Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ του Υβ Μιράντ



Αγαπητοί φίλοι του ραδιοφωνικού θεάτρου, γεια σας. 
Σήμερα έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε το έργο του Γάλλου συγγραφέα Υβ Μιράντ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ.
Πέρα από το γεγονός ότι είναι μια πολύ ευχάριστη και καλογραμμένη κωμωδία, σηματοδοτεί για όλους τους φίλους του blog την αρχή αναρτήσεων πάνω σε θεατρικά έργα που παραχωρήθηκαν ευγενώς από την φίλη μας Κ. Μας παρέδωσε μια συλλογή από κασέτες, με τίτλους που δεν υπήρχαν στο αρχείο μας.
Την ευχαριστούμε θερμά εκ μέρους της πολύ μεγάλης συντροφιάς των φίλων του radio-theatre.
Εντελώς πρόσφατα μας στάλθηκε και από μια άλλη φίλη του ραδιοφωνικού θεάτρου, λίστα με μερικές εκατοντάδες(!!!) τίτλους έργων, από τα οποία πολλά δεν υπάρχουν στη θεατροθήκη μας. Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά και κουράγιο. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι βρίσκονται ακόμα άνθρωποι που θέλουν να μοιράζονται το βιος τους. Κι έχουμε γνωρίσει πολλούς τέτοιους μέσα από το blog ....αλλά δεν χορταίνουμε ποτέ.!
Υπόθεση: Ο Αντρέ Ντεκεντρέκ, Δικηγόρος παρά τω Εφετείω των Παρισίων, είναι στην αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Νέος, φιλόδοξος και μάλλον λίγο επαρμένος,  μέχρι στιγμής δεν έχει αισιόδοξα μηνύματα για μια επιτυχημένη πορεία στη δικηγορία και συνεχίζει να υποστηρίζεται οικονομικά από την μητέρα του. Όταν θα θελήσει να βγει με τη γραμματέα του για διασκέδαση, θα χρειαστεί να πουλήσει την ρεντιγκότα του στον παλαιοπώλη του ισογείου. Αυτός πιο καπάτσος από τον δικηγόρο μας την βάζει στο χέρι δίνοντας στον Ντεκεντρέκ αντί για φράγκα ένα παλιό δερματόδετο βιβλίο. Όμως στην εσωτερική πλευρά του εξώφυλλου του βιβλίου -καλά κρυμμένη- ανακαλύπτει μια διαθήκη από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης!
Ποιος είναι ο συντάκτης της; Ποιος είναι ο αποδέκτης; Τι αναφέρει μέσα; Ακούστε την  και απολαύστε την!

Το έργο δε φαίνεται να έχει ανέβει στο σανίδι. Όσο για το ραδιόφωνο, ηχογραφήθηκε το 1966 σε μετάφραση της Νίκης Κουγιουμτζόγλου και σε σκηνοθεσία του Λάμπρου Κωστόπουλου.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νέλλη Μαρσέλου, Βιβέτα Τσούλη, Στέφανος Ληναίος, Θάνος Δαδινόπουλος, Νίτσα Παγώνη, Σπύρος Ολύμπιος, Νάσος Κεδράκας, Ευάγγελος Πρωτοπαπάς, Παμφίλη Σαντοριναίου, Νίκος Δενδρινός, Ζέτα Κονδύλη, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Σμάρω Στεφανίδου και Άρης Μαλιαγρός

Ένας άξιος εργάτης της υποκριτικής τέχνης
Τέλος επιτρέψτε μου να καταθέσω την εντύπωση, που μου δημιούργησε η ερμηνεία ενός από τους παραπάνω ηθοποιούς, ενώ άκουγα το έργο για να σας το παρουσιάσω. Σας μιλάω για τον Ευάγγελο Πρωτοπαπά, πολύ γνωστή και χαρακτηριστική φωνή σε μας τους λάτρεις του ραδιοφωνικού θεάτρου. Καθώς τον άκουγα στο ρόλο του κηπουρού, που του εμπιστεύτηκε ο σκηνοθέτης, εντυπωσιάστηκα από την τιμιότητα και την "επαγγελματικότητα" της ερμηνείας ενός τέτοιου χαρακτήρα τρίτης - τέταρτης σημασίας(;). Πλαστικότητα, φυσικότητα, χρώμα στη φωνή... Βέβαια και σε άλλα έργα κρατάει τέτοιους ρόλους επάξια. Σε μια μόνο εκδοχή τού Η ΔΕ ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ο Ευάγγελος Πρωτοπαπάς πρωταγωνίστησε.
Το όνομα της Παμφίλης Σαντοριναίου υπογραμμίστηκε σαν πρωτοεμφανιζόμενο στις αναρτήσεις μας



 


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχω αρχειο με 150+ ραδιοθεατρικά που δεν υπάρχουν στο site σας.

Πως μπορώ να ανεβάσω αρχεία στο site σας;

Γιώργος

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό, υπέροχοι ηθοποιοί
Ληναίος-Τσιούνη και καταπληκτικός ο Ε.Πρωτοπαπάς!!

Μαίρη (Ginger) είπε...

Παρακαλω διαλεξτε εναν αλλο υποδοχο για τα αρχεια - με το χοτφαιλ η κατασταση ειναι απεπλστικη. Δεν μπορω να κατεβασω περισσοτερο αποο 45% του αρχειου. Σας ευχαριστω.