Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Η ΔΙΚΗΓΟΡΙΝΑ του Λουί Βερνέιγ

«Η Δικηγορίνα» είναι μια κωμωδία του Λουί Βερνέιγ, ένα καλογραμμένο μπουλβάρ, που αγαπήθηκε ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Αμερική στα μέσα του εικοστού αιώνα. Μία σύγχρονη ιστορία, καλογραμμένη, με καλές δόσεις χιούμορ. Περιέργως, μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια, αν και ο αστικός τρόπος ζωής έχει αλλάξει πολύ, το έργο αυτό παραμένει επίκαιρο. Η έλλειψη χρόνου στα σημερινά ζευγάρια και η πλήρης αφοσίωση στην λεγόμενη καριέρα είναι τα βασικά στοιχεία που ενδιαφέρουν τον συγγραφέα. Βέβαια, σήμερα, βλέπουμε – κατά την άποψή μου – το ίδιο κείμενο από άλλη οπτική γωνία. Αν ο Βερνέιγ τότε διακωμωδούσε την χειραφετημένη γυναίκα που με πάθος ρίχνεται στη δουλειά, σήμερα, ξέρουμε πως αυτή η ιστορία δεν αφορά μόνο το ένα φύλο, αλλά και τα δύο. Η «Δικηγορίνα», μαζί με τις «Κρατικές υποθέσεις» ήταν τα δύο έργα που έκαναν αγαπητό τον συγγραφέα τους στο θεατρόφιλο κοινό. Ο Βερνέιγ την ίδια ακριβώς επιτυχία είχε και στην Ελλάδα. Μεγάλοι ηθοποιοί ερμήνευσαν τα κείμενά του και αυτές οι παραστάσεις είχαν μεγάλοι επιτυχία.

ΜΠΟΥΛΒΑΡ… ΔΗΛΑΔΗ;;;
Η λέξη μπουλβάρ (ή βουλεβάρτο, εξελληνισμένο κατά τους παλαιότερους) απόκτησε τη θεατρική της έννοια απ' το λεγόμενο Βουλεβάρτο του Εγκλήματος, τον κακόφημο δρόμο του Παρισιού που στέγαζε στον περασμένο αιώνα δημοφιλέστατα μελοδράματα, φάρσες και παντομίμες. Επειδή, ωστόσο, στις κεντρικές λεωφόρους (τα μπουλβάρ) συγκεντρώθηκαν όλα τα εμπορικά θέατρα, ο όρος έγινε αργότερα συνώνυμος του «καλοφτιαγμένου» δραματικού ή κωμικού έργου πού ικανοποιεί το μεγάλο κοινό. Χωρίς συνήθως πνευματικές ανησυχίες, ποιητικό οίστρο ή σκηνικούς πειραματισμούς, τα «βουλεβαρδιέρικα» έργα δίνουν μια ζωντανή κι αληθοφανή εικόνα του αστικού βίου - της μεγαλοαστικής, κατά προτίμηση, τάξης. Το βουλεβάρτο αρχίζει στη Γαλλία σαν απόηχος του ιψενισμού (διανθισμένου με τις καμέλιες του Δουμά) και τα δράματα του Πορτό-Ρίς, του Ντε Κυρέλ και του Μπριέ, που δικαιώνονται χάρη στους μεγάλους ηθοποιούς Σάρα Μπερνάρ, Ρεζάν, Λυσιέν Γκιτρύ κ.ά. Το κωμικό αντίστοιχο θεριεύει στα έργα των Ντέ Φλερ, Καγιαβέ, Τριστάν Μπερνάρ. Το είδος έχει από παλιά περάσει τα γαλλικά σύνορα κι έχει συνάμα διαπλεύσει τον Ατλαντικό (δημιουργώντας ουρές πιστών στα θεατρικά ταμεία), σχεδόν άθικτο πάντα άπ' τις καλλιτεχνικές επαναστάσεις. Αυτές έρχονται και παρέρχονται, το βουλεβάρτο μένει - χάρη στην ευλογία και στα λεφτά τού μεγάλου κοινού, πού γυρεύει δυο ώρες ανώδυνης ψυχαγωγίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ Μια φουριόζα και υπεραπασχολημένη δικηγορίνα ξημεροβραδιάζεται στο γραφείο της, καταγινόμενη με τα προβλήματα και τις υποθέσεις των πελατών της, κι έτσι δεν βρίσκει καθόλου χρόνο να δει τον άντρα της. Εκείνος προκειμένου να την ταρακουνήσει και να τη συνετίσει, αποφασίζει να τσιλημπουρδίσει…

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ: ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ – ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ: Δημήτρης Μυράτ , ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μανώλης Μαυρομάτης , ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρία Δραμιτινού

ΠΑΙΖΟΥΝ: Δημήτρης Μυράτ, Βούλα Ζουμπουλάκη, Βίλμα Κύρου, Κώστας Καστανάς, Πέτρος Λεωκράτης, Ρένια Βενιέρη, Γιώργος Δάνης


Το σημερινό έργο το έχει ανεβάσει η Βούλα Ζουμπουλάκη στο θέατρο το 1955, μαζί με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, την Τζόλυ Γαρμπή και την Σούλα Αθανασιάδου. Το έργο είχε μεγάλη επιτυχία κι επαναλήφθηκε (προς μεγάλη χαρά του κοινού) αρκετά χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1968. Τέλος, το θεατρικό έργο έχει διασκευαστεί για τον ελληνικό κινηματογράφο το 1964 από τον Οδυσσέα Κωστολέττο με τίτλο «Διαζύγιο α λα Ελληνικά». Το σκηνοθέτησε ο ίδιος και πρωταγωνίστησαν ο Κώστας Ρηγόπουλος και η Κάκια Αναλυτή.


Ο Ζακ Λουί Κολίν Ντε Μποκάζ (Louis Jacques Marie Collin du Bocage), γνωστός με το ψευδώνυμο Λουί Βερνέιγ (Louis Verneuil), ήταν Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και ηθοποιός. Γεννημένος στο Παρίσι το 1893, έγραψε πάνω από εξήντα θεατρικά έργα, τα περισσότερα κωμωδίες. Θεωρήθηκε ιδανικός κωμικός συγγραφέας. Η φήμη του πέρασε τα σύνορα της Γαλλίας και τα έργα του παίχτηκαν μέχρι το Broadway, όπως : «Η ζήλεια», «Κρατικές υποθέσεις» και «Η δικηγορίνα». Σενάρια του παίχτηκαν στον κινηματογράφο. Παντρεύτηκε την εγγονή της Σάρας Μπερνάρ, Λυσιάν. Το 1952 βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του. Είχε αυτοκτονήσει. Κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Pere Lachaise.



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και επειδη ειχα καιρο να ευχαριστησω...
Σας ευχαριστω πολυ για τα ομορφα πραγματα που μας δινεται και για το χρονο που σπαταλατε για αυτο το πανεμορφο ιστολογιο.
Γιαννης

Madame de la Luna είπε...

Κι εγώ να σας ευχαριστήσω θέλω για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε. Πέρασα αρκετή ώρα εδώ σήμερα και δεν είναι η πρώτη φορά.

Καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

Exete kati se ligo pio kwmwdia? euxaristw

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας! Μόλις προ ολίγου σας ανακάλυψα, καθώς γύρευα πληροφορίες μέσω google σχετικά με το πρώτο μέρος της παράστασης του, πραγματικά συγκλονιστικού, έργου του Ζ. Π. Σαρτρ ''Οι καταδικασμένοι της Αλτόνα'', που μεταδόθηκε στο πλαίσιο της αποψινής θεατρικής εκπομπής του Τρίτου! Μακάρι να μπορούσαμε να το εξασφαλίζαμε σε mp3, για να το ακούγαμε και μια δεύτερη τουλάχιστον φορά! Σας ευχαριστώ πολύ-πολύ για όσα τόσα απλόχερα χαρίζετε στους λάτρεις της μαγείας του ραδιοφωνικού θεάτρου!

Μ' εκτίμηση,
Σάκης

HELLENIC Radio Theatre είπε...

Αγαπητέ θεατρόφιλε ΣΑΚΗ το α΄μέρος καταγράφτηκε την ίδια τύχη περιμένει και το β΄μέρος. Το ίδιο έργο με διαφοροποιημένο τίτλο "Οι Αυτοτιμωρούμενοι της Αλτόνα" το έχουμε ανεβάσει παλαιότερα -13 Σεπ 2009 όπου ακούγονται (άλλοι ηθοποιοί): Μάνος Κατράκης Κάκια Παναγιώτου, Τιτίκα Νικηφοράκη, Βασίλης Κανάκης, Στέλιος Βόκοβιτς, Κ. Παππάς, Γιώργος Μετσόλης και Γιώργος Πλούτης

Μέχρι την άλλη Κυριακή αν θες κοιτάς εδώ:
http://radio-theatre.blogspot.com/2009/09/blog-post_13.html

ή χωρίς να κοιτάξεις εδώ:
http://rapidshare.com/files/279108974/OI_AUTOTIMOROYMENOI_TS_ALTONA.mp3

(επειδή δεν είναι links με copy και paste στον explorer)

nikolaskoul

Ανώνυμος είπε...

Φίλε nikolaskoul, το ''Ευχαριστώ πολύ!'' είναι, ειλικρινά, πολύ φτωχό, για να εκφράσει την, εκ βάθους καρδίας, ευγνωμοσύνη μου για την άμεση ανταπόκριση στην ευχή, συνάμα δε κι επιθυμία μου!

Δράττομαι της ευκαιρίας, επίσης, για να ενημερώσω κάθε τυχόν ενδιαφερόμενη/-ο, αν και, μάλλον, έχουσι γνώσιν οι... θεατρο-φύλακες, ότι απόψε, στο ''Θέατρο της Δευτέρας'', προβάλλεται από το ''Σινέ +'' η παράσταση ''Ο Πατέρας'' του Αυγούστου Στρίντμπεργκ με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και του Αλ. Μινωτή, αν πρόλαβα ν' ακούσω καλά σε σχετική προαναγγελία του σταθμού πριν από λίγα λεπτά... Μακάρι κάποιος φίλος να μπορούσε να καταγράψει το μοναδικό αυτό θεατρικό ντοκουμέντο σε ψηφιακή μορφή και να μας προσφέρει τα σχετικά λινκς, όποτε τυχόν του το επιτρέψει ο διαθέσιμος χρόνος του!

Φίλοι μου, με δεδομένες τις θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου για την εξαίρετη πρωτοβουλία σας, Σας χαιρετώ! Καλό βράδυ και καλό μας ξημέρωμα!

Με την αγάπη μου,
Σάκης