Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Τζελσομίνα της Πιερέτ Ντιπουαγιέ



PIERRETTE DUPOYET  “Gelsomina”     


Η Ολια Λαζαρίδου ερμηνεύει την Τζελσομίνα της Πιερέτ Ντιπουαγιέ, που βασίζεται στη «La Strada» του Φελίνι

Υπόθεση: Η φτωχή μητέρα της Τζελσομίνα πουλά την κόρη της σε βάναυσο πλανόδιο διασκεδαστή. Το αθώο κορίτσι τον ακολουθεί στην περιοδεία του όπου γνωρίζει και ερωτεύεται τον «Τρελό».
Εχοντας εγκαταλείψει για λίγο τον νεορεαλισμό, ο Φελίνι πραγματεύεται μέσα από τους χαρακτήρες του φιλμ θεμελιώδη θέματα όπως η λύτρωση και η χάρη, αναδομώντας ήρωες κατακυριευμένους από τα συναισθήματά τους και διαρκώς διαπλεκόμενους σε μια περισσότερο σκοτεινή και βαθιά ουμανιστική εκδοχή της «Πεντάμορφης Και Του Τέρατος».

Οι χαρακτήρες είναι διαχρονικά-αρχετυπικά σύμβολα: η αφελής αλλά αφοσιωμένη Gelsomina, o κτηνώδης σαλτιμπάγκος Zampano και ο συμπονετικός ακροβάτης "Il matto" δηλ. « Ο τρελός»

Η προβολή του "La Strada" στην Ιταλία προκάλεσε αντιφατικές αντιδράσεις.
Οι καθολικοί την αποθέωσαν, ερμηνεύοντας την επιμονή της Gelsomina να μην εγκαταλείπει τον βίαιο Zampanò (λέει χαρακτηριστικά «Aν δε μείνω εγώ μαζί του, ποιος θα μείνει;») ως απόδειξη της Θειας Χάριτος.
Οι αριστεροί κριτικοί κατηγόρησαν τον σκηνοθέτη για προδοσία του νεορεαλισμού, παράβλεψη των ιστορικών-κοινωνικών παραμέτρων και υπερβάλλοντα μυστικισμό.





 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το είχα δει στο έργο κι έτσι ήξερα την ιστορία, όμως η αφήγηση μου φάνηκε λιγάκι μονότονη.

Μάρσια από Αγγλία