Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΜΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΖΑΝ ΑΝΟΥΙΓ





Médée - Jean Anouilh

           Το έργο είναι εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική τραγωδία της Μήδειας. Η δράση επικεντρώνεται γύρω από λίγους χαρακτήρες, της Μήδειας, του Ιάσωνα, του Κρέοντα, και της υπηρέτριας της Μήδειας.

Υπόθεση: Η Μήδεια πριν δέκα χρόνια σκότωσε τον πατέρα και τον αδελφό της για την αγάπη του Ιάσονα. Τώρα όμως αυτός την βγάζει από την ζωή του και ετοιμάζεται να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα.
Η ηρωίδα  εξεγείρεται και επιζητά την εκδίκηση. Σκοτώνει τα παιδιά της, καίει τα πάντα, αυτοκτονεί μπροστά στα μάτια του Ιάσονα, θέλοντας να «μην αφήσει τίποτα πίσω της, παρά μια μαύρη κηλίδα».

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Μπεμπεδέλη - παραμάνα, Κώστας Δημητρίου -Κρέοντας, Χάρης Παναγιώτου - Ιάσωνας, Ευτύχιος Πουλαϊδης - αγγελιαφόρος, Κώστας Χαραλαμπίδης - φύλακας.



            Στο έργο του Γάλλου δραματουργού η Μήδεια παρουσιάζεται ακριβώς όπως τη γνωρίσαμε στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, ως μια γυναίκα που διεκδίκησε τον έρωτα, χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Από την άλλη ο Ιάσονας, αηδιασμένος από το αίμα που έχει χυθεί εξαιτίας του, τρέχει για να γλιτώσει. 
Το έργο ανήκει στη συλλογή «Δράματα Οδύνης» κι εκφράζει την αγωνία και τον πόνο για την καταστροφή κάθε όμορφου πράγματος που καταστρέφεται μαζί με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

            Ο Ζαν Ανούιγ γνώρισε την επιτυχία στη Γαλλία κυρίως κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ένα μέρος του έργου του αποτελείται από διασκευές αρχαίων ελληνικών μύθων και δραμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: