Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ του Έντουαρντ Άλμπι


Αγαπητοί φίλοι του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο, καλησπέρα σας. Με το αποψινό μας έργο έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον θεατρικό λόγο του πολύ σπουδαίου και πολυβραβευμένου σύγχρονου δραματουργού Έντουαρντ Άλμπι. Πρόκειται για το κλασσικό αριστούργημά του «Ευαίσθητη Ισορροπία», που τονίζει την υπευθυνότητα του ατόμου απέναντι στην κοινωνία και την οικογένεια και προβάλλει την ανάγκη της γνήσιας αγάπης.

Η «Ευαίσθητη Ισορροπία» (1966), είναι ένας ύμνος στην οικογένεια και την γυναίκα. Ένα δράμα που αντικατοπτρίζει το κοινωνικό, ηθικό και ψυχολογικό κλίμα της εποχής μας. Υπόθεση: Παρασκευή βράδυ και στο σπίτι της Άγκνες και του Τόμπυ, που είναι εγκατεστημένη και η αλκοολική αδελφή της Άγκνες, Κλαίρη, θα «εισβάλλουν» οι δύο καλύτεροι τους φίλοι ( Έντνα, Χάρρυ ) σε μια κρίση ξαφνικού πανικού. Το επόμενο βράδυ επιστρέφει και η κόρη της οικογένειας, Τζούλια, μετά από τον τέταρτο χωρισμό της. Σ' ένα Σαββατοκύριακο μέσα οι ήρωες του Άλμπη αποκαλύπτονται, συγκρούονται και τελικά αγκαλιάζονται, όταν ο πάγος θα έχει λιώσει, όταν ο Κυριακάτικος ήλιος «θα φέρει μαζί του και την τάξη των πραγμάτων». Ο Άλμπι με καταλυτικό χιούμορ φωτίζει χαρακτήρες και σχέσεις και μας κάνει να νοιώθουμε ότι είμαστε και εμείς εκεί. Ο συγγραφέας έχει τιμηθεί με τα παρακάτω βραβεία: 1967 ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΥΛΙΝΤΖΕΡ για το έργο «Ευαίσθητη Ισορροπία», 1975 ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΥΛΙΝΤΖΕΡ για το έργο «Με θέα τη θάλασσα», 1980 ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ από την Αμερικανική Ακαδημία και το Ινστιτούτο Τεχνών και Γραμμάτων, 1986 ΒΡΑΒΕΙΟ KENNEDY CENTER HONORS , 1986 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΕΧΝΩΝ, 1994 ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΥΛΙΝΤΖΕΡ για το έργο «Τρεις ψηλές γυναίκες», 2005 ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΤΟΝΥ» για το σύνολο του έργου του.

Το έργο στη ραδιοθεατρική του εκδοχή μεταδόθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1975 από την εκπομπή "Από το ελληνικό και ξένο δραματολόγιο" σε μετάφραση Ένης Σταματά και Ραδιοσκηνοθεσία Κώστα Μπάκα και με τον τίτλο "ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ". Τους ρόλους ερμηνεύσανν οι ηθοποιοί: Τιτίκα Νικηφοράκη, Λυκούργος Καλλέργης, Αντιγόνη Βαλάκου, Μαργαρίτα Λαμπρινού, Γιώργος Μοσχίδης και Άννα Βενέτη

Ταινία γυρίστηκε το 1973 με τον τίτλο " A Delicate Balance" με τους Katharine Hepburn και Paul Scofild



Δεν υπάρχουν σχόλια: