αρρενωπός, όμορφος άντρας, ο Angelo, έρχεται στην πόρτα μιας απομακρυσμένης αγροικίας σε ένα νησί. Το αγρόκτημα ανήκει σε τρεις γυναίκες. Τη Agata χήρα, την Pia αδελφή και την Sylvia κόρη ενός άνδρα που ήταν αιχμάλωτος πολέμου με τον Angelo. Μετά από λίγο ο ορισμός του θύματος και θύτης είναι ασαφής.
Μια ιστορία αγάπης και εκδίκησης. Ψυχολογικό θρίλερ, που ασχολείται με τη σεξουαλική ανάγκη και έλξη.

Ο Ούγκο Μπέτι γεννήθηκε το 1892 και πέθανε το 1953. Υπήρξε ο μέγιστος δραματουργός, που εμφανίστηκε στην Ιταλία μετά τον Πιραντέλο κι ένας από τους μεγάλους της σημερινής Ευρώπης. Δραματογραφικά ο Μπέτι σχηματοποιεί την πραγματικότητα. Βλέπει το ανθρώπινο άτομο σαν οντότητα ξεχωριστή αλλά και ταυτόχρονα σαν μέρος μιας μεγαλύτερης ολότητας. Η φόρμα των έργων του είναι εξωτερικά ρεαλιστική κι όμως από τα πρόσωπα και την πλοκή των έργων του ξεπετιέται η συμβολική έννοια. Στην αρχή οι Ιταλοί δεν τον αναγνώρισαν. Χρειάστηκε να το επιβάλλει το Παρίσι. Αλλά μήπως και τον Πιραντέλο το Παρίσι δεν τον επέβαλε; Ο Γκαμπριέλ Μαρσέλ ο θεατρικό κριτικός και φιλόσοφος του χριστιανικού υπαρξισμού, τον είχε αποκάλεσει αδίστακτα όχι έναν από τους μεγάλους της τότε Ευρώπης αλλά ακριβώς τον μεγαλύτερο.
Εμείς στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε μετά τον θάνατό του και η θεατρική κριτική δεν τον υποδέχτηκε και τόσο θερμά, ίσως γιατί για εμάς τους Έλληνες ο Μπέτι φέρεται αρκετά αυστηρός. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν καθολικός και δικαστής στο επάγγελμα. Το μήνυμά του στα έργα είναι ένα: Εγκλημάτησες; Θα τιμωρηθείς!

Για το ραδιόφωνο:
Χρονολογία Ηχογράφησης, 13 Ιανουαρίου 1981

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΚΩΣΤΗΣ ΤΣΩΝΟΣ,
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΜΟΥΝΔΡΕΑ ΒΙΚΗ,
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΚ ΜΕΝΑΧΕΜ,
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ,

Παίζουν οι ηθοποιοί: ΠΙΤΣΑ ΜΠΟΥΡΝΟΖΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΕΖΟΣ, ΑΝΝΑ ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ, ΟΛΓΑ ΤΟΥΡΝΑΚΗ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΛΑΣ


 Το έργο προέρχεται από τη συλλογή του φίλου μας Θοδ. Παν. που και πάλι τον ευχαριστούμε.

1 σχόλιο:

angel είπε...

Μόλις σήμερα κατάφερα να το ακούσω.
Κα-τα-πλη-κτι-κό!!!
Σατανικό μυαλό ο συγγραφέας...