Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΤΡΟΧΙΕΣ:ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΙ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΤΟΤΑΙΝΙΑ 6 (ΚΩΜΩΔΙΕΣ) Η ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

Αγαπητοι φιλοι του Θεατρου στο Ραδιοφωνο καλημερα.
Ευχες σε ολους για ενα υγιες και δημιουργικο 2010.

Συνεχιζοντας το αφιερωμα σε θεατρικα εργα με παραλληλη πορεια σε ραδιοφωνο και κινηματογραφο προχωρουμε σημερα στην αναρτηση της δημοφιλεστατης κωμωδιας του Γιωργου Τζαβελλα,"Η γυνη να φοβηται τον ανδρα".
Προκειται για το εργο με το οποιο ο μεγαλος μας κωμικος Βασιλης Λογοθετιδης εκλεισε την θεατρικη του καριερα το 1958. Ο συγγραφεας του υπηρξε υπευθυνος και για την κινηματογραφικη διασκευη και σκηνοθεσια. Ο Τζαβελλας ειχε δωσει κατα την διαρκεια των γυρισματων τον προσωρινο τιτλο "Η αστεφανωτη". Οταν ομως πληροφορηθηκε οτι ο σκηνοθετης Νικος Αβραμεας γυριζε την ιδια εποχη την δικη του "Αστεφανωτη"τον αλλαξε, δινοντας τον τιτλο που ολοι γνωριζουμε στην ταινια που εμελλε να ειναι και η τελευταια του. 
Συμφωνα με την υποθεση ενας δημοσιος υπαλληλος αποφασιζει να παντρευτει,υστερα απο πιεσεις των φιλων του,την γυναικα με την συζουσε και καταπιεζε για μια δεκαετια. Αμεσως μετα το γαμο ομως,εκεινη αρχιζει να διεκδικει με σθενος οτι στερηθηκε τοσα χρονια με αποτελεσμα να φτασουν αστραπιαια στο διαζυγιο. Ο Τζαβελλας θιγει αμεσα το προβλημα των δυσκολιων του γαμου και εμμεσα εκεινο της μεταλλασομενης(την δεκαετια του ΄60) Αθηνας. 
Το πρωταγωνιστικο ζευγαρι Κωνσταντινου-Κοντου πραγματοποιουν μια απο τις πλεον αξιομνημονευτες ερμηνευτικες επιδοσεις τους στο πανι. Συμπρωταγωνιστουν οι :Δημητρης Καλλιβωκας, Νασος Κεδρακας, Σταυρος Ξενιδης, Δεσπω Διαμαντιδου, Λιλυ Παπαγιαννη, Δεσποινα Νικολαιδου, Καιτη Λαμπροπουλου και Τασσω Καββαδια.
Η ταινια προβληθηκε το 1965,καταλαμβανοντας την 13η θεση αναμεσα στις 93 της σεζον,με 297.273 εισιτηρια,ενω συμμετειχε την ιδια χρονια στα φεστιβαλ Βερολινου και Σικαγου. Στο τελευταιο μαλιστα ο Γιωργος Τζαβελλας κερδισε το βραβειο σκηνοθεσιας.

Το εργο ηχογραφηθηκε για την κρατικη ραδιοφωνια το 1972, σε σκηνοθεσια Γρηγορη Γρηγοριου.
Τους ρολους του Αντωνακη Κοκοβικου και της Ελενης επαιξαν οι Βαγγελης Πρωτοπαπας και Ιλυα Λιβυκου.Κυρια Μπεμπεκα ηταν η Καιτη Λαμπροπουλου(που συμμετειχε σε αλλο ρολο και στην ταινια), ενω τα ζευγαρια των φιλων τους υποδυθηκαν οι: Φοιβος Ταξιαρχης, Λουιζα Ποδηματα, Μακης Ρευματας, Ελενη Νενεδακη, Γιαννης Ροζακης και Κουλη Αντωνιαδου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: