Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

ΜΑΝΟΝ ΛΕΣΚΩ ΤΟΥ ΑΒΒΑ ΠΡΕΒΩ


 

MANON LESCAUT - ΑBBE PREVOST

σε θεατρική διασκευή της Marcelle Maurette (1939)


Η ιστορία του ιππότη Des Grieux και της Manon Lescaut, γνωστό με τον σύντομο τίτλος Manon Lescaut, είναι ένα μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Antoine François Prévosta που δημοσιεύθηκε το 1731. Είναι η έβδομη και τελευταία από τα ψεύτικα απομνημονεύματα με τίτλο Mémoires et aventures d`un homme de qualité. 

Υπόθεση: Ο ιππότης Des Grieux, περιγράφει πώς έχασε την οικογενειακή κληρονομιά και απογοήτευσε τον πατέρα του, δραπετεύοντας με την ερωμένη του, την όμορφη πόρνη Manon Lescaut. Η ιστορία περιγράφει πώς ο Des Grieux, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει πολυτελή και άνετο τρόπο ζωής για την Manon, πρέπει να εξαπατήσει φίλους και να κάνει όλα τα εγκλήματα. Οι δύο εραστές τελικά καταλήγουν στη (τότε γαλλική) Νέα Ορλεάνη, όπου αρχικά μια ειδυλλιακή παραμονή θα τελειώσει με μια τραγωδία. 

Το μυθιστόρημα του Prévost προκάλεσε μια αίσθηση για το θέμα του, αλλά και διαμάχη, που οδήγησε στην απαγόρευση από τη βασιλική λογοκρισία. Παρά το γεγονός αυτό, κέρδισε δημοτικότητα χάρη στην παράνομη ανατύπωση και διανομή του.
Το 1753, ο Prévost εξέδωσε μια νέα έκδοση, καθαρισμένη από «πικάντικες» λεπτομέρειες και στην οποία οι πρωταγωνιστές καταδικάζουν την καθολική ηθική.
Η Manon Lescaut αργότερα έγινε γνωστή για το γεγονός ότι αναφέρεται από πολλούς σεβαστούς συγγραφείς στα έργα τους (το πιο διάσημο παράδειγμα της Lady of the Camels του Alexandre Dumas, καθώς και η έμπνευση για μπαλέτα, όπερες, πολυάριθμες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές).

Μετάφραση-Προσαρμογή : Ιουλία Ιατρίδη
Ραδιοσκηνοθεσία : Γιώργος Θεοδοσιάδης
Μουσική επιμέλεια : Έλλη Σολομωνίδου
Επιμέλεια ήχων : Χρήστος Κάσδαγλης
Ρύθμιση ήχου : Στέφανος Ευαγγελίου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Κανδύλας- Αββάς Πρεβώ , Λυκούργος Καλλέργης-Μαρκήσιος, Λουίζα Ποδηματά- Ροζέττα, Γιώργος Ζαχαριάδης- Πρίγκηπας, Κώστας Καζάκος- Λεσκώ, Γιώργος Νέζος-Ηγούμενος, Σπύρος Ολύμπιος- Τελάλης, Κική Ρέππα-ένα κορίτσι, Χρήστος Τσάγκας-ένας άντρας, Θεόδωρος Μορίδης- Μεγαλοκτηματίας, Λουκιανός Ροζάν-Φύλακας, Αλίκη Αλεξανδράκη-Νατάλα, Νίκος Παπαναστασίου-Συνελέ.
Μανόν Λεσκώ η Βάσω Μανωλίδου - Ιππότης ντε Γκριέ ο Νίκος Καζής


Δεν υπάρχουν σχόλια: