Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΓΑΜΗΛΙΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΕΡΖΑΚΗ





Ομάδα Carpe Diem

Υπόθεση: Χώρος δράσης του έργου είναι μια επαρχία και το σπίτι μιας άλλοτε πλούσιας, ονομαστής, με κοινωνικά αξιώματα, πτωχευμένης πλέον οικογένειας. 
Μια χήρα μάνα, με ελάχιστη πια ακίνητη περιουσία, με τέσσερις κόρες, ένα γιο φευγάτο χρόνια, άγνωστο πού και μόνο «προστάτη» τον αδελφό της, έναν αρπακτικό, αλλά αποτυχημένο πολιτευόμενο. 
Το να βρει γαμπρό, στη μικρή επαρχία, η πρωτότοκη κόρη είναι ουτοπία. Θεωρείται ήδη «γεροντοκόρη». Τη μοίρα της ακολουθεί και η δευτερότοκη. Η τρίτοτοκη, εικοσάχρονη περίπου, που περιφρονεί τον έρωτα του συνεσταλμένου επαρχιώτη δασκαλάκου, συνειδητοποιεί ότι μόνο αν μάθει μια δουλειά και φύγει για να εργαστεί στην πρωτεύουσα, μπορεί να ξεφύγει από την κλειστή κοινωνία της και ίσως να παντρευτεί, αλλά συντρίβεται από έναν απατεώνα Αθηναίο που της πούλησε έρωτα και την εγκατέλειψε. 
Η μικρότερη, γυμνασιοκόριτσο ακόμη, με το οποίο είναι ερωτευμένος ένας φυματικός αιώνιος φοιτητής, θα συντριβεί όπως και όλες οι αδελφές με τον ερχομό του - χαρτοπαίκτη όπως αποδείχνεται - αδελφού τους, ο οποίος με τη νοοτροπία ότι ο άνδρας (ο πατέρας και μετά ο γιος) είναι ο «αρχηγός της οικογένειας», αδίστακτα θα πουλήσει το μοναδικό πια χωράφι -πηγή επιβίωσης της μάνας και των θυγατέρων της.

Ο Άγγελος Τερζάκης δημιουργός της γενιάς του 1930, στη διάρκεια αυτής της «θεμελιώδους», καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση και εξέλιξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού - σε όλους τους τομείς της Τέχνης - δεκαετίας, για την ακρίβεια στα 1937, ο 30χρονος τότε Αγγελος Τερζάκης, γράφει το δεύτερο θεατρικό του έργο, το «Γαμήλιο εμβατήριο». Το έργο (το 1938 ο Τερζάκης ξαναδούλεψε τη δεύτερη και τρίτη πράξη και το ανέβασε ο θίασος της Μ. Κοτοπούλη), είναι ένα αυθεντικής ελληνικής «ταυτότητας» ρεαλιστικό, ποιητικής ατμόσφαιρας οικογενειακό δράμα, που «καθρεφτίζει» την ταξική δομή, τα ήθη, τις αξίες, αντιλήψεις, συμπεριφορές της ελληνικής κοινωνίας στο μεσοπόλεμο.

Αστικό Δράμα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γρηγόρης Βαλτινός, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Μαριέττα Ριάλδη, Νίκος Δενδρινός, Σπύρος Δημητρακόπουλος, Δέσποινα Νικολαίδου, Θάλεια Καλλιγά, Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου, Βαγγέλης Λιοδάκης, Βένια Δημητρακοπούλου, Λευτέρης Βουρνάς
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Μαριέτα Ριάλδη
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γιώργος Φεσσόπουλος
ΡΥΘΜΙΣΗ ΗΧΟΥ Σπύρος Καββακόπουλος
ΠΑΡΑΓΩΓΗ Βίκυ Μουνδρέα



Γαμήλιο Εμβατήριο (1969)  -  Σκηνοθεσία: Κώστας Μιχαηλίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί:: Μαρία Σκούντζου, Ελένη Ερήμου, Βαγγέλης Τραϊφόρος, Λουίζα Ποδηματά, Ελένη Ζαφειρίου, Ελένη Χαλκούση, Γιάννης Αργύρης, Χάρης Παναγιώτου, Σπύρος Ολύμπιος, Δώρα Μπαλάσκα, Γιώργος Τζώρτζης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: