Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΠΟΥΛΙ του Μωρίς Μαίτερλινκ


Αγαπητοί φίλοι, καλησπέρα σας!

 "ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΠΟΥΛΙ"του Μωρίς Μαίτερλινκ - το έργο της αποψινής μας ανάρτησης - είναι ένα θεατρικό παραμύθι, γεμάτο από φανταστικά στοιχεία.
Αυτή τη φορά το σημείωμα για την παρουσίαση του έργου το αντλήσαμε από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου και είναι από εφημερίδα της εποχής με την υπογραφή της αξέχαστης Μαλβίνας Κάραλη: 
 " Το έργο είναι σπονδυλωτό σε δώδεκα εικόνες: Δύο αδελφάκια αναζητούν το γαλάζιο πουλί που θα γιατρέψει το κοριτσάκι της γειτόνισσας...Μια νεράιδα που δίνει ζωή στο φως, στο νερό, στο γάλα, στη φωτιά...Κι ένα μακρύ ταξίδι - φανταστικό και ποιητικό - που στο τέρμα του υπάρχει ένα γαλάζιο πουλι - η υπόσχεση της ευτυχίας. Τα παιδία περνάνε τη χώρα των αναμνήσεων. Συναντούν τους πεθαμένους αγαπημένους τους. Βρίσκουν κι ένα πουλί γαλάζιο που στο δρόμο αλλάζει χρώμα. Γίνεται μαύρο. Φτάνουν στο παλάτι της νύχτας, που προσωποποιημένη κι αυτή προσπαθεί να παραπλανήσει τα παιδιά για να μη δουν τα μυστικά της: Τους πολέμους, τις αρρώστιες, τα φαντάσματα, τα σκοτάδια. Στην τελευταία πόρτα της νύχτας υπάρχουν τα γαλάζια πουλιά...Πιάνουν μερικά και φεύγουν. Μα μόλις απομακρύνονται, τα πουλιά κοκκινίζουν. Στο δάσοςαπ' 'οπου περνάνε αργότερα, τα δέντρα και τα ζώα θα προσπαθήσουν - από μνησικακία - να αεξαφανίσουν τα παιδιά που έρχονται ασπο έναν κόσμο εχθρικό προς αυτά...Ύστερα είναι ποι κήποι με τις Ευτυχίες: "Πολλές ευτυχίες φοβούνται και δεν είναι ευτυχισμένες..." Κι άλλες ευτυχίες" είναι πρόστυχες κι αρκετά κακομαθημένες. Η Ευτυχία της άγνοιας που είναι κουφή σαν ψάρι... Η Ευτυχία που πίνεις όταν δεν διψάς... Η Ευτυχία της απραξίας"...Αλλά οι δυστυχίες κατοικούν σε σπηλιές που δυγκοινωνούν με τους κήπους της Ευτυχίας...Το γαλάζιο πουλί δεν υπάρχει ούτε εδώ. Στους κήπους του Μέλλοντος τα παιδιά που πρόκειται να γεννηθούν προετοιμάζονται... Άλλο θα φέρει στη γη το έγκλημα και άλλο ένα θαύμα. Κι ο μελλοντικός αδελφός των παιδιών που ψάχνουν για το πουλί, θα φέρει την οστρακιά, τη διφθερίτιδα και μετά θα φύγει..."


                              ΜωρίςΜαίτερλινκ 
                                            Ποιητής

Ο Κόμης Μωρίς Πολυντόρ Μαρί Μπερνάρ Μαίτερλινκ ήταν Γαλλόφωνος Βέλγος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος. Τα κύρια θέματα του έργου του είναι ο θάνατος και το νόημα της ζωής. Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1862 στη Γάνδη του Βελγίου και απεβίωσε στη Νίκαια της Γαλλίας στις 6 Μαΐου 1949. Το έτος 1911 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας



Από το ραδιόφωνο στη χώρα μας ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΠΟΥΛΙ μεταδόθηκε το 1969 στα πλαίσια του θεσμού ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ. Την μετάφραση είχε κάνει η Κυβέλη Μυράτ και την ραδιοσκηνοθεσία "υπέγραφε" ο Γρηγόρης Γρηγορίου. Τους ρόλους ερμήνευσαν οι : Γαλάνη, Καρρά, Νενεδάκη, Ροζάν, Ποράβου, Πασπάτη, Ρέππα, Λαμπροπούλου, Σταρένιος, Δημήτριεφ, Κυβ Μυράτ

    Διάρκεια 1ω 45λ



Δεν υπάρχουν σχόλια: