Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΤΡΟΧΙΕΣ:ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΙ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΤΟΤΑΙΝΙΑ 12 (KΩΜΩΔΙΕΣ) Ο Τοπικος Παραγων

Αγαπητοι φιλοι του Θεατρου στο Ραδιοφωνο καλημερα σας.
Με την σημερινη αναρτηση ολοκληρωνουμε τον κυκλο των κωμωδιων στο τρεχον αφιερωμα. Προκειται για τον "Τοπικο Παραγοντα", μια σατιρα των πολιτικων ηθων στην ελληνικη επαρχια. 

Η υποθεση αφορα εναν πανισχυρο τοπικο κομματαρχη, τον Σπυρο Δαλεγκο, ο οποιος με τις 900 ψηφους που ελεγχει αποτελει τον ρυθμιστη των εκλογων σε μια επαρχιακη πολη. Τις ψηφους αυτες τις δινει προικα στην κορη του που ειναι ερωτευμενη με τον εναν απο τους δυο υποψηφιους,τον νεαρο δικηγορο Ντινο. Εκεινος θελει να την παντρευτει,αλλα η συνειδηση του δεν του επιτρεπει να δεχτει την,παλαιοκομματικης αντιληψης,προταση του Δαλεγκου για συνεργασια. Απο το σημειο αυτο θα αρχισουν να ξετυλιγονται μια σειρα απο ευτραπελες καταστασεις που καταδεικνουν ολο το μικροπολιτικο αλισβερισι και την πελατειακη νοοτροπια που χαρακτηριζει τα ελληνικα πολιτικα πραγματα.
Το εργο γραφτηκε απο τον Παναγιωτη Καγια το 1935 και ανεβηκε για πρωτη φορα απο την Μαρικα Κοτοπουλη τον Αυγουστο του 1945, με τον Βασιλη Λογοθετιδη στο ρολο του κομματαρχη Δαλεγκου και με σκηνοθετη τον Τακη Μουζενιδη.
Το 1958 το ανεβασε ξανα ο Δημητρης Ροντηρης στο Δημοτικο Θεατρο Πειραια, ενω το καλοκαιρι 1972 σκηνοθετηθηκε απο τον Λαμπρο Κωστοπουλο για το περιοδευον θερινο κλιμακιο του Εθνικου. Στον ρολο του Σπυρου Δαλεγκου αυτη την φορα εμφανιζονταν ο Θεοδωρος Μοριδης.
Πριν απο το τελευταιο ανεβασμα του στην πρωτη κρατικη σκηνη της χωρας ειχε προηγηθει η μεταφορα του στον κινηματογραφο,το 1961, με τον τιτλο "Οι 900 της Μαρινας". Την σκηνοθεσια ανελαβαν απο κοινου οι πρωτοεμφανιζομενοι σε αυτη την θεση Θανος Σαντας και Κωστας Δουκας. Ο τελευταιος ειχε και την ευθυνη της σεναριακης διασκευης. Στους κυριους ρολους εμφανιζονται οι ηθοποιοι Αρης Μαλλιαγρος, Γκελυ Μαυροπουλου,Νικος Τζογιας, Θανασης Βεγγος, Σονια Ζωιδου, Φροσω Κοκκολα, Περικλης Χρισοφοριδης και Λαυρεντης Διανελλος.
Συγκεντρωσε σε πρωτη προβολη 7.800 θεατες,καταλαμβανοντας την 50η θεση αναμεσα στις 58 ταινιες που παιχτηκαν την σεζον 1960-61.
Το 1969 το εργο περασε και στα ερτζιανα με την ηχογραφηση του για την Κρατικη Ραδιοφωνια.
Η ραδιοσκηνοθεσια ηταν του Ιωνα Νταιφα
Τους βασικους ρολους ερμηνευσαν οι ηθοποιοι Γιαννης Μιχαλοπουλος, Αννα Κυριακου, Δημητρης Μαλαβετας, Ριτα Μουσουρη, Λουκιανος Ροζαν, Αρτεμης Ματσας και Δημητρης Ζακυνθυνος.
Καλη ακροαση!


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.