Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

«Ο πύργος του Νελ», του Αλέξανδρου Δουμά

Ένα ακόμη θεατρικό έργο από το πλούσιο αρχείο της ΕΡΑ, που δίνει την ευκαιρία στους ακροατές ν' απολαύσουν και να παρακολουθήσουν σημαντικές ηχογραφήσεις και ερμηνείες μεγάλων ηθοποιών, μερικοί από τους οποίους δεν υπάρχουν πλέον στη ζωή.
Το έργο του Δουμά ηχογραφήθηκε το 1959 στους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου και γι' αυτό πρόκειται για μία σπάνια ηχογράφηση. Σκηνοθετήθηκε από τον Ιωνα Νταϊφά και η ραδιοφωνική προσαρμογή έγινε από τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη. Η μουσική επιμέλεια είναι της Λώρας Βελέντζα και η αφήγηση της Δέσπως Διαμαντίδου.

Το έργο του Αλέξανδρου Δουμά «Ο πύργος του Νελ», (La tour de Nesle) μεταδόθηκε σε συνέχειες από την εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος «Το σίριαλ του Τρίτου».

Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στο Παρίσι του 1314 στον πύργο του Νελ και αναφέρεται στη βασίλισσα Μαργαρίτα, σύζυγο του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου του δέκατου. Η δράση επικεντρώνεται γύρω από την βασίλισσα Marguerite de Bourgogne,η οποία είχε καταδικάσει τους νόθους γιους της να θανατωθούν, αλλά που εμφανίζονται στη ζωή της, είκοσι χρόνια αργότερα

Γράφτηκε σε συνεργασία με τον Frédéric Gaullardet Για το σινεμά γυρίστηκαν πέντε ταινίες από το 1923 έως το 1968, στη Γαλλία, Ιταλία και Η.Π.Α.

Ο Αλέξανδρος Δουμάς (πατήρ), Γάλλος μυθιστοριογράφος και δραματικός συγγραφέας, γεννήθηκε το 1802 και πέθανε το 1870. Είχε δυνατή φαντασία και μεγάλη ενεργητικότητα. Γραφέας σε συμβολαιογραφείο στην αρχή, μελέτησε με πάθος την ιστορία της πατρίδας του και άρχισε να γράφει, σε συνεργασία με άλλους δύο, κωμειδύλλια. Ακολούθως, έγραψε πολλά ρομαντικά δράματα και κωμωδίες και εν συνεχεία επιδόθηκε στο ιστορικό μυθιστόρημα, στο οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. "Οι τρεις σωματοφύλακες" και "Ο Κόμης Μοντεχρήστος" τον έκαναν γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν προικισμένος με το χάρισμα να διηγείται και να συναρπάζει με τον τρόπο που έγραφε. Ο Αλέξανδρος Δουμάς μετέφερε με επιτυχία το ρομαντισμό στο θέατρο και έδωσε στο μυθιστόρημα μια λαϊκή μορφή τέχνης. Η γονιμότητά του υπήρξε καταπληκτική. Έγραψε 257 τόμους μυθιστορήματα και 25 τόμους με θεατρικά έργα, είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με άλλους "στρατηγούς", καθώς έλεγε, των οποίων αυτός ήταν ο "Ναπολέων". Ο Βίκτωρ Ουγκώ έλεγε για τον Δουμά: "Δεν είναι απλώς Ευρωπαίος, είναι παγκόσμιος".

Ο Δουμάς γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1802 με το όνομα Αλεξάντρ Νταβύ ντε λα Παγετρί. Ο πατέρας του, το εξώγαμο παιδί γάλλου μαρκησίου και μαύρης καλλονής από την Αϊτή, στα χρόνια της Επανάστασης κατάφερε να γίνει στρατηγός. Όταν όμως ο Ναπολέων έγινε πρώτος ύπατος έβαλε στο περιθώριο τον μιγάδα αξιωματικό, ο οποίος απεβίωσε έναν χρόνο αργότερα, όταν ο Δουμάς ήταν τεσσάρων ετών. Ο μικρός Αλέξανδρος μεγάλωσε φτωχικά με τη μητέρα του στην επαρχία της Πικαρδίας. Το 1823 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και κατάφερε να γίνει γραφέας του δούκα της Ορλεάνης, ο οποίος θα γινόταν αργότερα ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Φίλιππος.

Ο Αλέξανδρος Δουμάς ανήκε στην κάστα εκείνη των ανθρώπων που έζησαν «μέσα στα πράγματα» την πιο ταραγμένη περίοδο της γαλλικής ιστορίας. Ίσως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ήθελε να τοποθετεί τα βιβλία του σε ένα περιβάλλον με απόλυτους χρονικούς προσδιορισμούς. Εν τούτοις τα βιβλία του δεν είναι καθαρόαιμα «ιστορικά μυθιστορήματα». Ο ίδιος έλεγε ότι «η Ιστορία είναι ένα καρφί πάνω στο οποίο κρεμάω τα μυθιστορήματά μου». Εκτός από τα μυθιστορήματα ο Δουμάς έγραψε και περί τα 90 θεατρικά έργα, γνωστότερα των οποίων θεωρούνται τα εξής: Ο Ερρίκος Γ και η αυλή του, Κην ή χάος και μεγαλοφυΐα, Αντονύ, Ο πύργος του Νελ, Ναπολέων Βοναπάρτης. Έγραψε επίσης απομνημονεύματα εκτάσεως 22 τόμων και ταξιδιωτικά κείμενα. Θεωρείται ότι οι περιηγητικές εντυπώσεις του βρίθουν ανακριβειών, αλλά πώς να μην τον συγχωρήσει κανείς όταν γίνεται τόσο συμπαθής με τις προθέσεις του; Τα άπαντά του αριθμούν 301 τόμους.

Ακούγονται οι ηθοποιοί Ελσα Βεργή, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Στέφανος Ληναίος, Νάντια Χωραφά, Κώστας Σαντοριναίος, Χρήστος Κατσιγιάννης, Γιώργος Πλούτης, Θάλεια Καλλιγά, Σπύρος Ολύμπιος και Μιχάλης Μπούχλης.

 
Το έργο βρέθηκε στο αρχείο του Γιώργου Π (που βρίσκεται στην όμορφη Σύρο) τον οποίο και ευχαριστούμε για την ευγενική προσφορά του

1 σχόλιο:

Κλινοσοφιστής, Ἰάνης Λὸ Σκόκκο. είπε...

Καὶ ἐγὼ εὐχαριστῶ τὸν κύριο ποὺ τὸ διέσωσε.
Ἤμουν πολὺ μικρὸς ὅταν τὸ ἄκουγα στὸ ραδιόφωνο καὶ μὲ μάγευε.
Σήμερα μάλιστα τὸ τελείωσα ποὺ τὸ διάβασα καὶ στὸ πρωτότυπο.
Ἔξοχο ἔργο.