Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣ του Μπάμπη Άννινου


Α. Μαλλιαγρός και Μ.Αλκαίου (Δ.Θ.Πειταιά1948)
Το «Ζητείται υπηρέτης» του Μπάμπη Άννινου έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της εποχής, καθώς με γλυκόπικρο χιούμορ και έξυπνα γλωσσικά παιχνίδια ξεφεύγει απ’ το επίπεδο της κωμωδίας ηθών και «κλείνει το μάτι» στον υποψιασμένο θεατή, μιλώντας του για αναξιοκρατία, ρουσφέτι και ασυδοσία του κρατικού μηχανισμού. Γραμμένο το 1898, το έργο επιλέχθηκε για την πρεμιέρα του Βασιλικού θεάτρου το 1901 στο παλαιό Δημοτικό Θέατρο των Αθηνών με πρωταγωνιστές την Μελπομένη Κωσταντινοπούλου, την Ελπινίκη Ρούσσου, τον Ευάγγελο Παντόπουλο και τον Ευτύχιο Βονασέρα στο ρόλο του κωμικού δικηγόρου Ανδρέα Θεαγένη. 
Στην ραδιοφωνική εκδοχή, που σήμερα σας παρουσιάζουμε τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Σοφία Χάνου, Δήμητρα Δημητριάδου, Ανδρέας Φιλιππίδης και Κώστας Αρζόγλου. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Θεόφιλος Ζαμάνης και την μουσική ο Σταμάτης Κραουνάκης. Διάρκεια 50 λεπτά

Ο Χαράλαμπος ή Μπάμπης Άννινος (Αργοστόλι 1852 - Αθήνα 1934) υπήρξε δημοσιογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, όπου και εργάστηκε αρχικά ως γραφέας στο τελωνείο μέχρι το 1870, όπου μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να εργαστεί ως υπογραμματέας στην Εισαγγελία Αθηνών και για να επιδοθεί στη λογοτεχνία. Την ίδια χρονιά θα τιμηθεί με εύφημο μνεία στο Βουτσιναίο διαγωνισμό για την πρώτη του ποιητική συλλογή "Λυκαυγές". Αργότερα επιτυγχάνει θέση υπαλλήλου στο Προξενείο της Ρώμης και της Νάπολης. Τελικά επιστρέφει οριστικά στη Αθήνα και αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά με τη δημοσιογραφία το 1878.
 ...περισσότερα


Δεν υπάρχουν σχόλια: