El Alcalde de Zalamea
Το έργο αφηγείται τα γεγονότα που συνέβησαν στην ισπανική πόλη Θαλαμεα ντε λα Σερενα της επαρχίας της Εστρεμαδούρα όταν τα ισπανικά στρατεύματα πέρασαν από εκεί κατά της διάρκεια του πολέμου με την Πορτογαλία. Ο λοχαγός Δον Αλβάρο ντε Αταιντε αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αριστοκράτη, ο όποιος ενώ φιλοξενείται στην οικία του Πέδρο Κρεσπο, ενός ευπόρου τοπικού γαιοκτήμονα, απαγάγει και ατιμάζει την όμορφη κόρη του οικοδεσπότη, Ισαβέλλα. Ο Πέδρο Κρεσπο προσπαθεί να επανορθώσει τα πράγματα προσφέροντας πλούσια προίκα στον Δον Αλβάρο για να παντρευτεί την Ισαβέλλα, αλλά ο ευγενής απορρίπτει την πρόταση θεωρώντας την κύπελλα ανάξια του,ως κατώτερης κοινωνικής τάξης. Αυτή η περιφρονητική στάση του,προσβαλλει καίρια την οικογενειακή τιμή του Πέδρο Κρεσπο. Ακριβώς κατά την χρονική περίοδο που βιώνει αυτή την οικογενειακή τραγωδία ο Πέδρο Κρεσπο εκλέγεται δήμαρχος της Θαλαμεας.Με την ιδιότητα του αυτή ικανοποιεί το αίτημα για απονομή δικαιοσύνης στην θιγεισα Ισαβελα στρεφόμενος κατά του Δον Αλβάρο τον οποίο δικάζει και στη συνεχεία εκτελεί, παρόλο που κανονικά στα όρια της δικαιοδοσίας του δεν συμπεριλαμβάνονται οι στρατιωτικοί. Η τελική λύση στο έργο δίνεται από τον βασιλιά Φίλιππο τον Β΄,ο οποίος ύστερα από προσεκτική εξέταση επικυρώνει την απόφαση του δήμαρχου και μάλιστα ανταμοιβή τον Κρεσπο για την ενεργεία του αυτή διορίζοντας τον μόνιμο δήμαρχο της Θαλαμεας.
Ηχογραφήθηκε για το ραδιόφωνο το 1990
μετάφραση Κώστα Δαμιανού
σκηνοθεσία Στέλιου Παπαδάκη.
Παίζουν Κώστας Κοντογιάννης, Βασίλης Ευταξόπουλος, Παναγιώτης Τρικαλιώτης, Λόϊσκα Αβαγιανού, Θάνος Καληώρας, Τάσος Χαλκιάς, Δημήτρης Καλλιβωκάς και Σπύρος Μαβίδης.
Ο Pedro Calderon de la Barca (Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα) 1600-1681 ήταν Ισπανός δραματουργός κι έγραψε περίπου 200 έργα, τα καλύτερα από τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 1625 και 1640. Ο Καλντερόν άσκησε σημαντική επιρροή στην ευρωπαϊκή δραματουργία.
Το έργο του "El Alcalde de Zalamea" ("O δήμαρχος της Θαλαμέα") (περ. 1640), είναι ένα από τα σημαντικά και γνωστότερα έργα του.
1 σχόλιο:
Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας βρήκα. Είναι τόσο όμορφο να βλέπεις την ουσιαστική προσφορά. Να είμαστε καλά , να μαθαίνουμε και να μοιραζόμαστε
Δημοσίευση σχολίου