Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ, ΛΕΞΗ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ

Αγαπητοί φίλοι, καλησπέρα σας! Σήμερα σας παρουσιάζουμε τρία μονόπρακτα δύο πολύ σπουδαίων Ιρλανδών ποιητών. ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ και Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ του Τζον Μίλινγκτον Σινγκ και ΛΕΞΗ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ του Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς.


Θα μπορούσε να είναι το σπίτι της οικογένειας του έργου μας



 Το έργο "Καβαλάρηδες στη θάλασσα" («Riders to the sea» γράφτηκε το 1902 και ανέβηκε για πρώτη φορά στο Abbey Theatre στο Δουβλίνο το 1904.
Είναι μια μονόπρακτη τραγωδία που χάρη στη λακωνικότητα και την έντασή της, αποτελεί ένα από τα καλύτερα σύγχρονα σύντομα έργα.
Η μικρή αυτή τραγωδία της ύπαρξης εκτυλίσσεται στο σπιτικό μιας οικογένειας, σ’ ένα από τα νησιά Άραν στα ανοιχτά της Δυτικής Ιρλανδίας, όπου η Μόιρα, μια μάνα που έχασε πέντε από τους έξι γιους της στη θάλασσα, προσπαθεί μάταια ν’ αποτρέψει το μικρότερο και στερνό γιο της να μπαρκάρει.
Η μοίρα του όμως φαίνεται πως είναι προδιαγεγραμμένη καθώς ούτε οι θρήνοι, ούτε τα κλάματα ακόμα κι οι κατάρες, δεν θα σταθούν ικανά μέσα για να μεταπείσουν τον αποφασισμένο νεαρό, που επιθυμεί διακαώς να παλέψει με τα κύματα αψηφώντας την θύελλα και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Έτσι, ο θάνατος του Μπάρτλεϋ θα ξαναβυθίσει την οικογένεια στο πένθος, κατάσταση που στοιχειώνει μόνιμα την εστία. Τα μέλη της, συνειδητοποιώντας πόσο άνιση και μάταιη είναι η πάλη με το «μαύρο καβαλάρη» μοιάζουν ν’ αποδέχονται καρτερικά το τέλος. 
 

Το έργο "Η Σκιά της Κοιλάδας" (The Shadow of the Glen)" και αυτό μονόπρακτο, γράφτηκε το καλοκαίρι του 1902- και είναι το πρώτο έργο του Σινγκ που ανέβηκε στη σκηνή του Molesworth Hall του Δουβλίνου, στις 8 Οκτωβρίου 1903. Ωστόσο, η παράσταση κίνησε την αντίδραση και την διαμαρτυρία των εθνικιστών και χαιρετίστηκε από τον Ιρλανδικό Τύπο της εποχής ως "προσβολή κατά όλων των ενάρετων γυναικών της Ιρλανδίας


     
Τζον Μίλινγκτον Σινγκ

Ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζον Μίλλινγκτον Σινγκ (1871 – 1909) αν και χάθηκε πρόωρα-έζησε 38 χρόνια-, άφησε έξι ολοκληρωμένα θεατρικά έργα, που ανεβαίνουν μέχρι τις μέρες μας στις σκηνές όλου του κόσμου.  Θεωρείται από τους μελετητές του "ένας πρωτοπόρος και με μεγάλη επιρροή μοντερνιστής". Η γλώσσα του είναι πλούσια σε εικόνες, ζωντανή και ποιητική με δυνατές σκηνές κορύφωσης της δράσης και λεπτοδουλεμένους διαλόγους. Ένα κράμα χιούμορ και θλίψης.




Παλαιότερα είχαμε ανεβάσει το έργο του Σινγκ "Η Ντίαρντρι των θλίψεων"

     
Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς

Ο Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς γεννήθηκε στο προάστιο του Σάντιμαουντ στο Νότιο Δουβλίνο. Είχε άλλα τρία μικρότερα αδέρφια, τον Τζακ (1871-1957), την Ελίζαμπεθ (1868-1940) και τη Σούζαν (1866-1949): όλοι τους ακολούθησαν κατά κάποιον τρόπο καλλιτεχνική πορεία. Όταν ήταν δυο ετών, η οικογένειά του μετακόμισε από το Δουβλίνο στο Σλίγκο κι έπειτα στο Λονδίνο λόγω της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του πατέρα, Τζον Μπάτλερ Γέιτς, που ήταν ζωγράφος.




Η χρονική διάρκεια και των τριών είναι 1ω 41λ.

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: