Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΤΟΥ ΤΕΝΕΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ



Αγαπητοί φίλοι του radio-theatre, καλησπέρα σας!

Η σημερινή μας ανάρτηση αφορά ένα από τα γνωστότερα έργα του Τένεσι Ουίλιαμς. Πρόκειται για το "Τριαντάφυλλο στο στήθος", το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουει το 1951, ενώ έγινε και κινηματογραφική ταινία το 1955, με την Άννα Μανιάνι (Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου) και τον Μπαρτ Λάνκαστερ. Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά το 1956 από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν.

Υπόθεση: Το έργο τοποθετείται χρονικά στη δεκαετία του '50 και διηγείται την ιστορία της Σεραφίνα ντέλλε Ρόζε, μιας Ιταλο-Αμερικανίδας χήρας στη συνοικία των Ιταλών μεταναστών στη Λουιζιάνα της Αμερικής. Απλή, αλλά γεμάτη συναισθήματα, αποτραβιέται ωστόσο οικειοθελώς από τον έξω κόσμο μετά το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου και ορκίζεται πίστη στη μνήμη του και εγκράτεια, παρά την πληθωρικότητά της. Δουλεύει ως μοδίστρα, ενώ την ίδια συμπεριφορά και τρόπο ζωής επιβάλλει και στην κόρη της, τη δεκαπεντάχρονη Ρόζα. Ωστόσο, η Ρόζα είναι ερωτευμένη με έναν ναύτη, τον Τζακ Χάντερ, ο οποίος γνωρίζει τη μητέρα της και υπόσχεται ότι οι σκοποί του για την κόρη της είναι αγνοί.
Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν στη ζωή της Σεραφίνας εμφανίζεται ένας άγνωστος άντρας, ο Αλβάρο Μαντζακαβάλλο, οδηγός φορτηγού, με το ίδιο τατουάζ, σαν του άντρα της, ένα
"τριαντάφυλλο στο στήθος". Η Σεραφίνα αντιστέκεται στις επιθυμίες της σάρκας, αλλά τελικά υποκύπτει, όταν μαθαίνει πως ο μακαρίτης άνδρας της την απατούσε με την Εστέλλα Χοχενγκάρντεν, και συμμετέχει στη "διονυσιακή λατρεία".



Ο Τένεσι Ουίλιαμς έγραψε το έργο αυτό κατά τη διάρκεια της πολύχρονης σχέσης του με τον Ιταλό μετανάστη Φρανκ Μέρλο κι είναι το μόνο του έργο με ευτυχή κατάληξη. Το έργο περιέχει πολλές προσωπικές νύξεις: ο Μέρλο ήταν οδηγός φορτηγού πριν εγκατασταθεί στο σπίτι του συγγραφέα, ενώ ακόμα υπάρχει κι η αφιέρωση «Στον Φρανκ, σε ανταπόδοση για τη Σικελία».


Η ραδιοφωνική ηχογράφηση είναι του 1990 σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη πάνω σε  μετάφραση είναι του Μάριου Πλωρίτη.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαίρη Αρώνη, Λυδία Φωτοπούλου, Δήμητρα Ζέζα, Ελένη Κοκκίδου, Νανά Κακαβά, Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, Γιάννα Ανδρεοπούλου, Γιάννης Αργύρης, Κώστας Καγξίδης, Μελίνα Βαμβακά, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Μαρία Κατσιαδάκη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Πέτρος Φιλιππίδης, Δημήτρης Τσούτσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: