Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΡΣΕΛΑ



Αγαπητοί φίλοι του radio theatre  καλησπέρα σας.
Συνεχίζουμε τις αναρτήσεις μας με το «Ενυδρείο» του Κώστα Μουρσελά.

Σε αυτό το έργο ο Μουρσελάς καταπιάνεται με το ξεπούλημα της ψυχής του ανθρώπου για χρήμα. Θέμα βεβαίως διαχρονικό και καθόλου πρωτότυπο αλλά πάντοτε ανοίκειο, καταδικαστέο, ενοχλητικό.

Το υγρό στοιχείο των ενυδρείων, ο ψεύτικος διάκοσμος, ο ψεύτικος βυθός, η πλαστική βλάστηση, τα πολύχρωμα ψάρια που κυκλοφορούν εκεί μέσα πανευτυχή, έδωσαν ερέθισμα στο συγγραφέα να γράψει αυτό το έργο και να μιλήσει για την κατάσταση της σύγχρονης εποχής: από τη μια η καλοπέραση, το κατακάθισμα, η παραίτηση και από την άλλη η διάβρωση, το αδιέξοδο, το γυάλινο φράγμα.
 
Κώστας Μουρσελάς
 “Ο ήρωας παιδί της παλιάς λαϊκής παρέας που στοίχειωναν τις ώρες της οι ίμεροι (πόθοι-επιθυμίες) της φιλίας, της ανέμελης παλικαριάς και της απροσκύνητης καρδιάς, έχει απαρνηθεί εκείνο τον εαυτό του με τον προσοδοφόρο αλλά ανέραστο γάμο και την «ευζωία», που του προσδίδουν μια πλασματική ασφάλεια και μια «οντότητα» απατηλή, αφού πληρώθηκαν αυτά με την εσωτερική ελευθερία και αυτοτέλειά του.
Και όλες οι απόπειρες να διασπάσει τον κλοιό της πνιγηρής αιχμαλωσίας του, όλες οι κλήσεις επιστροφής σε εκείνη την προδομένη Εδέμ, από τον νεανικό φίλο και την κοπέλα του παλιού, τίμιου έρωτά του, που διατήρησαν αλώβητη την
ανεξαρτησία τους, θα μείνουν χωρίς αποτέλεσμα. Αλλά και το δεύτερο ζευγάρι αποτελεί μια παραλλαγή του ίδιου θέματος. Κι εδώ η νεαρή γυναίκα που προσπαθεί να ξυπνήσει και να ανορθώσει τη «συμβιβασμένη» ψυχή του άντρα της, ώσπου το μάταιο του αγώνας της τη σπρώχνει να αφεθεί θεληματικά στην κρύα αγκαλιά του κόσμου τους.” (Μεσημβρινή 9/1/1981)


1η μετάδοση από την εκπομπή Θεατρική Βραδιά τον Φεβρουάριο του 1986
Ραδιοσκηνοθεσία Χρίστος Σιοπαχάς
Μουσική Επιμέλεια Χρίστος Σιοπαχάς
Τεχνικός Ηχ/σης Δημήτρης Πουλόπουλος
Επιμέλεια Ήχων Γίτσα Βαλμά
Παίζουν οι ηθοποιοί: Τάκης Βουλαλάς, Μαρία Σκούντζου, Άννυ Πασπάτη, Όλγα Δαμάνη, Νίκος Λυκομήτρος, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Νίτα Παγώνη, Γιώργος Μοσχίδης.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Eξαιρετικό έργο , διαποτισμένο με διαχρονικούς προβληματισμούς.

Εύχομαι να αναρτήσετε και άλλα έργα του Κώστα Μουρσελά.


Γιώργος
Τσομπανίδης