Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΧΕΡΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ του Θανάση Διομήδη ΠΕΤΣΑΛΗ

Αγαπητοί φίλοι του Ραδιοφωνικού Θεάτρου,καλησπέρα σας. 
Τις μέρες των γιορτών που θα ακολουθήσουν όλοι μας θα δεχτούμε και θα δώσουμε ευχές για υγεία πάνω από όλα, αφού η κρίση που περνάμε ιεράρχησε πλέον τη σειρά των ευχών.Αλλά και επί γης ειρήνη.
Στον πόλεμο και την ειρήνη είναι αφιερωμένο και το έργο που παρουσιάζουμε σήμερα.

Πρόκειται για το έργο του Θανάση Πετσαλη-Διομήδη  "Χέρια πάνω στον τοίχο", το οποίο με βάση και τις ελληνικές εμπειρίες του πολέμου,της Κατοχής και του Εμφυλίου δίνει την ανθρώπινη εκδοχή πάνω στα γενικότερα κοινωνικά και πολεμικά συμβάντα.Δίνει δηλαδή μια εικόνα,όχι τόσο για τις επιπτώσεις πάνω στο άτομο,αλλά για την ίδια την αντίδραση του ατόμου απέναντι σε όσα αντικρίζει  και για τις ψυχικές διαθέσεις του,συμπληρώνοντας έτσι την προσέγγιση ολόκληρου του μεγάλου αυτού κεφαλαίου της ανθρώπινης ζωής.

 Ο Θανάσης Πετσάλης-Διομήδης (1904-1995) ήταν πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Έγινε γνωστός κυρίως για τα ιστορικά του μυθιστορήματα. Σπούδασε νομικά, κοινωνιολογία και οικονομικές επιστήμες στην Αθήνα και στη Γαλλία. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα. Μεταξύ άλλων εξέδωσε μονογραφίες και έγραψε άρθρα με θέματα οικονομικά και κοινωνικά, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά της εποχής. Έγραψε ιστορικά μυθιστορήματα, όπως το βραβευμένο (1963) "Ελληνικός Όρθρος", καθώς επίσης και άλλα, όπως "Οι Μαυρόλυκοι" και "Η καμπάνα της Αγια-Τριάδας", τα οποία ζωντανεύουν την περίοδο της Επανάστασης του 1821.


Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε το 1980 σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη.
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ορφέας Ζάχος, Βίλμα Κύρου, Κατερίνα Μαραγκού, Βασίλης Παπανίκας, Σπύρος Ολύμπιος, Άρης Ρέτσος, Μπάμπης Αλατζάς , Δημήτρης Ζακυνθινός, Νικήτας Αστρινάκης, Χρυσούλα Καριώρη, Μαρία Μοσχολιού, Πόπη Κοντού, Καίτη Επισκόπου, Κλήμης Ελευθεριάδης, Αλέκος Ζαχαράκος.

Θερμές ευχαριστίες στον φίλο Θ.Π για το έργο που μας πρόσφερε μαζί με πολλά άλλα που κατά το παρελθόν έχουμε αναρτήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: