Σήμερα έχουμε ένα από τα γνωστότερα θεατρικά κείμενα, ένα αριστούργημα του γάλλου Εντμόν Ροστάν. Ωστόσο, ο συγγραφέας μας χρησιμοποιεί «ποιητική αδεία» τον Συρανό για να γράψει το δικό του έργο, χωρίς να δημιουργεί ένα θεατρικό-βιογραφία. Ο πραγματικός Συρανό (Σαβινιέν Ντε Συρανό) γεννήθηκε στο Παρίσι. Ευπατρίδης και γιο του άρχοντα της Μοβιέρ, στα δεκαεννέα του κατατάσσεται στη βασιλική φρουρά. Από τότε αρχίζει να υπογράφει και ως Συρανό Ντε Μπερζεράκ. Ύστερα από δύο πολεμικές συγκρούσεις (όπου και τραυματίζεται) αποσύρεται και ασχολείται με τη συγγραφή, γράφοντας θεατρικά έργα. Η ζωή του είναι πολυτάραχη, καθώς ήταν οξύθυμος και πολύ καλός ξιφομάχος. Επόμενο ήταν, λοιπόν, να μπλέκει διαρκώς σε καυγάδες και ξιφομαχίες. Πεθαίνει το 1655, σε ηλικία μόλις τριάντα έξι ετών, με έναν απροσδόκητο τρόπο. Περπατώντας στο δρόμο το βράδυ, πέφτει στο κεφάλι του ένα κομμάτι ξύλο. Αυτός ήταν λοιπόν ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον Ροστάν να γράψει το έργο του. Εύχομαι καλή ακρόαση.
Ο εκκεντρικός Συρανό, επιφανής ιππότης του Τάγματος των Γασκόνων,σκαρώνει στιχάκια με την ίδια ευκολία που κερδίζει κι έναν αγώνα ξιφομαχίας. Η φήμη του ως γενναίου ιππότη και ποιητή είναι πολύ μεγάλη. Το ίδιο και η μύτη του… Κι αν η πρώτη τού έχει επιτρέψει να κατακτήσει το Παρίσι, η δεύτερη τον εμποδίζει να κατακτήσει αυτήν που του έχει κλέψει την καρδιά, τη νεαρή εξαδέλφη του Ρωξάνη. Προκειμένου να την κάνει ευτυχισμένη, αποφασίζει να θυσιάσει τα αισθήματά του για να βοηθήσει τον αντεραστή του.
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Δημήτρης Γιαννουκάκης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ολυμπία Κυριακάκη
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άγγελος Φορτούνας
ΠΑΙΖΟΥΝ: Χρήστος Πάρλας, Γιώργος Γεωγλερής, Μαρίνος Ιορδάνης, Γιάννης Ροζάκης, Δημήτρης Ζακυνθινός, Ειρήνη Κουμαριανού, Δημήτρης Παπαγιάννης, Χάρης Νάζος, Νίκος Μπιρμπίλης, Σπύρος Μπιμπίλας, Χρήστος Μάντζαρης, Βαρβάρα Λαζαρίδου, Χρήστος Κατσιγιάννης, Νανά Κακαβά, Ιάκωβος Ψαρράς, Χριστίνα Στόγια, Αλεξία Ασκαρίδου, Σοφία Χάνου, Φραγκούλης Φραγκούλης, Άννυ Πασπάτη, Γιάννης Στρατάκης, Βασίλης Παπανίκας, Ντίνος Δουλγεράκης, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Γιώργος Γεωργίου, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Κώστας Καστανάς, Γιώργος Αρμάδωρος
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Μέρος πρώτο 1 ώρα και 50 λεπτά, Δεύτερος Μέρος 1 ώρα και 40 λεπτά
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 1989 (10 Απριλίου)
ΛΙΓΑ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ
Το έργο μας γράφτηκε το 1897 και πρωτοπαίχτηκε στη Γαλλία με τους θεατές να συρρέουν για να δουν την παράσταση. Στην Ελληνική σκηνή η πρώτη παράσταση που βρήκα ήταν του 1948 από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη και με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Μυράτ. Έκτοτε, έχει ανέβει αρκετές φορές στην Ελλάδα, όπως το 1968 από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος , από την παιδική σκηνή του Θεάτρου Κάτω από την Γέφυρα το 2004 και τέλος πάλι από το Εθνικό το 2010.
Για το έργο και το κείμενο ευχαριστούμε πολύ τον NikosPs
1 σχόλιο:
Για μιαν ακόμη φορά, από καρδιάς σας ευχαριστώ, παιδιά, για τους θεατρικούς θησαυρούς, που τόσο γενναιόδωρα μας προσφέρετε, καθώς και για την ευκαιρία να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες και να καλλιεργούμε και οξύνουμε την ευαισθησία μας απέναντι στους ανθρώπους και τον κόσμο που μας περιβάλλει...
Δράττομαι, επίσης, της ευκαιρίας, για να σας παρακαλέσω, αν έχετε την καλοσύνη, τη θέληση και τη δυνατότητα, να ηχογραφείτε και ν' αναρτάτε στην παρούσα φιλόξενη γωνιά σας/μας, τις καθημερινές, από τη συχνότητα του Τρίτου Προγράμματος της Ε.ΡΑ., αναγνώσεις σε συνέχειες από τη Ζυράννα Ζατέλη του μυθιστορήματός της "... Και με το φως του λύκου επανέρχονται"... Απόψε, στις 19:30 και μέχρι τις 20:00, θα μεταδοθεί η εναρκτήρια εκπομπή... Ακολούθως, η εκπομπή θα μεταδίδεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή την ίδια ώρα... Ιδιαιτέρως μου κινεί την περιέργεια και το ενδιαφέρον η μουσική προέκταση του μυθιστορήματος, που έπεται από τις 20:00 μέχρι τις 20:30, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ε.Ρ.Α. ... Οψόμεθα... Περισσότερες πληροφορίες, εδώ: http://tvradio.ert.gr/radio/radioprogram.asp?id=16&pday=0 , και εδώ: http://tvradio.ert.gr/radio/showDetails.asp?id=15&pday=0&tid=3025494 .
Σας ευχαριστώ και πάλι για την προσοχή σας! Να 'στε πάντα καλά!
Σάκης
Δημοσίευση σχολίου