Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατροΌποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018

Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ ΤΖΩΡΤΖ ΣΙΜΕΝΟΝ
Maigret et la nuit du carrefour  1931
Georges Joseph Christian Simenon


Υπόθεση: Ο Carl Andersen και η αδελφή του Else, ο Michonnet και η σύζυγός του, ο Oscar και η σύζυγός του, είναι τα ζευγάρια που διαμένουν στα τρία σπίτια στο σταυροδρόμι των Τριών Χηρών.
Την Κυριακή, στο γκαράζ του, ο Andersen ανακαλύπτει το αυτοκίνητο του Michonnet και μέσα σε αυτό το νεκρό σώμα του Goldberg. Ο Goldberg είναι  έμπορος διαμαντιών από την Αμβέρσα. Ο Michonnet, προς έκπληξή του, βρίσκει το αυτοκίνητο του Andersen στο γκαράζ του.
Ο Carl Andersen μετά από ανάκριση δεκαεπτά ωρών αφήνεται ελεύθερος.
Ο Maigret ταξιδεύει στο σταυροδρόμι για να διερευνήσει την υπόθεση.
Η κυρία Goldberg, η σύζυγος του θύματος, επιστρέφει στην περιοχή  αλλά σκοτώνεται μπροστά σε μια κοντινή ταβέρνα τη Δευτέρα βράδυ. Την Τρίτη το πρωί, ο Andersen φεύγει για το Παρίσι. Αν και υποτίθεται ότι θα επιστρέψει αμέσως, δεν εμφανίζεται πια.
Την Τρίτη, ο Maigret προσπαθεί να γνωρίσει καλύτερα τον Michonnet, έναν ασφαλιστικό πράκτορα και τον Oscar, τον ιδιοκτήτη του βενζινάδικου στο σταυροδρόμι. Ο Maigret πηγαίνει επίσης στη γειτονιά της Else, της αδελφής του Andersen και προσελκύεται από τη μυστηριώδη συμπεριφορά της, τη γοητεία της και την ανησυχητική ατμόσφαιρα γύρω της.
Με το ηλιοβασίλεμα ξεκινά μια τρελή νύχτα. Ο Carl επιστρέφει σοβαρά τραυματισμένος: κάποιος προσπάθησε να τον σκοτώσει και έκλεψε το αυτοκίνητό του.
Ο Maigret επισκέπτεται το σταθμό φόρτωσης του Oscar όπου βρίσκει έναν μηχανικό, του οποίου η ύποπτη συμπεριφορά τον κάνει να ανακαλύψει ότι το γκαράζ είναι κάλυψη και στην πραγματικότητα αποτελεί κέντρο παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και κλεμμένων κοσμημάτων.
Κάποιο στιγμή μέσα σε ένα διερχόμενο αυτοκίνητο ο Maigret, αναγνωρίζει τον Oscar. Και δίνει εντολή καταδίωξης.
Ο Michonnet, που είχε εξαφανιστεί από την κατοικία του, βρίσκεται. Ο Oscar και οι δολοφόνοι του μεταφέρονται πίσω στο σταυροδρόμι. Ο Maigret τους συγκεντρώνει όλους για να τους ανακρίνει και κάτω από την πίεση του, αρχίζει η αποκάλυψη της αλήθειας.
Η Else δεν είναι η αδελφή του Andersen αλλά η σύζυγός του. Έχει εγκαταλείψει τις παραγκουπόλεις του Αμβούργου. Ένας άνθρωπος του υποκόσμου ο Δανός πήρε υπό την προστασία του αφού τραυματίστηκε σε ένοπλη επίθεση. Ο Andersen δοκίμασε τα πάντα για να την βγάλει από την παρανομία, την παντρεύτηκε και ήρθαν για να ζήσουν στη Γαλλία.
Ωστόσο, η Else δεν εκτιμούσε αυτή τη μονότονη ζωή. Γρήγορα σχετίστηκε με τον Oscar και δεν άργησε να καταλάβει την παράνομη δραστηριότητα του.  Ένας επαγγελματίας δολοφόνος που πλήρωσε ο Oscar δολοφόνησε τον έμπορο διαμαντιών και τη σύζυγό του και προσπάθησε να φορτώσει τους φόνους στον Andersen.
Ωστόσο, ο Andersen συνεχίζει να την αγαπάει και θα επιστρέψει για να δει την Else στη φυλακή.


Μετάφραση: Αγγέλα Βερυκοκάκη
Ραδιοσκηνοθεσία: Γιώργος Μεσσάλας
Μουσική επιμέλεια: Ανακρέων Παπαγεωργίου
Ηχογράφηση: Ανδρέας Γεμιστός
Παραγωγή: Λίτσα Γαρυφαλλάκη


Επιθεωρητής Μεγκρέ : ο Ιάκωβος Ψαρράς
Νόρα Κατσέλη-αφηγήτρια
Γιώργος Λέφας- Λυκ ενωμοτάρχης Κας
Σπύρος Κωνσταντόπουλος- Καρλ Άντερσεν
Κώστας Πανουργιάς- ανακριτής
Στάθης Σαμαρτζής- ασφαλιστής Μισονέ και οδηγός ταξί
Ντένη Θεμελή- κυρία Μισονέ
Βαρβάρα Λαζαρίδου- σύζυγος του Μεγκρέ
Γιώργος Παρτσαλάκης- Όσκαρ
Βέρα Ζαβιτσιάνου- Έλσα Άντερσεν.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη


Κλασικός επιθεωρητής Μαιγκρέ στο σινεμά υπήρξε ο Jean Gabin, που έπαιξε και σε πολλά άλλα έργα βασισμένα σε βιβλία του Σιμενόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: