Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Ο ΑΝΔΡΟΚΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ του Τζορζ Μπερνάρντ ΣΩ




 

.             George Bernard Shaw - Androcles and the Lion

 

"Στην εποχή που διαδραματίζεται το έργο, οι πιο επικίνδυνοι εχθροί της εξουσίας είναι οι Χριστιανοί και ο Σω παρουσιάζει μερικούς από τους πιο αντιπροσωπευτικούς τύπους αυτών των Χριστιανών: 
Τον Φερόβιο, τον πανίσχυρο γίγαντα με την  παιδική αφέλεια, που, για να συμμορφωθεί με τα παραγγέλματα του Χριστιανισμού, πρέπει πρώτα να καταβάλει τον ίδιο τον εαυτό του. 
Τη Λαβίνια, την ευγενική και θαρραλέα πατρικία που είναι πρόθυμη να πεθάνει στο όνομα της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς της κυρίως. 
Τον Σπίνθο, τον άθλιο παλιανθρωπάκο που έγινε Χριστιανός μόνο και ο μόνο για να ξεπλυθεί από τα πολλά του αμαρτήματα και να εξασφαλίσει τον παράδεισο, ύστερα από μια βρομερή ζωή.
Αλλά ο πιο γνήσιος Χριστιανός, μέσα σε όλη την ομάδα των καταδίκων, είναι μάλλον ο Ανδροκλής, αυτό το αδύναμο ανθρωπάκι με τη μεγάλη ψυχή. Η καρδιά του είναι γεμάτη αγάπη και ευσπλαχνία. Αγαπά τους ανθρώπους, τη φύση, τα ζώα. Σήμερα θα τον λέγαμε ανθρωπιστή, φυσιολάτρη, οικολόγο. Ο Ανδροκλής αγαπά ακόμα και τη γυναίκα του, τη Μέγαιρα, που του έχει κάνει μαύρη τη ζωή, και είναι πρόθυμος να θυσιαστεί για χάρη της. 

Και, τέλος, ας μην ξεχάσουμε και το δεύτερο βασικό ήρωα του έργου: 
το ίδιο το λιοντάρι, αυτό το τρομερό θηρίο, που, εντούτοις, θυμάται με ευγνωμοσύνη τον ευεργέτη του και του ανταποδίδει το καλό που του έκανε, πράγμα που, ίσως, εμείς οι άνθρωποι δεν κάνουμε πάντα...." ( από το πρόγραμμα των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου την περίοδο 1991-1992)

Για το ραδιόφωνο
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Βελέντας - αφηγητής, Ρίτα Μουσούρη - Μέγαιρα, Σταύρος Ξενίδης - Ανδροκλής, Βέρα Ζαβιτσιάνου - Λαβίνια, Ιορδάνης Μαρίνος - Χιλίαρχος, Σπύρος Ολύμπιος - αγωνοθέτης, Φοίβος Ταξιάρχης - Φερόβιος, Δήμος Σταρένιος -Αυτοκράτωρ.






Δεν υπάρχουν σχόλια: