Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατροΌποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΥπόθεση: Κατοχή. Η Μαργαρίτα, κόρη καλής οικογένειας που έχει ξεπέσει οικονομικά, τελειώνει τις σπουδές της και γυρίζει στην πόλη της. Η οικογένειά της την βοηθάει να βρει δουλειά και να εκμεταλλευτεί την καλοσύνη και τις ικανότητές της για να ανέβει και πάλι κοινωνικά. Στο πρόσωπό της ο καθένας θέλει να δει να πραγματώνεται ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει πράξη αυτός. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα, όταν γίνει μέλος της εθνικής αντίστασης, ενώ η οικογένειά της τάχει καλά με το γερμανόφιλο καθεστώς. Οι συνθήκες θα την αναδείξουν σε πραγματική ηρωίδα. 

Η θεατρική παράσταση «ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ», ανέβηκε για πρώτη φορά στις 3 Μαρτίου 1967 στο θέατρο «ΒΕΑΚΗ» από το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» του ΜΑΝΟΥ ΚΑΤΡΑΚΗ. Το έργο διασκεύασε ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ από το διήγημα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ» και ανέβηκε στο θέατρο «ΑΛΦΑ» στις 23 Νοεμβρίου του 1971. Επίσης, μεταδόθηκε από την ΕΡΤ στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας"

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάχη Σειράκου Καζαμία, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Πατρίσια Πετεμερίδου, Βάνια Κωνσταντίνου, Μάρω Καυκαρίδου, Θεόδουλος Μωρέας, Γιώργος Ζένιος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Χρήστος Ελευθεριάδης, Τάσος Τεντελές, Κώστας Τύμβιος, Αντρι Αλεξάνδρου, Ανδρέας Ζεμπίλας.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ»
Βρισκόμαστε στην υπό Γερμανική Κατοχή Ελλάδα. Στον σταθμό τραίνου μιας επαρχιακής πόλης οι γονείς και οι θείοι περιμένουν την ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ που μόλις έχει αποφοιτήσει από το ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Ένα μήνα μετά, η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ διορίζεται δασκάλα και παίρνει τον πρώτο της μισθό. Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, μητέρα της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ, θέλει να κρατήσει τα χρήματα για να αγοράσουν ένα πιάνο που τόσο έχει στερηθεί. Λίγο αργότερα την επισκέπτεται ο ΘΕΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ και η γειτόνισσά της ΑΓΓΕΛΙΚΗ, η οποία της αποκαλύπτει ότι ο αδελφός της ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤΟΥΡΝΑΣ κρύβεται από τους Γερμανούς. Η επίσκεψή της ενοχλεί τον ΘΕΙΟ ΠΕΡΙΚΛΗ, ο οποίος έχει αντίθετη άποψη για τον μισθό της ανιψιάς του και επιμένει ότι τα χρήματα πρέπει να δοθούν για τα καθημερινά έξοδα της οικογένειας. Η ΘΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ που έχει πουλήσει τα τελευταία της χρυσά κοσμήματα για να ολοκληρώσει τις σπουδές της η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, αρπάζει τα χρήματα και τα σκίζει αντιδρώντας έτσι στην χειραγώγηση της ανιψιάς της. Στο σχολείο που δουλεύει η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Μια μέρα την επισκέπτεται η ΑΓΓΕΛΙΚΗ που εκμυστηρεύεται ότι κάποιος αστυνομικός την παρακολουθεί. Επιπρόσθετα, κουβαλάει μαζί της προκηρύξεις κατά των Γερμανών. Ζητάει την βοήθεια της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ για να τις κρύψει στο σχολείο ώσπου να περάσει κάποιος άλλος να τις πάρει. Της υπενθυμίζει το ρόλο της ως εκπαιδευτικού αλλά εκείνη είναι σκεπτική. Μέρες μετά, ο ΘΕΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ βρίσκει στα βουνά την ΦΩΤΕΙΝΗ, ξαδέλφη της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ, κυνηγημένη και εξαντλημένη. Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ αποφασίζει να σταματήσει να δουλεύει ώστε να μην μαλώνουν οι συγγενείς της για το ποιος θα πάρει το μισθό της. Ο ΟΡΕΣΤΗΣ περνά από το σχολείο και συναντά την ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ που του δίνει τις προκηρύξεις. Προσπαθεί να την στρατολογήσει στον αγώνα ενάντια στους Γερμανούς εξαιτίας της σύλληψης της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ από τους Γερμανούς. Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ δέχεται να τυπώνει προκηρύξεις στον πολύγραφο στο σπίτι της. Λίγο καιρό αργότερα, το ανακαλύπτουν οι συγγενείς της και προσπαθούν να τη σώσουν και ταυτόχρονα να σωθούν. Η ίδια δεν θα παραδεχτεί όσα της καταλογίζουν αλλά τελικά οι Γερμανοί την συλλαμβάνουν. Στην φυλακή, την επισκέπτονται οι συγγενείς της για να την πείσουν να προδώσει τους στρατολόγους της. Εκείνη, δεν το κάνει και τελικά οι .....

Δεν υπάρχουν σχόλια: