Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΤΡΟΧΙΕΣ:ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΙ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΤΟΤΑΙΝΙΑ 8 (ΚΩΜΩΔΙΕΣ) Το στραβόξυλο του Δημήτρη Ψαθά

Μια κωμωδία χαρακτήρων και κοινωνικής κριτικής, με αυθεντική ελληνικότητα στο ύφος, στη διαγραφή των τύπων, στις νοοτροπίες, στα κωμικά ευρήματα και στις ευφυέστατες συγκρούσεις των προσώπων. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί εύστοχη σάτιρα και χειρίζεται το διάλογο με θεατρική επιδεξιότητα. Η πρωτοτυπία του έργου στηρίζεται στη γρήγορη και εύρυθμη πλοκή, στην αληθοφάνεια των προσώπων και στην αμεσότητα του χιούμορ του. Κεντρική φιγούρα του έργου είναι ένας καλόκαρδος γκρινιάρης, δίπλα στον οποίο ο Ψαθάς τοποθετεί πρόσωπα του περιβάλλοντος του, με στόχο την πολυπρυσματική ανάλυση του πρώτου. Η νεαρή ανιψιά με τις ανώριμες ερωτοτροπίες, οι ρομαντικά ερωτευμένοι νεαροί, η ημιμάθεια του προπολεμικού υπαλλήλου και η διπρόσωπη υποκρισία των μεγαλοαστών, είναι θέματα που κυριαρχούν στο έργο και πλημμυρίζουν στα μεταπολεμικά χρόνια.
To «Στραβόξυλο» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά κι' ανέβηκε από τον θίασο Αργυρόπουλου στις 16 Μαρτίου 1940, στό θέατρο της οδού Ιπποκράτους.
Ο Δημήτρης Ψαθάς γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου το 1907 και ήλθε στην Αθήνα το 1923, όπου τελείωσε τις σπουδές του και αφιερώθηκε στην δημοσιογραφία, ευθυμογραφία και το θέατρο. Το 1937 κυκλοφόρησε το πρώτο χιουμοριστικό βιβλίο του «Η Θέμις έχει κέφια» κι ευθύς τον επόμενο χρόνο «Η Θέμις έχει νεύρα». Εκείνο, όμως, πού τον έκανε πανελλήνια γνωστό ήταν ή «Μαντάμ Σουσού» ή περιλάλητη ηρωίδα του ομώνυμου χιουμοριστικού μυθιστορήματός του.
Την δραματική περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής ο Δ. Ψαθάς περιέγραψε με τον δικό του τρόπο στα βιβλία του «Χειμώνας του 41» (1945), «Αντίσταση» (1945) και «Το χιούμορ μιας εποχής» (1946). Ο συγγραφέας ταξίδεψε στην Γαλλία, Αγγλία, Αμερική, Τουρκία, Αίγυπτο και περιέλαβε τις εντυπώσεις του στα βιβλία «Κάτω από τους ουρανοξύστες» (1950), «Στην χώρα των μυλόρδων» (1951) και «Παρίσι, Σταμπούλ κι άλλα εύθυμα ταξίδια» (1951). Επίσης εξέδωσε άλλο χιουμοριστικό μυθιστόρημα, πού περιλαμβάνει σάτιρα των ηθών της εποχής, με τον τίτλο «Οικογένεια Βλαμμένου» (1956) και σειρά εύθυμων διηγημάτων πού τιτλοφορούνται «Παρ' ολίγον να γελάσουμε» (1960). Επιλογή χρονογραφημάτων του περιέλαβε σέ τρία βιβλία με τους τίτλους «Από την εύθυμη πλευρά», «Στο καρφί και στο πέταλο» και «Πέρα βρέχει» (1960).
Συγχρόνως με την δημοσιογραφία ο Δ. Ψαθάς επεδόθη με θριαμβευτική επιτυχία και στην συγγραφή κωμωδιών, μερικές απ' τις οποίες κατέρριψαν το ρεκόρ των παραστάσεων στην Ελλάδα. Οι κωμωδίες του πού παίχτηκαν απ' όλους σχεδόν τους κεντρικούς θιάσους των Αθηνών και με τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς είναι «Το Στραβόξυλο» (1940) «Ο Εαυτούλης μου» (1941), «Οι Ελαφρόμυαλοι (1942), «Μαντάμ Σουσού» (1942), «Σκίτσα της εποχής» (1944), «Φον Δημητράκης» (1947), «Η ζωή είναι ωραία» (1952), «Ζητείται ψεύτης» (1953), «Μικροί Φαρισαίοι» (1954), «Ένας βλάκας και μισός»(1956), «Φωνάζει ό κλέφτης» (1958), «Εταιρία θαυμάτων» (1959), «Η Μαίρη τα λέει όλα» (1960), «Εξοχικόν κέντρον ο Έρως» (1960), «Εμπρός νά γδυθούμε », «Χαρτοπαίχτρα», «Ξύπνα Βασίλη», «Ό Αχόρταγος», «Ο Κουτσομπόλης», «Προίκα μου αγαπημένη» κτλ.
Ο Δ. Ψαθάς εξέδωσε επίσης και ένα ιστορικό χρονικό 500 σελίδων από την ζωή, τους διωγμούς και την αντίσταση του ελληνισμού της ιδιαιτέρας του πατρίδος, με τον τίτλο «Γη του Πόντου» (1966). Πέθανε στις 13 Νοεμβρίου του 1979.
Για το σινεμά:
ΤΟ ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ (1952) Σενάριο: Χρίστος Αποστόλου Σκηνοθέτης: Χρήστος Αποστόλου
Ηθοποιοί: Βασίλης Αργυρόπουλος (στη μοναδική κινηματογραφική εμφάνιση του) Μαρίκα Νέζερ Γεωργία Βασιλειάδου Θάνος Τζενεράλης Λιάνα Ορφανού Παύλος Καταπόδης Γιάννης Γκιωνάκης Μιχάλης Νικολινάκος Φανή Νικολαϊδου Ανδρέας Μπατόπουλος Ξενοφών Αργυρόπουλος
ΤΟ ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ 1969 ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ,ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ Αλέκος Τζανετάκος Κατερίνα Γιουλάκη
Για το ραδιόφωνο το 1989 στη Θεατρική Βραδιά
Γιάννης Γκιωνάκης, Αννα Παιταζή, Λένα Παπαδοπούλου, Νίκος Τσούκας, Λιάνα Χατζή, Γιώργος Λέφας, Γιώργος Μοσχίδης


2 σχόλια:

Η τρελή είπε...

Σας βρήκα από το ιστολόγιο "Το μονοπάτι μας" και ενθουσιάστηκα! Είμαι φανατική του θεατρικού ραδιοφώνου και χάριν εσάς βρήκα μερικά θεατρικά που δεν τα είχα ακούσει! Παίρνω ανελλιπώς κάθε βδομάδα την Ραδιοτηλεόραση μόνο και μόνο για τα θεατρικά της!
Σας ευχαριστώ πολύ που πλουτίσατε τη συλλογή μου και εύχομαι Καλή Χρονιά με Υγεία σε όλους σας!
Σας ευχαριστώ και πάλι!

IZA είπε...

Καλώς ήρθες στην παρέα μας τη ραδιοθεατρική "τρελή" φίλη μας. Χαιρόμαστε ακόμα, γιατί έφτασες σε μας από ένα πολύ γνωστό μας "μονιπάτι". Αν εμείς πλουτίζουμε τη συλλογή σας με έργα, εσείς πλουτίζετε την καρδιά μας με ωραία συναισθήματα. Χρόνια πολλά από όλους μας και καλή χρονιά!