Greek Radio-Theatre

για όσους αγαπούν το ραδιοφωνικό θέατρο



Όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορεί να συμμετέχει όσο και όταν μπορεί ........ η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΤΟ ΖΑΜΠΕΛΑΚΙ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΡΩΜΑ

Άρης Βλαχόπουλος (Πλατύνερος), Γιώργος Βουτσίνος (Κόντε Μερκάτης), Θάνος Λειβαδίτης (Καρρέρ), Θόδωρος Σαρρής (Νιόνιος), Άρης Μαλλιαγρός (Κόντε Ντανατάλες).


Ιστορική κωμωδία του Δ. Ρώμα, βασισμένη σε υπαρκτά προσωπα, που στον καιρό τους παίζανε σημαντικό ρόλο στη ζωή της Ζακύνθου.
Πρόκειται για τον μουσουργό Παύλο Καρρέρ (Καρρέρης) και την Ισαβέλλα Γιατρά, την πρώτη επαγγελματία υψίφωνο.
Το έργο περιγράφει με ρομαντικό τρόπο το ειδύλλιο τους, την εποχή του Όθωνα, με όλη την γραφικότητα της αρχοντικής ζωής του νησιού. Μια κωμωδία πλοκής που φτάνει μέχρι την φάρσα.
"Γράφοντας την κωμωδία αυτή θέλησα να μεταχειρισθώ διάφορες σκόρπιες παλιές ζακυνθινές ανεκδοτολογικές παραδόσεις και να τις πλέξω έτσι, σαν ένα πολύχρωμο στεφάνι, γύρω από την συναισθηματική ζωή του Παύλου Καρρέρ. Σκοπός μου δεν ήταν να κάνω μια σοβαρή και συνοφρυομένη βιογραφική μελέτη, αλλά ένα έργο ελαφρό, γοργό και διασκεδαστικό."
Δ. ΡΩΜΑΣ (για την παράσταση, από τον θίασο της Τζ. Καρέζη, στη Ζάκυνθο - 1961)

Πρώτη παρουσιασή του το 1957 από το Εθνικό Θέατρο. Το έργο επαναλήφθηκε το 1970, στην ραδιοφωνική ηχογράφηση της ίδιας χρονιάς, συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι συντελεστές αυτής της παράστασης.
(Η Ελένη Χαλκούση και ο Άρης Μαλλιαγρός, συμμετείχαν στους αντίστοιχους ρόλους και στην παράσταση του 1957)

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Άννα Κυριακού - Ελένη Ζαφειρίου - Ρίτα Μυράτ - Ελένη Χαλκούση - Κάρμεν Ρουγγέρη - Βάντα Καρακατσάνη - Ευαγγελία Σαμιωτάκη - Άρης Μαλλιαγρός - Γιώργος Βουτσίνος - Άρης Βλαχόπουλος - Θόδωρος Σαρρής - Νεφέλη Ορφανού - Δημήτρης Ντουνάκης - Θάνος Λειβαδίτης

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ολυμπία Κυριακάκη
ΡΑΔΙΟΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στέλιος Παπαδάκης

* Ο Παύλος Καρρέρ (Ζάκυνθος 1829 – 1896) συνέθεσε κυρίως μουσική για μελόδραμα αλλά και για πολλά άλλα μικρότερα έργα (χοροί, τραγούδια, καντάδες κλπ.). Η αποτυχία της προσπάθειας του να ανεβούν μελοδραματικές του συνθέσεις στη Σκάλα του Μιλάνου, τον οδήγησαν να δεθεί πνευματικά με την πατρίδα του και ν' αρχίσει να αποθησαυρίζει δημοτικά τραγούδια. Την δημοτική αυτή μουσική την περιέλαβε σαν κύριο θέμα στις μελωδίες του. Έτσι, εμπνέεται το μελόδραμα "Μάρκος Μπότσαρης", που πρωτοπαίχτηκε το 1861 στην Πάτρα. Τον ίδιο χρόνο παίζεται στη Ζάκυνθο η "Ρεβεντίνα" με πρωταγωνίστρια την Ίσαβέλλα Γιατρά.
Για το έργο ευχαριστούμε πολύ τον ΓΧ από την Θεσσαλονίκη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: